Σκύμνος ο Χίος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Gts-tg (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Gts-tg (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 13: Γραμμή 13:
==Επιπλέον πηγές==
==Επιπλέον πηγές==
*Aubrey Diller, ''The Tradition of the Minor Greek Geographers'' (1952)
*Aubrey Diller, ''The Tradition of the Minor Greek Geographers'' (1952)

[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες γεωγράφοι]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί]]
[[Κατηγορία:Ελληνιστική περίοδος]]

Έκδοση από την 03:35, 30 Νοεμβρίου 2014

Ο Σκύμνος ο Χίος (185 π.Χ. - 2ος αιώνας π.Χ.) ήταν Έλληνας γεωγράφος. Θεωρείται πως ήταν ο συγγραφέας του έργου ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΜΗΔΗ, μια γεωγραφική πραγματεία γραμμένη στην Αττική διάλεκτο. Είναι ένα χρονικό του κόσμου (ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ) σε μορφή Ιαμβικού τρίμετρου, η οποία είναι αφιερωμένη στον βασιλιά Νικομήδη της Βιθυνίας. Πρόκειται πιθανώς για τον Νικομήδη Β΄ Επιφανή οποίος βασίλεψε από το 149 π.Χ., ή για τον γιό και διάδοχο του, τον Νικομήδη Γ΄ Ευεργέτη.[1]

Ήταν το πρώτο έργο το οποίο δημοσιεύτηκε στο Άουγκσμπουργκ το 1600, και λόγω του ότι βρέθηκε μαζί με τις ΕΠΙΤΟΜΕΣ του Μαρκιανού του Ηρακλειώτη, δημοσιεύτηκε αρχικά υπό αυτό το όνομα. Οι μελετητές της εποχής, Λούκας Χολστένιος (Lucas Holstenius) και Ισαάκ Βόσιος (Isaac Vossius), ήταν οι πρώτοι που το απέδωσαν στον Σκύμνο της Χίου, καθώς ανακάλυψαν σε άλλα μελέτες λογίων πως ο Σκύμνος είχε δηλωθεί ως η πηγή του έργου πάνω από μια φορά.

Συνέχισε να θεωρείται ως ο συγγραφέας του έργου έως και το 1846, όταν ο Αύγουστος Μάϊνεκε (Augustus Meineke), με την εξέταση και επαναδημοσίευση των σχετικών κειμένων, έδειξε πως δεν υπάρχει βάση για να θεωρείται ο Σκύμνος ως συγγραφέας, μια και τα γραπτά του Σκύμνου του Χίου εμφανίζονται να είναι σε πεζό λόγο, και όχι έμμετρο, και οι λίγες προτάσεις που έχουν διασωθεί από άλλα έργα του, δεν φανερώνουν ομοιότητες με τα γραφόμενα στο ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΜΗΔΗ.[2] Από τότε, το έργο αυτό αποδίδεται στον Ψευδο-Σκύμνο.

Παραπομπές

  1. Hunter, Richard (2006). «The Prologue of the Periodos to Nicomedes ('Pseudo-Scymnus')». Στο: Harder, M. A.· Regtuit, R. F.· Wakker, G. C. Groningen Workshops on Hellenistic Poetry: Beyond the Canon. Hellenistica Groninga. 11. Leuven: Peters Publishers. σελίδες 123–140. ISBN 9789042918139. 
  2. Bunbury, E. H. A History of ancient geography among the Greeks and Romans from earliest ages till the fall of the Roman Empire. 2. London: John Murray. σελίδες 69–74.  Unknown parameter |ayear= ignored (βοήθεια)

Επιπλέον πηγές

  • Aubrey Diller, The Tradition of the Minor Greek Geographers (1952)