Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
 
==Λειτουργία των νεφρών==
Η κύρια λειτουργία των νεφρών είναι η διατήρηση της σύστασης, του pH, και του όγκου του εξωκυτταρικού υγρού<ref>{{Cite [1]book|title = Κλινική χημεία Ι: Ανάλυση ούρων|last = Ιωαννίδης|first = Ιωάννης|publisher = Εκδόσεις Γιαχούδη|year = 2004|isbn = 960-7425-43-Χ|location = Θεσσαλονίκη|pages = 158}}</ref>. Επίσης, συμμετέχουν στη παραγωγή ορμονών και ενζύμων όπως η ερυθροποιητίνη και η βιταμίνη D αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, η ερυθροποιητίνη διεγείρει την παραγωγή και την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών<ref name=":0" [2]/> ενώ η βιταμίνη D βοηθά στην καλή υγεία των οστών. Τέλος, από τους νεφρούς αποβάλλονται όλα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού καθώς επίσης φάρμακα και άλλες τοξίνες που μπαίνουν στο σώμα. Όταν κάποιος πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια οι νεφροί παύουν να λειτουργούν σωστά, οι άχρηστες ουσίες συσσωρεύονται στο αίμα, πολλές ορμόνες δεν παράγονται και τα ούρα δεν σχηματίζονται προκαλώντας έτσι προβλήματα σε πολλά συστήματα του οργανισμού.
 
==Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας==
 
* H αυξημένη ποσότητα κρεατινίνης στο αίμα, καθώς οι νεφροί δεν μπορούν να την αποβάλουν με τα ούρα.
* Η απώλεια πρωτεϊνών στα ούρα. Κανονικά οι νεφροί απομακρύνουν τις άχρηστες ουσίες από το αίμα με εξαίρεση την πρωτεΐνη. Σε περίπτωση βλάβης των νεφρών δεν μπορούν να κάνουν αυτόν τον διαχωρισμό και παρατηρείται απώλεια μια πρωτεΐνης, της αλβουμίνης, στα ούρα. Όταν η απώλεια αυτή αυξηθεί σημαντικά λέμε ότι έχουμε πρωτεινουρία<ref name=":0" [2]/>.
* Τα οιδήματα, λόγω της κατακράτησης υγρών αλλά και νατρίου τα οποία δεν μπορούν να αποβληθούν από τους νεφρούς. Τα οιδήματα αυτά παρατηρούνται κυρίως στα πόδια και στους αστραγάλους.
* Οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές, δηλαδή, ανισορροπία στις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα υγρά του σώματος.
Η μέθοδος θεραπείας επιλέγεται με βάση την κλινική κατάσταση του κάθε ασθενή. Τόσο η αιμοκάθαρση όσο και η μεταμόσχευση είναι εξίσου αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της νεφρικής ανεπάρκειας.
 
==Παραπομπές==
==Παρα==
 
{{Παραπομπές}}
1. Ιωαννίδης Ι. ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ι. ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΥΡΩΝ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑΧΟΥΔΗ 2004. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΙSBN: 960-7425-42-1 SET 960-7425-43-X<br />
2. Χανιώτης Φ, Χανιώτης Δ. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ. ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΤΣΑΣ 2009. ΑΘΗΝΑ, ISBN 978-960-372-1239.
 
==Χρήσιμοι σύνδεσμοι==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης