Κοινοτισμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
επεξεργασία
(επεξεργασία)
(επεξεργασία)
'''Στη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική επιστήμη γίνεται διάκριση, πλέον, μεταξύ των τριών μορφών κοινοτισμού:'''
 
'''α.''' τουο '''κλασικούκλασικός ελληνικούελληνικός κοινοτισμούκοινοτισμός''' της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας που αναφέρεται στην πολιτειακή και πολιτική οργάνωση ενός κράτους ή μιας κοινότητας κρατών με βάση την άμεση δημοκρατία, προωθώντας μια πολιτεία με λήψη των αποφάσεων από τους πολίτες μέσα από τα δημοψηφίσματα και τις συνελεύσεις.Ο κλασικός κοινοτισμός θέτει ως πρώτιστη αρχή του την διακυβέρνηση ενός δήμου ή ενός κράτους από ελεύθερους πολίτες που διαθέτουν ατομική ιδιοκτησία με την παράλληλη οργάνωση της παραγωγικής και εμπορικής οικονομίας μέσα από μορφές συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Ο '''σύγχρονος''' '''ελληνικός κοινοτισμός''' ήδη έχει καταστεί επίκαιρος και στη σύγχρονη εποχή κομίζοντας όλα τα βασικά στοιχεία του κλασικού λαμβάνοντας υπόψη τις νέες κοινωνικές, γεωοικονομικές και πολιτικές συνθήκες των νέων καιρών αλλά και τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.
 
'''β.''' Επιπρόσθετο γέννημα του κλασικού κοινοτισμού είναι και οΟ '''αμερικανικός κοινοτισμός (commounitarianism)''' του Εμιτάϊ Ετζιόνι και του Michael Sandel που θεωρείται ένα διαφοροποιημένο γέννημα του κλασικού κοινοτισμού. Ο αμερικανικός κοινοτισμός με την ονομασία '''''κομμουνιταριανισμός''''' θέτει περισσότερο ζητήματα ηθικής και ταυτότητας του σύγχρονου ατόμου και προκρίνει ως καταγωγική και ζωτική μήτρα κοινωνικοποίησης του ατόμου την κοινότητα. Ο κομμουνιταριανισμός εισάγει στοιχεία κοινωνικής οικονομίας στον δυτικό καπιταλισμό προκρίνοντας μια κοινωνική εκδοχή καπιταλισμού στο πλαίσιο των κοινοτήτων κάνοντας λόγο για Κοινωνία των Πολιτών.
 
'''γ.''' τουΟ '''ελευθεριακούελευθεριακός κοινοτισμούκοινοτισμός''' '''ή κομμουναλισμούκομμουναλισμός''' που έχει μαρξιστικέςκολεκτιβιστικές βάσεις και λαμβάνει κατά διαστήματα δύο ποικίλες κοινωνικές μορφές. Ενώ και στις δύο μορφές του απορρίπτει την ύπαρξη κράτους και αγοράς, η μία εκδοχή του αναπτύσσει μια πολιτική συγκρότηση παρόμοια με κομμουνιστικές θεωρήσεις, η οποία απορρίπτει και την ύπαρξη ατομικής ιδιοκτησίας, η άλλη σχετίζεται με την τοπικής εμβέλειας κλειστή οργάνωση κοινοτήτων με βάση κοινωνιολογικές, ηθικές και θρησκευτικές ταυτότητες ή διακρίσεις.
 
== Δείτε επίσης ==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης