Moving Pictures: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: {{Infobox Album | Όνομα = Moving Pictures | Είδος = Στούντιο άλμπουμ | Καλλιτέχνης = Rush | Εξώφυλλο = Rush - Moving Pictu...
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 20:25, 20 Ιανουαρίου 2015

Moving Pictures
Στούντιο άλμπουμ από Rush
Κυκλοφόρησε12 Φεβρουαρίου 1981
ΗχογραφήθηκεΟκτώβριος - Νοέμβριος 1980 στο Le Studio του Κεμπέκ
Μουσικό είδοςHard Rock, Progressive Rock
Διάρκεια40:07
ΠαραγωγόςRush, Τέρι Μπράουν
ΔισκογραφικήAnthem Records (Καναδάς)
Atlantic Records (Ιαπωνία)
Mercury Records (Ευρώπη)
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Rush)
Permanent Waves
(1980)
Moving Pictures
(1981)
Signals
(1982)

Το Moving Pictures είναι το όγδοο άλμπουμ του καναδικού χαρντ ροκ συγκροτήματος Rush, το οποίο κυκλοφόρησε στις 12 Φεβρουαρίου του 1981 μέσω της δισκογραφικής εταιρίας "Anthem Records".

Ιστορία του δίσκου

Κατά την περιοδεία για την προώθηση του "Permanent Waves", οι Rush συνεργάστηκαν με το καναδικό συγκρότημα Max Webster, των οποίων ο στιχουργός Πάι Ντιμπουά τους προσέφερε τους στίχους ενός από τα τραγούδια τα οποία είχε γράψει. Οι Rush αποδέχτηκαν την προσφορά και μετά από προσαρμογή από τον Νιλ Πιρτ, το συγκεκριμένο τραγούδι εξελίχθηκε στο "Tom Sawyer".

Η δημοτικότητα του συγκροτήματος έφθασε στο απόγειο της με το "Moving Pictures", το οποίο συνέχισε στο ύφος του προκατόχου του, με μικρότερα σε διάρκεια κομμάτια και εμπορικά αποδεκτό progressive rock το οποίο τους βοήθησε να γίνουν παγκοσμίως γνωστοί ως ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα του είδους. Το "Tom Sawyer", έγινε το πιο γνωστό τραγούδι των Rush, ενώ το "Limelight" έλαβε πολύ συχνές μεταδόσεις από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της εποχής.

Ο Νιλ Πιρτ

Το "Moving Pictures" είναι το τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος στο οποίο συμπεριλήφθηκε ένα μεγάλης διάρκειας τραγούδι, με το "The Camera Eye" να αγγίζει τα έντεκα λεπτά.[1] Στον δίσκο συμπεριλήφθηκαν, επίσης, το "YYZ", το οποίο είναι κωδικός αεροδρομίου για το διεθνές αεροδρόμιο του Τορόντο,[2] το "Red Barchetta", εμπνευσμένο από την σύντομη φουτουριστική ιστορία του Ρίτσαρντ Φόστερ με τίτλο "A Nice Morning Drive",[3] ενώ το άλμπουμ ολοκληρώνεται με τα "Witch Hunt" και "Vital Signs", το οποίο περιέχει ρέγκε στοιχεία, κάτι που εισήχθηκε στον ήχο του συγκροτήματος στο προηγούμενο τους άλμπουμ και συνεχίστηκε κατά το υπόλοιπο της δεκαετίας του '80.[4]

Το εξώφυλλο του δίσκου είναι μία φωτογραφία τραβηγμένη μπροστά από το κτίριο του νομοθετικού σώματος του Οντάριο, η οποία παρουσιάζει αχθοφόρους να κουβαλούν πίνακες (moving pictures), ενώ στην άκρη της εικόνας υπάρχουν άνθρωποι που κλαίνε γιατί οι πίνακες είναι συγκινητικοί (moving). Στο οπισθόφυλλο, υπάρχει ένα κινηματογραφικό συνεργείο γυρίζοντας μία ταινία από το όλο σκηνικό (moving picture). Οι πίνακες οι οποίοι μεταφέρονται είναι μία αντίστροφη μορφή του εξώφυλλου του δίσκου "2112", η διάσημη εικόνα των σκύλων που παίζουν πόκερ και η πυρά της Ιωάννας της Λωραίνης.

Το άλμπουμ γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία, ανεβαίνοντας στην κορυφή των τσαρτ της πατρίδας του συγκροτήματος και την τρίτη θέση στους καταλόγους της Μεγάλης Βρετανίας και του αμερικάνικου Billboard. Έχει βραβευθεί ως τετραπλά πλατινένιο στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρείται ένας από τους καλύτερους δίσκους του είδους.[5] Τα τρία σινγκλ του δίσκου, "Limelight", "Tom Sawyer" και "Vital Signs" κατάφεραν να μπουν στις λίστες των τσαρτ και να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο την δημοτικότητα των Rush.

Οι κριτικές για τον δίσκο υπήρξαν ιδιαίτερα θετικές, με το "Allmusic" να του δίνει την άριστη βαθμολογία των πέντε αστεριών, το "Sputnik Music" μέσο όρο βαθμολογιών 4,4 / 5, το "Ultimate Guitar" 9,7 / 10 και το "Metal Archives" 96%.[6]

Λίστα Τραγουδιών

1. Tom Sawyer (Lee, Lifeson, Peart, Pye Dubois) - 4:37
2. Red Barchetta (Lee, Lifeson, Peart) - 6:12
3. YYZ (Lee, Peart) - 4:25
4. Limelight (Lee, Lifeson, Peart) - 4:23
5. The Camera Eye (Lee, Lifeson, Peart) - 10:58

  • I. New York - 6:44
  • II. London - 4:12

6. Witch Hunt (Lee, Lifeson, Peart) - 4:46
7. Vital Signs (Lee, Lifeson, Peart) - 4:47

Θέσεις τσαρτ

Moving Pictures (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 12 Φεβρουαρίου 1981

Χώρα Θέση
Καναδάς [7] 1
Ηνωμένο Βασίλειο [8] 3
Ηνωμένες Πολιτείες [9] 3
Ολλανδία [10] 19
Σουηδία [11] 32
Νορβηγία [12] 34

Limelight (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: 28 Φεβρουαρίου 1981

Χώρα Θέση
Καναδάς [13] 18
Ηνωμένες Πολιτείες [9] 55


Vital Signs (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: Μάρτιος 1982

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο [8] 41

Tom Sawyer (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: Μάιος 1981

Χώρα Θέση
Καναδάς [14] 24
Ηνωμένο Βασίλειο [8] 25
Ηνωμένες Πολιτείες [9] 44

Βραβεία

Moving Pictures (άλμπουμ)
Ηνωμένες Πολιτείες (RIAA Certification): 4 x πλατινένιος [15]
Καναδάς (CRIA Certification): 4 x πλατινένιος [16]
Ηνωμένο Βασίλειο (BPI Certification): Ασημένιος [17]

Μέλη των Rush

Οι μουσικοί οι οποίοι ηχογράφησαν το "Moving Pictures" ήταν οι εξής:

Παραπομπές

Πηγές