Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Copyleft»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
2.484 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 5 έτη
(Τα επίπεδα ξεκινούν από το 0, ως αναφορά στην αρίθμηση ηλεκτρονικού υπολογιστή όπου το μηδέν θεωρείται φυσικό νούμερο)
 
Τα παραπάνω δεν εγγυόνται πως τα παράγωγα έργα θα διανεμηθούν με την ίδια μορφή αδειοδότησης. Για να είναι μια άδεια πλήρως copyleft, θα πρέπει ο δημιουργός παράγωγου έργου να διανέμει τη δουλειά του με την ίδια ή αντίστοιχη άδεια. Αυτό αποτελεί και τη βασική διαφορά που έχουν τα πλήρη copyleft με τα μερικά copyleft.
 
Επιπλέον οι άδειες copyleft αντιμετωπίζουν και θέματα όπως η περίπτωση τα δικαιώματα να ανακληθούν απαιτώντας το έργο και τα παράγωγα του να δημοσιετούν σε μορφή που να διευκολύνει την τροποποιησή τους. Σε λογισμικό, αυτό συνήθως σημαίνει τη διανομή του πρωτογενούς κώδικα μαζί με το λογισμικό αυτό.
Μια πρώτη χρήση της λέξεις "copyleft" έγινε στη σημείωση διανομής της γλώσσας προγραμματισμού "TINY BASIC". Συγκεκριμένα η σημείωση εγραφε "@COPYLEFT ALL WRONGS RESERVED" τον Ιούνιου του 1976. Η συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμου δε διανεμήθηκε με τη συγκεκριμένη άδεια, με αποτέλεσμα η μόνη σχέση να 'ναι το συγκεκριμένο λογοπαίγνιο.
 
Η έννοια των copyleft αναφέρθηκε πρώτη φορά απο τον Richard Stallman στο μανιφέστο της GNU:<blockquote>Η GNU δεν ανήκει στο public domain. Όλοι θα επιτρέπεται να τροποποιήσουν και να αναδιανείμουν GNU, αλλά κανείς δε θα επιτρέπεται να παρεμποδίσει την επιπλέον αναδιανομή. Αυτό σημαίνει οτι ιδιωτικές τροποποιήσεις απαγορεύονται. Θέλω να διαβεβαιωθώ ότι όλες οι εκδόσεις GNU θα παραμείνουν ελεύθερες.</blockquote>Ο Stallman δούλευε καποια χρονια πριν σε ένα διερμηνέα Lisp. Η εταιρία Symbolics, ζητησε να χρησιμοποιησεί τον διερμηνέα και ο Stallman συμφώνησε να τους παραχωρήσει μια έκδοση public domain. Η εταιρία βελτίωσε τον διερμηνεα, αλλά όταν ο Stallman ζήτησε πρόσβαση στις βελτιώσεις αυτές, η εταιρία αρνήθηκε να τους τις παραχωρήσει. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε να ασχολείται με τη παρεμπόδηση τέτοιου τύπου καταστάσεων το 1984. Όπως λέει ο ίδιος δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπιζε τέτοιου τύπου καταστάσεις αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση αποτέλεσε σημείο καμπής. Υποστήριζε ότι όταν το λογισμικό διαμοιράζεται δωρέαν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσες φορές θέλουμε χωρίς να καταστραφεί ή να φθαρεί.
 
Θεωρώντας το να προσπαθήσει να καταργήσει το νόμο περι πνευματικών δικαιωμάτων ανόητο, αποφάσισε να τον εκμεταλευτεί δημιουργόντας τη δική του μορφή άδειας πνευματικών δικαιωμάτων. Ήταν η πρώτη φορά που ένας κάτοχος δικαιωμάτων προσπαθούσε να σιγουρευτεί πως τα δικαιώματα του θα παραμείνουν ελεύθερα για τον μέγιστο αριθμό χρηστών άσχετα με το πόσες τροποποιήσεις και προσθήκες μπορει να γίνουν στο έργο του. Με αυτό το τρόπο δημιουργήθηκαν τα copyleft ,τα οποία, όμως, δεν ονομάζονταν έτσι μεχρι το 1985. Στη συνέχεια ο Ray Johnson έκανε τη πρώτη χρήση αυτού του τύπου δικαιωμάτων για να διανείμει τα διάφορα έργα τέχνης του.
 
=== Σύμβολο ===
5

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης