Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κα Γκε Μπε»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εντωμεταξύ ο Μπέρια, που ήταν ο επικεφαλής τώρα της ΜVD, είχε εδραιώσει την εξουσία του με την φιλοδοξία να διαδεχτεί τον Στάλιν ως ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά τον θάνατο του Στάλιν το 1953, ο Beria συγχώνευσε την MGB με την MVD. Φοβούμενοι μια απόπειρα [[πραξικόπημα|πραξικοπήματος]], οι σύντροφοι του Μπέρια στο «Πρεζίντιουμ» (εκτελεστική επιτροπή) ενώθηκαν εναντίον του. Τον παρέπεμψαν σε δίκη με τις κατηγορίες των "εγκληματικών αντί-κομματικών και αντι-κρατικών δραστηριοτήτων" και τον εκτέλεσαν για [[προδοσία]]. Η MGB διαχωρίστηκε και πάλι από την MVD και υπέστη την τελική της μετονομασία σε KGB.
 
Ο επόμενος επικεφαλής της KGB που είχε υψηλές φιλοδοξίες ήταν ο σχετικά νέος σε ηλικία ''AleksandrΑλεξάντρ Shelepin''Σελέπιν (για τα έτη 1958–61), που βοήθησε για το πραξικόπημα ενάντια στον ''Nikita[[Νικίτα Khrushchev''Χρουστσόφ]] το 1964. Ο προστατευόμενός του στην KGB, ''VladimirΒλαντίμιρ Semichastny''Σεμιτσάστνι (1961–67), απολύθηκε, και ο ίδιος ο ShelepinΣελέπιν παραμερίστηκε από την δεσπόζουσα θέση του στην '' Επιτροπή του Κόμματος και ελέγχου του Κράτους'' σε μια ασήμαντη θέση του ''Συμβουλίου της Ένωσης για το Εμπόριο'' από τον Brezhnev και το Κομμουνιστικό Κόμμα, του οποίου οι μνήμες για τον Μπέρια ήταν ακόμα νωπές στο μυαλό τους.
 
Το 1967, ο [[Γιούρι Αντρόποφ]], ο μακροβιότερος και με την μεγαλύτερη επιρροή αρχηγός της KGB σε όλη την ιστορία της, άρχισε την θητεία του ως επικεφαλής. Ο Αντρόποφ θα προσπαθούσε να καταστήσει τον εαυτό του διάδοχο του Μπρέζνιεφ, και σε αυτό βοηθήθηκε από την επιδεινούμενη άνοια του στρατηγού, και τον διαδέχθηκε το 1982. Η κληρονομιά του Αντρόποφ στην KGB ήταν μια αυξημένη προσοχή στην καταπολέμηση της ιδεολογικής ανατροπής σε όλες της τις μορφές, ανεξάρτητα πόσο μικρές και ασήμαντες φαινόταν.
 
Ο ''VladimirΒλαντίμιρ Kryuchkov''Κριουτσκόφ, θορυβήθηκε από τις προσπάθειες του Γκορμπατσόφ να ανοίξει την Σοβιετική κοινωνία στην «γκλάσνοστ» (''гласность'') και ήταν ένας από τους κύριους οργανωτές του '''Σοβιετικού πραξικοπήματος του 1991'''. Εντούτοις, λόγω της παρακμής της KGB και άλλων παραγόντων είχε μοιραία εξασθενίσει το Σοβιετικό καθεστώς, και ως συνέπεια της αποτυχίας του πραξικοπήματος, η KGB διαλύθηκε επίσημα στις 6 Νοεμβρίου 1991. Η υπηρεσία που την διαδέχτηκε, η [[FSB]], υλοποιεί σήμερα τις περισσότερες από τις λειτουργίες της πρώην KGB, αν και η μεγαλύτερη και πιο σημαντική διεύθυνση της KGB, η FCD, διασπάστηκε για να γίνει η [[Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού (Ρωσία)|SVR]] (Sluzhba Vneshney Razvedki).
 
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σημερινός πρωθυπουργός της [[Βλαντιμίρ Πούτιν]] ξεκίνησε την καριέρα του στην KGB, παρακολουθώντας τις δραστηριότητες των φοιτητών του ''Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης''. Αργότερα, εργάστηκε για την KGB στην πρώην [[Ανατολική Γερμανία]].{{παραπομπή}}
55.397

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης