Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Καρία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
171 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 5 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
 
Οι έναντι της Καρίας νήσοι [[Τήλος]], [[Σύμη]], [[Ρόδος]], [[Νίσυρος]], [[Μεγίστη]], [[Κως]], [[Κάλυμνος]] και μικρότερες ομού και οι πόλεις [[Αλικαρνασσός]], [[Κνίδος Καρίας|Κνίδος]] κ.ά αποτελούσαν τη [[Δωρίδα]] ενώ οι Λέρος Πάτμος, Ικαρία και Σάμος με τις πόλεις Μίλητος Πριήνη Μυούντα Μαγνησία και Έφεσο ανήκαν στην [[Ιωνία]].
==Μορφολογία και πόλεις==
 
Ολόκληρη η χώρα είναι ορεινή και ως επί το πλείστον λοφώδης με πολλές κοιλάδες και μια εύφορη πεδιάδα που διαρρέει ο π. [[Μαίανδρος]] με άφθονα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Από την αρχαιότητα υπήρξε μέγα κέντρο εμπορίου.
 
Κυριότερες πόλεις της ήταν: η [[Αλικαρνασσός]], η [[Κνίδος Καρίας|Κνίδος]], που με τις Ρόδιες πόλεις [[Λίνδος]], [[ΙαλυσσόςΙαλυσός]], [[Κάμειρος]] και [[Ρόδος]] αποτελούσαν τη «Δωρική Εξάπολη», επίσης η [[Σαλβάκη]], τα [[Καρύανα]], η [[Ευίπη]], η [[Άβα]], η [[Κίδραμος]], τα [[Μύλασα]] κ.ά.
 
==Ετυμολογία==
Το όνομά της το οφείλει στους πρώτους κατοίκους της τους [[Κάρες]] που διαπορθμεύτηκαν από τα νησιά του Αιγαίου που κατοικούσαν ως Λέλεγες, και που επί Μίνωα ήταν στη μεγαλύτερη ακμή θαλασσοκρατορίας τους. Εναντίον τους κατά τους προϊστορικούς χρόνους επιτέθηκαν οι [[Αχαιοί]], κατόπιν οι [[Ίωνες]] και μετά οι [[Δωριείς]]. Οι τελευταίοι συγχωνεύτηκαν με τους Κάρες οι οποίοι τελικά συμφιλιώθηκαν και με τους Ίωνες και Αχαιούς και μάλιστα συμμετείχαν σε μεγάλες ναυτικές επιχειρήσεις όπως στη [[Λιβύη]] που έσπευσαν να βοηθήσουν το Βασιλέα της Σάϊος Ψαμμίτιχον (666-612) που πολεμούσε τους αντιπάλους του.
 
==Στην αρχαιότητα==
Αργότερα τη χώρα τους υπέταξε ο Βασιλεύς της [[Λυδία|Λυδίας]] Γύγης, ενώ το 545 και αυτή και τη «Δωρική Εξάπολη» υπέταξε ο Κύρος. Ακολούθησε η Ιωνική επανάσταση στην οποία έλαβαν μέρος και οι Κάρες. Μετά την καταστολή της η Καρία υποτάχθηκε πάλι στους Πέρσες με την εγκαθίδρυση στις διάφορες πόλεις κληρονομικών δυναστειών. Μεταξύ δε αυτών ήταν και η δυναστεία της βασίλισσας της Αλικαρνασσού [[Αρτεμισία Α' της Καρίας|Αρτεμισία]], η οποία συμμετείχε στο πλευρό των Περσών στη [[Ναυμαχία της Σαλαμίνας]].
 
Μετά τους Μηδικούς πολέμους η Καρία μετείχε στη [[Δηλιακή Συμμαχία]] και μάλιστα κατά τους πίνακες των Ελληνοταμίων οι πόλεις Τράλλεις, Ηράκλεια η επί Λάτμω, Μίλητος, Μαγνησία η επί Μαιάνδρω, Μύλασσα, Αλικαρνασσός, Τέρμερα, η Νύσσα, Πέδασα, Κνίδος, Ιασός, Αλάβανδα, Καύνος και Καρύανδα, διαιρέθηκε όλη η χώρα στην «καθαρώς Ελληνικήν» και «δίγλωσσον» όπου μιλούσαν την ελληνική και την [[Καρική γλώσσα|καρική]].
 
Στις αρχές του 4ου πΧπ.Χ. αι. οι δυνάστες των διαφόρων καρικών πόλεων αναγνώρισαν ένα δυνάστη για όλη τη χώρα τον [[Εκάτομνος|Εκάτομνο]] (391-377) που τον διαδέχθηκε ο γιος του Μαύσωλος (377-351). Αυτός μετέφερε την πρωτεύουσα από τα Μύλασσα στην Αλικαρνασσό. Τον διαδέχτηκε η αδερφή και σύζυγός του [[Αρτεμισία Β΄ της Καρίας]], η οποία προς τιμήν του έχτισε το [[Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού|Μαυσωλείο]], ένα από τα [[επτά θαύματα του κόσμου]].
 
==Ελληνιστικά χρόνια & Ρωμαϊκή εποχή==
Αργότερα η χώρα υποτάχθηκε στον [[Αλέξανδρος ο Μέγας|Μ. Αλέξανδρο]] και κατόπιν διατέλεσε διαδοχικά υπό τον Λυσίμαχο, Σελευκίδες, Πτολεμαίους, τους Περγαμηνούς, τους Ροδίους και τέλος υπό τον [[Μιθριδάτης|Μιθριδάτη]]{{αα|date=Μαρτίου 2014}}.
 
82.076

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης