Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ενδοκρινής αδένας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (interwiki)
Αδένες ονομάζουμε τα όργανα εκείνα του ανθρωπίνου σώματος που παράγουν κάποιες ουσίες χρήσιμες για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Μερικοί από αυτούς παράγουν το έκκριμμά τους και το διοχετεύουν μέσω ειδικών σωλήνων, των εκφορητικών πόρων, προς την επιφάνεια του σώματος ή προς κάποια κοιλότητα του σώματος και ονομάζονται εξωκρινείς.΄Αλλοι παράγουν ουσίες που δεν διοχετεύονται προς τα έξω αλλά περνούν μέσα στο αίμα που κυκλοφορεί σ' αυτούς και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μεταφέρονται στα διάφορα όργανα όπου είναι απαραίτητες. Οι ουσίες-προϊόντα των αδένων αυτών είνει οι ορμόνες και οι αδένες αυτού του τύπου ονομάζονται ενδοκρινείς.
 
'''Ενδοκρινείς''' ονομάζονται οι [[αδένας|αδένες]] των οποίων οι [[ορμόνες]] εκκρίνονται κατ' ευθείαν στην κυκλοφορία του [[αίμα|αίματος]]. Οι σημαντικότεροι ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου σώματος είναι:
 
** Μυελώδης μοίρα
** φλοιώδης μοίρα
* [[ΠάγκρεαςΉπαρ]]
*[[Πάγκρεας]]
*[[Ωοθήκες]]
*[[Όρχεις]]
*[[Θύμος]]
 
Μερικοί αδένες έχουν διπλή λειτουργία, διλαδή παράγουν υγρά που χύνονται προς τα έξω αλλά παράγουν και ορμόνες που περνούν στο αίμα. Οι αδένες αυτοί λέγονται ΜΙΚΤΟΙ και σ' αυτούς ανήκουν : το ήπαρ, το πάγκρεας, οι ωοθήκες και οι όρχεις.
 
{{επέκταση}}
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης