Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κυκλοπροπάνιο»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
 
Το κυκλοπροπάνιο είναι ένα [[αναισθητικό]], όταν εισπνέεται. Στη σύγχρονη αναισθητική πρακτική έχει ξεπεραστεί από άλλα αναισθητικά μέσα και αποφεύγεται η χρήση του για το σκοπό αυτό, γιατί η εξαιρετική του χημική δραστικότητα το καθιστά επικίνδυνο. Άλλωστε, όταν το [[αέριο]] αυτό αναμιγνύεται με οξυγόνο, υπάρχει και ένας σημαντικός κίνδυνος [[έκρηξη|έκρηξης]].
 
Τα '''κυκλοπροπάνια''' είναι κατηγορία οργανικών ενώσεων.Η κατηγορία περιλαμβάνει το «μητρικό» κυκλπροπάνιο καθώς αλλά και όλες τις «θυγατρικές» ενώσεις που περιέχουν έναν τουλάχιστον δακτύλιο κυκλοπροπανίου.
 
== Ονοματολογία ==
{|class="wikitable"
|-
|colspan="5" align="center"|'''Δεσμοί'''<ref>Τα δεδομένα προέρχονται εν μέρει από το «Table of periodic properties of thw Ellements», Sagrent-Welch Scientidic Company και Ασκήσεις και προβλήματα Οργανικής Χημείας Ν. Α. Πετάση 1982, Σελ. 34.. Ο πίνακας αντιστοιχεί στην τελευταία προτινόμενη δομή.</ref>
|-
!Δεσμός!!τύπος δεσμού!!ηλεκτρονική δομή!!Μήκος δεσμού!!Ιονισμός
=== Κυκλοπροπάνια ===
 
Τα «'''Κυκλοπροπάνια'''» ονομάζονταιείναι οικατηγορία οργανικών ενώσειςενώσεων.Η πουκατηγορία περιέχουνπεριλαμβάνει το έναν«μητρικό» τουλάχιστονκυκλπροπάνιο καθώς τριμελήαλλά δακτύλιο,και πουόλες αποτελείτις και«θυγατρικές» τοενώσεις χαρακτηριστικόπου τηςπεριέχουν δομήςέναν τουλάχιστον τριμελή δακτύλιο τουςκυκλοπροπανίου. Οι πλευρικές αλυσίδες, όταν υπάρχουν, διαμορφώνονται όπως στα [[αλκάνια]]. Η δομή του κυκλοπροπανικού δακτυλίου περιγράφεται παραπάνω.
 
Η απλούστερη πολυκυκλική ένωση που περιέχει πολλαπλούς συμπυκνωμένους δακτυλίους πολυπροπανίου είναι το [[τετραεδράνιο]], που το μόριό του αποτελείται από τέσσερεις (4) κυκλοπροπανικούς δακτυλίους που σχηματίζουν τις έδρες ενός [[τετράεδρο|τετραέδρου]]. Ακόμη, το [[(1,1,1)-προπελλάνιο|[1.1.1]-προπελάνιο]] περιέχει τρεις (3) κυκλοπροπανικούς δακτυλίους που μοιράζονται ένα κοινό κεντρικό ζεύγος ατόμων άνθρακα και το δεσμό τους.
<div style='text-align: center;'>
35.734

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης