Εποχή των Παγετώνων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Gts-tg (συζήτηση | συνεισφορές)
Gts-tg (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 41: Γραμμή 41:
Η δεύτερη παλαιότερη Εποχή των Παγετώνων, η Κρυογενής, υπήρξε και η πιό έντονη, και θεωρείται πως κατά την διάρκεια της ολόκληρη η επιφάνεια της Γης ήταν καλυμένη με πάγο<ref>Miracle Planet: Snowball Earth, (2005) documentary, Canadian Film Board, rebroadcast 25 April 2009 on the Science Channel (HD)</ref><sup>.</sup>
Η δεύτερη παλαιότερη Εποχή των Παγετώνων, η Κρυογενής, υπήρξε και η πιό έντονη, και θεωρείται πως κατά την διάρκεια της ολόκληρη η επιφάνεια της Γης ήταν καλυμένη με πάγο<ref>Miracle Planet: Snowball Earth, (2005) documentary, Canadian Film Board, rebroadcast 25 April 2009 on the Science Channel (HD)</ref><sup>.</sup>
==Επίδραση στο ανθρώπινο είδος==
==Επίδραση στο ανθρώπινο είδος==
Η πιο πρόσφατη, με γεωλογικούς όρους, εποχή των παγετώνων στη Γη έληξε πριν από περίπου 12.000 χρόνια στο τέλος της Πλειστόκαινου εποχής<ref>Clayton, Lee; Attig, John W.; Mickelson, David M.; Johnson, Mark D.; Syverson, Kent M. "[http://www.geology.wisc.edu/~davem/abstracts/06-1.pdf Glaciation of Wisconsin]". Dept. Geology, University of Wisconsin.</ref>, και οι θερμότερες θερμοκρασίες που επικράτησαν στον πλανήτη, επέτρεψαν στις ανθρώπινες κοινωνίες να μεταβούν από την νομαδική ζωή των [[Κυνηγός-συλλέκτης|κυνηγών-συλλεκτών]] σε μόνιμη κατοίκηση περιοχών, η οποία σαν αποτέλεσμα είχε την ανάπτυξη της [[Γεωργία (δραστηριότητα)|γεωργίας]] και [[κτηνοτροφία|κτηνοτροφίας]]. Η εμφάνιση των πρώτων ανθρώπινων πολιτισμών έγινε στις εύκρατες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου.
Η πιο πρόσφατη, με γεωλογικούς όρους, εποχή των παγετώνων στη Γη έληξε πριν από περίπου 12.000 χρόνια στο τέλος της Πλειστόκαινου εποχής<ref>Clayton, Lee; Attig, John W.; Mickelson, David M.; Johnson, Mark D.; Syverson, Kent M. "[http://www.geology.wisc.edu/~davem/abstracts/06-1.pdf Glaciation of Wisconsin]". Dept. Geology, University of Wisconsin.</ref>, και ο τερματισμός του παγκόσμιου ψύχους επέτρεψε στις ανθρώπινες κοινωνίες να μεταβούν από την νομαδική ζωή των [[Κυνηγός-συλλέκτης|κυνηγών-συλλεκτών]] σε μόνιμη κατοίκηση περιοχών, η οποία και σε συνδυασμό με τις θερμότερες θερμοκρασίες είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη της [[Γεωργία (δραστηριότητα)|γεωργίας]] και [[κτηνοτροφία|κτηνοτροφίας]]. Η εμφάνιση των πρώτων ανθρώπινων πολιτισμών έγινε στις εύκρατες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου.


==Νεότερη και σύγχρονη εποχή==
==Νεότερη και σύγχρονη εποχή==

Έκδοση από την 10:55, 8 Νοεμβρίου 2014

Η Ευρώπη κατά την πιο πρόσφατη περίοδο παγετώνων πρίν απο περίπου 12.000 χρόνια

Η ονομασία Εποχή των Παγετώνων χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μακροχρόνια γεωλογική περίοδο κατά την οποία παρατηρούνται σημαντικές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας στο έδαφος και την ατμόσφαιρα της Γης. Tα χρονικά διαστήματα στα οποία κυριαρχεί το κρύο κλίμα ονομάζονται παγετωνικές περίοδοι, ή απλά, μια εποχή των παγετώνων, και σαν αποτέλεσμα έχουν την εμφάνιση ή και την επέκταση των ηπειρωτικών και πολικών στρωμάτων πάγου και των μεγάλων συμπαγών όγκων πάγου των παγετώνων.

Τα εναλλασόμενα θερμότερα χρονικά διαλείματα που μεσολαβούν ανάμεσα στην επικράτηση των παγετώνων, ονομάζονται μεσοπαγετωνικές περίοδοι όπως η περίοδος την οποία διανύει η Γη τώρα, και στην οποία οι παγετώνες έχουν περιοριστεί στον βόρειο και νότιο πόλο της.

Γεωλογικές περίοδοι

Κατανομή του γεωλογικού χρόνου

Κατά την γεωλογική ιστορία της Γης, υπήρξαν αρκετές εμφανίσεις και υποχωρήσεις των παγετώνων, οι οποίες διακρίνονται σε ομάδες ανάλογες με την ηλικία της Γης.

Παγετωνική περιόδος Χρονική περίοδος (εκατομμύρια έτη) Γεωλογική περίοδος Γεωλογικός αιώνας
Τεταρτογενής 2.58 – σήμερα Νεογενής Καινοζωικός
Καρού 360 – 260 Λιθανθρακοφόρος και Πέρμια Παλαιοζωικός
Ανδέων-Σαχάρας 450 – 420 Ορδοβίκια και Σιλούρια Παλαιοζωικός
Κρυογενής 800 – 635 Κρυογενής Νεοπρωτοζωικός
Χουρονιανή 2400 – 2100 Σιδέρια και Ρυάκια Παλαιοπροτεροζωικός

Η δεύτερη παλαιότερη Εποχή των Παγετώνων, η Κρυογενής, υπήρξε και η πιό έντονη, και θεωρείται πως κατά την διάρκεια της ολόκληρη η επιφάνεια της Γης ήταν καλυμένη με πάγο[1].

Επίδραση στο ανθρώπινο είδος

Η πιο πρόσφατη, με γεωλογικούς όρους, εποχή των παγετώνων στη Γη έληξε πριν από περίπου 12.000 χρόνια στο τέλος της Πλειστόκαινου εποχής[2], και ο τερματισμός του παγκόσμιου ψύχους επέτρεψε στις ανθρώπινες κοινωνίες να μεταβούν από την νομαδική ζωή των κυνηγών-συλλεκτών σε μόνιμη κατοίκηση περιοχών, η οποία και σε συνδυασμό με τις θερμότερες θερμοκρασίες είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Η εμφάνιση των πρώτων ανθρώπινων πολιτισμών έγινε στις εύκρατες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου.

Νεότερη και σύγχρονη εποχή

Όψη των παγετώνων της Ανταρκτικής

Η περίοδος στα μέσα του 16ου αιώνα ως και τα μέσα του 19ου έχει χαρακτηριστεί ως μια λεγόμενη 'Μικρή Εποχή των Παγετώνων'[3], η οποία αν και δεν επρόκειτο για πραγματική περίοδο με παγετωνικές συνθήκες, κατά την διάρκεια της παρατηρήθηκαν σταθερά και αισθητά πιο χαμηλές θερμοκρασίες από την σημερινή εποχή.

Η σημερινή Σκανδιναβία φέρνει τα ίχνη του πρόσφατου παγετωνικού παρελθόντος της, όπου το λιώσιμο των πάγων απελευθέρωσε ένα μεγάλο όγκο νερού ο οποίος δημιούργησε τα διάφορα φιόρδ και λήμνες της περιοχής αυτής του κόσμου.

Οι σύγχρονες ηπειρωτικές περιοχές στις οποίες εξακολουθούν να επικρατούν παγετωνικές συνθήκες, είναι συγκεντρωμένες στην ήπειρο της Ανταρκτικής στο νότιο ημισφαίριο, η οποία κατά τους χειμερινούς μήνες σχεδόν διπλασιάζει το μέγεθος της καθώς η θάλασσα γύρω από τις ακτές της μετατρέπεται σε πάγο[4], και στα νησιά της Γροιλανδίας και του Μπάφιν στο βόρειο ημισφαίριο.

Παραπομπές

  1. Miracle Planet: Snowball Earth, (2005) documentary, Canadian Film Board, rebroadcast 25 April 2009 on the Science Channel (HD)
  2. Clayton, Lee; Attig, John W.; Mickelson, David M.; Johnson, Mark D.; Syverson, Kent M. "Glaciation of Wisconsin". Dept. Geology, University of Wisconsin.
  3. "Glossary I-M". NASA.
  4. «Cool Antarctica - Antarctica Fact File».