Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Σαμανισμός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Αναφέρθηκε παραπάνω ότι η θεμελιώδης πίστη στον σαμανισμό είναι η επικοινωνία με τα πνεύματα. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της σαμανικής έκστασης με την [[αρχαία ελληνική γλώσσα|αρχαιοελληνική]] σημασία της λέξης. Κατά τη σαμανική έκσταση το άτομο στέκει έξω από τον εαυτό του σε μια [[μεταβαλλόμενη κατάσταση συνείδησης]]. Σε αυτή την κατάσταση συνείδησης οι σαμάνοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να αποκτήσουν γνώση, καθοδήγηση και θεραπευτικές δυνάμεις.
 
Η πρώτη φάση της σαμανικής έκστασης είναι η άνοδος της [[ψυχή|ψυχής]] του σαμάνου στον ουρανό -συνήθως μέσω του δέντρου του κόσμου- ή η κάθοδός της στον κάτω κόσμο. Η επίτευξη της εξυψωμένης κατάστασης της ψυχής είναι μια δοκιμασία επίπονη που απαιτεί κουραστική εκπαίδευση και την ολοκλήρωση μιας σκληρής συνήθως μυητικής διαδικασίας (απομόνωση, στέρηση). Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της μύησης, ο σαμάνος με τη βοήθεια των πνευμάτων είναι ικανός να εκπληρώσει έργα θεραπείας, καθοδήγησης της ψυχής των νεκρών και αποκατάστασης της γνώσης χάριν εκείνων που, ζώντας στον φυσικό κόσμο, διαθέτουν μόνον τη γήινη αντίληψη των πραγμάτων.
 
=== Σαμανική έκσταση ===
Η σαμανική έκσταση επιτυγχάνεται από δύο κύριους δρόμους:<ref name="ublado"/>
#Ιδεοληψία: ο σαμάνος κυριαρχείται από ένα πνεύμα ή ένα ζώο
#Πέταγμα της ψυχής: ο σαμάνος αφήνει το σώμα του και περιφέρεται στον κόσμο των πνευμάτων
 
=== Δυνάμεις ===
Στη κατάσταση της έκστασης ο σαμάνος παρουσιάζει μέγιστη αντοχή στον πόνο και αταραξία ακόμα και όταν υφίσταται τραυματισμούς.<ref name="ublado"/>
 
== Κλήση και μύηση ==

Μενού πλοήγησης