Διηπειρωτικό Κύπελλο 1971: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Yobot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Διόρθωση συντακτικού κώδικα με τη χρήση AWB (10454)
Xaris333Bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ →‎Οι αντίπαλοι: clean up, αντικατέστησε: ΆγιαξΑΦΚ Άγιαξ με τη χρήση AWB
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
[[Αρχείο:Panathinaikos Ajax Wembley final 1971.jpg|right|200px|thumb|Ο Παναθηναϊκός]]
[[Αρχείο:Panathinaikos Ajax Wembley final 1971.jpg|right|200px|thumb|Ο Παναθηναϊκός]]
[[Αρχείο:Luis Artime.jpg|thumb|right|100px|[[Λουίς Αρτίμε]]]]
[[Αρχείο:Luis Artime.jpg|thumb|right|100px|[[Λουίς Αρτίμε]]]]
Ο τελικός επρόκειτο να διεξαχθεί ανάμεσα στον πρωταθλητή Ευρώπης Άγιαξ και στην πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής Νασιονάλ. Ο [[Άγιαξ]] αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διοργάνωση υποστηρίζοντας πως οι αθλητές της Νασιονάλ αγωνιζόταν αντιαθλητικά.<ref>[http://www.sportxpress.net/apokleistikotites/to-diipeirotiko-tou-1971-teleiose-mia-kariera.html Το Διηπειρωτικό του 1971 τελείωσε μια καριέρα - sportxpress.net]</ref> Παράλληλα είχε ήδη προκριθεί στον προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το οποίο στη συνέχεια κατάκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά και δεν διακινδύνεψε να έχει απώλειες από τραυματισμούς αθλητών του. Η ΦΙΦΑ κάλεσε τον [[Παναθηναϊκός (ποδόσφαιρο)|Παναθηναϊκό]] να εκπροσωπήσει τη συμμετοχή του πρωταθλητή Ευρώπης καθώς ήταν ο φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971. Η πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής με έδρα το [[Μοντεβιδέο]] της [[Ουρουγουάη]]ς αποτέλεσε τον δεύτερο αντίπαλο. Κορυφαίος αθλητής της ήταν ο Αργεντινός επιθετικός [[Λουίς Αρτίμε]] ο οποίος είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αργεντινής. Τερματοφύλακάς της ήταν ο διεθνής Βραζιλιάνος Μάνγκα ενώ οι περισσότεροι αθλητές της αγωνίζονταν στην εθνική ομάδα της Ουρουγουάης.<ref name="sportday.gr">[http://www.sportday.gr/%CE%91%CE%A1%CE%98%CE%A1%CE%9F/24150/%CE%9F-%CE%A0%CE%91%CE%9F-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-%28video%29- Ο ΠΑΟ μια ανάσα από την κορυφή του κόσμου sportday.gr]</ref> Στον τελικό του Κυπέλλου Λιμπερταδόρες η Νασιονάλ είχε επικρατήσει επί της Εστουάντες η οποία είχε κατακτήσει το τρόπαιο και τις τρεις προηγούμενες χρονιές.
Ο τελικός επρόκειτο να διεξαχθεί ανάμεσα στον πρωταθλητή Ευρώπης Άγιαξ και στην πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής Νασιονάλ. Ο [[ΑΦΚ Άγιαξ]] αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διοργάνωση υποστηρίζοντας πως οι αθλητές της Νασιονάλ αγωνιζόταν αντιαθλητικά.<ref>[http://www.sportxpress.net/apokleistikotites/to-diipeirotiko-tou-1971-teleiose-mia-kariera.html Το Διηπειρωτικό του 1971 τελείωσε μια καριέρα - sportxpress.net]</ref> Παράλληλα είχε ήδη προκριθεί στον προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το οποίο στη συνέχεια κατάκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά και δεν διακινδύνεψε να έχει απώλειες από τραυματισμούς αθλητών του. Η ΦΙΦΑ κάλεσε τον [[Παναθηναϊκός (ποδόσφαιρο)|Παναθηναϊκό]] να εκπροσωπήσει τη συμμετοχή του πρωταθλητή Ευρώπης καθώς ήταν ο φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971. Η πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής με έδρα το [[Μοντεβιδέο]] της [[Ουρουγουάη]]ς αποτέλεσε τον δεύτερο αντίπαλο. Κορυφαίος αθλητής της ήταν ο Αργεντινός επιθετικός [[Λουίς Αρτίμε]] ο οποίος είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αργεντινής. Τερματοφύλακάς της ήταν ο διεθνής Βραζιλιάνος Μάνγκα ενώ οι περισσότεροι αθλητές της αγωνίζονταν στην εθνική ομάδα της Ουρουγουάης.<ref name="sportday.gr">[http://www.sportday.gr/%CE%91%CE%A1%CE%98%CE%A1%CE%9F/24150/%CE%9F-%CE%A0%CE%91%CE%9F-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-%28video%29- Ο ΠΑΟ μια ανάσα από την κορυφή του κόσμου sportday.gr]</ref> Στον τελικό του Κυπέλλου Λιμπερταδόρες η Νασιονάλ είχε επικρατήσει επί της Εστουάντες η οποία είχε κατακτήσει το τρόπαιο και τις τρεις προηγούμενες χρονιές.


== Ο πρώτος αγώνας ==
== Ο πρώτος αγώνας ==

Έκδοση από την 09:00, 7 Ιανουαρίου 2015

Το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 1971 διεξήχθη στις 15 και 28 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους στα Στάδια Καραϊσκάκη και Σεντενάριο, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο.

Οι αντίπαλοι

Ο Παναθηναϊκός
Λουίς Αρτίμε

Ο τελικός επρόκειτο να διεξαχθεί ανάμεσα στον πρωταθλητή Ευρώπης Άγιαξ και στην πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής Νασιονάλ. Ο ΑΦΚ Άγιαξ αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διοργάνωση υποστηρίζοντας πως οι αθλητές της Νασιονάλ αγωνιζόταν αντιαθλητικά.[1] Παράλληλα είχε ήδη προκριθεί στον προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το οποίο στη συνέχεια κατάκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά και δεν διακινδύνεψε να έχει απώλειες από τραυματισμούς αθλητών του. Η ΦΙΦΑ κάλεσε τον Παναθηναϊκό να εκπροσωπήσει τη συμμετοχή του πρωταθλητή Ευρώπης καθώς ήταν ο φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971. Η πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής με έδρα το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης αποτέλεσε τον δεύτερο αντίπαλο. Κορυφαίος αθλητής της ήταν ο Αργεντινός επιθετικός Λουίς Αρτίμε ο οποίος είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αργεντινής. Τερματοφύλακάς της ήταν ο διεθνής Βραζιλιάνος Μάνγκα ενώ οι περισσότεροι αθλητές της αγωνίζονταν στην εθνική ομάδα της Ουρουγουάης.[2] Στον τελικό του Κυπέλλου Λιμπερταδόρες η Νασιονάλ είχε επικρατήσει επί της Εστουάντες η οποία είχε κατακτήσει το τρόπαιο και τις τρεις προηγούμενες χρονιές.

Ο πρώτος αγώνας

Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στον Πειραιά στο Στάδιο Καραϊσκάκη και στο γήπεδο βρέθηκαν περίπου 60.000 θεατές.[3] Στο 21ο λεπτό του αγώνα ο Παναθηναϊκός είχε την πρώτη απώλεια καθώς μετά από χτύπημα του Ουμπίνιας ο Σάκης Κουβάς αποχώρησε από τον αγώνα τραυματίας.[2] Στο 48ο λεπτό ο Τότης Φυλακούρης έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό ανοίγοντας το σκορ του αγώνα. Στο 51ο λεπτό ο Λουίς Αρτίμε ισοφάρισε για τη Νασιονάλ και όλα έδειχναν ότι η συνέχεια του αγώνα θα ήταν εξίσου αμφίρροπη. Στο 60ο λεπτό όμως μετά από αντιαθλητική επέμβαση του Χούλιο Μοράλες, ο Γιάννης Τομαράς έπεσε λιπόθυμος στο έδαφος, έχοντας υποστεί διπλό κάταγμα κνήμης, με συνέπεια το πόδι του να κοπεί στα δύο και να τερματιστεί η η ελπιδοφόρα καριέρα του καθώς μετά την επιστροφή του ένα χρόνο αργότερα δεν κατάφερε να επανέρθει στα επίπεδα που βρισκόταν.[2]

Διηπειρωτικό Κύπελλο 1971 - 1ος Αγώνας
Παναθηναϊκός - Νασιονάλ 1-1
15/12/1971 Στάδιο Καραϊσκάκη: Θεατές: 60.000, Διαιτητής: Φάβιλι Νέτο
Σκόρερς: 48’ Φυλακούρης - 51’ Αρτίμε
Παναθηναϊκός (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Τομαράς (60’ λ.τρ. Βλάχος), Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς (21’ λ.τρ. Δεληγιάννης)
Νασιονάλ (Γουόσινγκτον Εσαμέντι): Μάνγκα, Μπρούνελ, Μάσνικ, Ουμπίνιας, Μοντέρο Καστίγιο, Μπλάνκο, Κουμπίλια, Εσπάραγκο (82’ Ντουάρτε), Μανέιρο, Αρτίμε, Μοράλες

Ο δεύτερος αγώνας

Ο δεύτερος αγώνας διεξήχθη στο Μοντεβιδέο στο Στάδιο Σεντενάριο με 63.000 θεατές στο γήπεδο[3] ενώ τον αγώνα παρακολούθησαν και 300 Έλληνες που ταξίδεψαν από την Ελλάδα.[4] Ο Λουίς Αρτίμε έδωσε το προβάδισμα με 1-0 στη Νασιονάλ. Στη συνέχεια ο Μίμης Δομάζος στο 46ο λεπτό και ο Αντώνης Αντωνιάδης στο 53ο λεπτό έχασαν μεγάλες ευκαιρείες για να ισοφαρήσουν. Την αναγκαστική αντεπίθεση του Παναθηναϊκού εκμετελλεύτηκε η Νασιονάλ με το Λουίς Αρτίμε να σημειώνει το 2-0 στο 75ο λεπτό. Στο 89ο λεπτό ο Τότης Φυλακούρης μείωσε σε 2-1 για τον Παναθηναϊκό ενώ στη συνέχεια ο Μίμης Δομάζος είχε 2 ευκαιρείες να δώσει τον τίτλο στον Παναθηναϊκό. Με τη συμμετοχή του ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη και μοναδική ελληνική ομάδα που συμμετείχε σε τελικό Διηπειρωτικού Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.[5]

Διηπειρωτικό Κύπελλο 1971 - 2ος Αγώνας
Νασιονάλ - Παναθηναϊκός 2-1
28/12/1971 Στάδιο Σεντενάριο: Θεατές: 63.000, Διαιτητής: Μακένζι
Σκόρερς: 34’, 71’ Αρτίμε - 89’ Φυλακούρης
Νασιονάλ (Γουόσινγκτον Εσαμέντι): Μάνγκα, Μπρούνελ, Μάσνικ, Ουμπίνιας, Μοντέρο Καστίγιο, Μπλάνκο, Κουμπίλια (Μούιτσα), Εσπάραγκο, Μανέιρο, Αρτίμε, Μαμέλι (Μπαρένιο)
Παναθηναϊκός (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Μητρόπουλος, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Καμάρας (46’ Φυλακούρης), Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς

Παραπομπές

Εξωτερικές συνδέσεις

Ο τελικός που δεν είδε κανείς στην Ελλάδα pamesports.gr