Πετρόνιος Μάξιμος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 40: Γραμμή 40:
==Η ανάρρηση στον θρόνο==
==Η ανάρρηση στον θρόνο==
Ο Πετρόνιος Μάξιμος ήταν αξιωματικός στην υπηρεσία του αυτοκράτορα [[Ονώριος|Ονώριου]] από το 395 μέχρι το 423 οπότε ανέβηκε γρήγορα την ιεραρχία.<ref name="Mathisen, ''Petronius Maximus''">Mathisen</ref> Το [[455]] δολοφόνησε τον αυτοκράτορα [[Ουαλεντινιανός Γ΄|Ουαλεντινιανό]] κατά τη διάρκεια κυνηγιού στη Ρώμη στο [[Άρεως Πεδίον]], χρησιμοποιώντας δύο [[Ούννοι|Ούννους]] υπηρέτες με αφορμή την προσβολή της συζύγου του. Ως εκ τούτου ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας με τη βοήθεια του στρατού<ref name="Πάπυρος Λαρούς">Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα</ref>.
Ο Πετρόνιος Μάξιμος ήταν αξιωματικός στην υπηρεσία του αυτοκράτορα [[Ονώριος|Ονώριου]] από το 395 μέχρι το 423 οπότε ανέβηκε γρήγορα την ιεραρχία.<ref name="Mathisen, ''Petronius Maximus''">Mathisen</ref> Το [[455]] δολοφόνησε τον αυτοκράτορα [[Ουαλεντινιανός Γ΄|Ουαλεντινιανό]] κατά τη διάρκεια τοξοβολίας στο [[Άρεως Πεδίον]] στη Ρώμη, χρησιμοποιώντας δύο [[Ούννοι|Ούννους]] υπηρέτες με αφορμή την προσβολή της συζύγου του. Ως εκ τούτου ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας με τη βοήθεια του στρατού<ref name="Πάπυρος Λαρούς">Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα</ref>.


==Βασιλεία==
==Βασιλεία==

Έκδοση από την 08:41, 19 Νοεμβρίου 2014

Πετρόνιος Μάξιμος
Σόλιδος που απεικονίζει τον Πετρόνιο Μάξιμο
Ρωμαίος αυτοκράτορας
Περίοδος17 Μαρτίου μέχρι 31 Μαΐου του 455
ΠροκάτοχοςΟυαλεντινιανός Γ΄
ΔιάδοχοςΆβιτος
Γέννησηπερίπου το 396
Θάνατος31 Μαΐου 455 (58 ή 59 ετών)
Σύζυγοςπιθανώς η Λουκίνα, μετέπειτα η Λικίνια Ευδοξία
ΕπίγονοιΠαλλάδιος (καίσαρας)
Πατέραςπιθανώς ο Ανίκιος Προμπίνος[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Πετρόνιος Μάξιμος [2] (λατ: Flavius Anicius Petronius Maximus Augustus)[3]) (περίπου 396 - 455)[4][5], ήταν βραχύβιος αυτοκράτορας της δυτικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Θεωρείται ως ο αυτοκράτορας που σηματοδοτεί το διάστημα της παρακμής και του οριστικού τέλους της δυτικής αυτοκρατορίας. Δολοφονήθηκε πιθανότατα από τον ρωμαϊκό όχλο δύο μήνες μετά την ενθρόνιση του. Διάδοχος του ήταν ο Άβιτος

Η ανάρρηση στον θρόνο

Ο Πετρόνιος Μάξιμος ήταν αξιωματικός στην υπηρεσία του αυτοκράτορα Ονώριου από το 395 μέχρι το 423 οπότε ανέβηκε γρήγορα την ιεραρχία.[6] Το 455 δολοφόνησε τον αυτοκράτορα Ουαλεντινιανό κατά τη διάρκεια τοξοβολίας στο Άρεως Πεδίον στη Ρώμη, χρησιμοποιώντας δύο Ούννους υπηρέτες με αφορμή την προσβολή της συζύγου του. Ως εκ τούτου ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας με τη βοήθεια του στρατού[7].

Βασιλεία

Δεν επέδειξε ηγετικά προσόντα, γεγονός συμβατό με τη γενικότερη παρακμή του βασιλείου του.[7] Όταν πέθανε η σύζυγος του (Λουκίνα) παντρεύτηκε τη χήρα του Ουαλεντινιανού Λικίνια Ευδοξία.[8]Η Λικίνια δεν άργησε να προσεταιριστεί τον πανίσχυρο τότε βασιλιά των Βανδάλων Γεζέριχο και να του ζητήσει βοήθεια ώστε να απαλλαγεί από τον σύζυγο της. Ο Γεζέριχος αποβιβάστηκε στην Ιταλία κι αφού κατέλαβε τη Ρώμη εκθρόνισε τον Πετρόνιο ο οποίος δολοφονήθηκε λιθοβολούμενος από το λαό της Ρώμης.[9] Ο αρχηγός των Βανδάλων πήρε λάφυρα, συνέλαβε αιχμαλώτους και πήρε την Ευδοξία και τις δύο κόρες της μαζί του.[7]


Πηγές

Πρωτογενείς

Δευτερογενείς

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τόμος 40, σελίδα 270.

Παραπομπές

  1. Drinkwater, pg. 120
  2. Jones & Martindale, pg. 749
  3. Drinkwater, pgs. 117-118
  4. Drinkwater, pg. 118
  5. Norwich, J, pg. 162
  6. Mathisen
  7. 7,0 7,1 7,2 Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα
  8. Jones & Martindale, pg. 751
  9. Brown, p. 350
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Petronius Maximus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Προκάτοχος:
Ουαλεντινιανός Γ΄
Αυτοκράτορας της Ρώμης
Συναυτοκράτορας: 455-455
Διάδοχος:
Άβιτος

Εξωτερικές συνδέσεις