Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ (ορθογραφικές και τυπογραφικές παρεμβάσεις)
* Ο σακχαρώδης διαβήτης. Όταν κυκλοφορεί στο αίμα αυξημένη ποσότητα γλυκόζης καταστρέφει τα μικρά αγγεία του σώματος, επομένως και των νεφρών. Έτσι, οι νεφροί δεν μπορούν να καθαρίσουν το αίμα αποτελεσματικά και να αποβάλλουν νερό και αλάτι από το σώμα. Επίσης, ο διαβήτης προκαλεί βλάβες στα νεύρα και μπορεί να επηρεάσει το άδειασμα της ουροδόχου κύστης.
* Η υπέρταση. Όταν η πίεση που ασκεί το αίμα στα αγγεία είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των αγγείων που αιματώνουν τους νεφρούς, με συνέπεια τη μείωση της λειτουργίας τους.
* Διάφορες νεφροπάθειες, όπως η σπειραματονεφρίτιδα<ref [2]name=":0">{{Cite book|title = Φυσιολογία|last = Χανιώτης|first = Φραγκίσκος|publisher = Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας|year = 2009|isbn = 978-960-372-1239|location = Αθήνα|pages = 568|last2 = Χανιώτης|first2 = Δημήτρης}}</ref>, που είναι φλεγμονή των νεφρών και μπορεί να προκαλέσει, με την πάροδο των χρόνων, σταδιακή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Η χρόνια σπειραματονεφρίτιδα αποτελεί στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, την προεξάρχουσα αιτία του τελικού σταδίου της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και ακολουθούν η άγνωστη νεφροπάθεια, η χρόνια διάμεση νεφροπάθεια και η διαβητική νεφροπάθεια [5].
* Μολύνσεις του ουροποιητικού. Μικρόβια που εισέρχονται από την ουροποιητική οδό προκαλούν μόλυνση στο ουροποιητικό σύστημα. Εάν η μόλυνση αυτή δεν περιοριστεί στην ουροδόχο κύστη και επεκταθεί στους νεφρούς είναι ικανή να προκαλέσει απώλεια της λειτουργίας του νεφρού.
* Νεφρολιθίαση και πολυκυστική νόσος των νεφρών. Και οι δύο αυτές ασθένειες μπορούν να αποφράξουν το ουροποιητικό σύστημα ή να προκαλέσουν μόλυνση.
==Τα στάδια της νεφρικής ανεπάρκειας==
 
Για την κατάταξη της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας σε στάδια χρησιμοποιούμε ως ένδειξη την τιμή του ρυθμού σπειραματικής διήθησης (GFR)<ref [2,name=":0" /> [3]. Έτσι έχουμε τα παρακάτω:
# Στάδιο 1ο : νεφρική βλάβη με μειωμένο ή αυξημένο GFR > 90 ml/min/1,73 m<sup>2</sup>
# Στάδιο 2ο: μικρή μείωση του GFR: 60 - 89 ml/min/1,73 m<sup>2</sup>
Η μέθοδος θεραπείας επιλέγεται με βάση την κλινική κατάσταση του κάθε ασθενή. Τόσο η αιμοκάθαρση όσο και η μεταμόσχευση είναι εξίσου αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της νεφρικής ανεπάρκειας.
 
==Παρα==
==Βιβλιογραφία==
 
1. Ιωαννίδης Ι. ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ι. ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΥΡΩΝ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑΧΟΥΔΗ 2004. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΙSBN: 960-7425-42-1 SET 960-7425-43-X<br />
2. Χανιώτης Φ, Χανιώτης Δ. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ. ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΤΣΑΣ 2009. ΑΘΗΝΑ, ISBN 978-960-372-1239.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης