Λυγκηστίδα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Η '''Λυγκηστίδα''' (Λυγκηστίς ή Λύγκος) ήταν αρχαία «χώρα» της [[Μακεδονία]]ς, στην οποία κατοικούσαν οι [[Λυγκηστές]]. Βρισκόταν βόρεια της [[Εορδαία]]ς και της [[Ορεστίδα]]ς στο νοτιοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου του [[Εριγώνας|Εριγώνα]] (σημ. πεδιάδα του Μοναστηρίου παρά τη λίμνη [[Λίμνες Πρέσπες|Πρέσπα]] μέχρι του επί της ανατολικής όχθης της Λιχνίτιδας λίμνης ([[Αχρίδα]]ς) όρους Πετρίνο. Εδώ ήταν η αρχαία πόλη [[Πυλών]] ως όριο της Μακεδονίας με την [[Ιλλυρία]].
 
Η νότια Λυγκηστίδα εκτεινόταν στο νοτιότερο τμήμα του λεκανοπεδίου του Εριγώνα και περιλάμβανε μέσα στα όριά της το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού '''νομού Φλώρινας'''. Δυτικά συνόρευε με την Ορεστίδα, όπου οι οροσειρές του Βαρνούντα (Περιστέρι) και του Βέρνου (Βίτσι) αποτελούσαν το φυσικό τους σύνορο. Ανατολικά συνόρευε με την Εορδαία και την Αλμωπία, όπου το φυσικό σύνορο οριζόταν από τον ορεινό όγκο του Βόρα (Καϊμακτσαλάν).
==Ιστορικές αναφορές==
Οι Λυγκηστές πριν την υποταγή τους στο Μακεδονικό Βασίλειο είχαν ένδοξη ιστορία με δική τους Βασιλική Δυναστεία και αναφέρονται για την καλλιέργεια της αμπέλου.<ref>Rufus ([[Ρούφος ο Εφέσιος]]-ιατρός)..Quastiones Medicinale (ιατρικά ερωτήματα) εδ.64. το δέ εν Λυγκηστίδι εις μέθην εμβάλλει...</ref>
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης