Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κώστας Λαλιώτης»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Διόρθωση συντακτικού κώδικα με τη χρήση AWB (10454)
μ (Διόρθωση συντακτικού κώδικα με τη χρήση AWB (10454))
|διάδοχος = [[Βάσω Παπανδρέου]]
|ημερομηνία_γέννησης = 1951
|τόπος_γέννησης = [[Δολιανά Αρκαδία|Δολιανά Αρκαδίας]]ς
|πολιτικό_κόμμα = [[Αρχείο:Pasok-logo.png|20px]][[ΠΑΣΟΚ]]
|σύζυγος =
Ο '''Κωνσταντίνος (Κώστας) Λαλιώτης''' του Γεωργίου είναι Έλληνας πολιτικός. Γεννήθηκε το 1951 στα [[Δολιανά Αρκαδίας|Δολιανά]] [[Αρκαδία]]ς. Είναι μέλος του [[ΠΑΣΟΚ]] από την ίδρυσή του, και για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Υπήρξε υπουργός πολλών κυβερνήσεων του [[Ανδρέας Παπανδρέου|Ανδρέα Παπανδρέου]] και του [[Κώστας Σημίτης|Κώστα Σημίτη]].
 
Η συμβολή του Κώστα Λαλιώτη στη διαχρονική διαμόρφωση των ιδεολογικο-πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ θεωρείται μεγάλη<ref>Εγκυκλοπαίδεια Υδρία-Καίμπρητζ-Ήλιος: Κώστας Λαλιώτης</ref>. Στην ελληνική πολιτική ο Λαλιώτης είναι πολύ γνωστός για τις μεγάλες ικανότητές του στην πολιτική επικοινωνία, καθώς είχε κρίσιμο ρόλο σχεδόν σε όλες τις εκλογικές νίκες του ΠΑΣΟΚ. Εισήγαγε καινοφανείς μεθόδους διαφήμισης στις προεκλογικές εκστρατείες, που σταδιακά υιοθετήθηκαν από όλα τα κόμματα. Οι υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ τον αποκαλούν «Το Θείο Βρέφος»,<ref>Το Βήμα, 21 Οκτωβρίου 2001</ref> ενώ οι αντίπαλοι του τον χαρακτηρίζουν «ινστρούχτορα» και τον κατηγορούν για «γκεμπελική προπαγάνδα».<ref>Ριζοσπάστης, 5 Σεπτεμβρίου 2001</ref>.
 
Θεωρείται αμφιλεγόμενο πρόσωπο της ελληνικής πολιτικής σκηνής<ref>[http://newpost.gr/post/269045/h-epanemfanish-toy-laliwth-sto-pasok-fwto Η... επανεμφάνιση του Λαλιώτη στο ΠΑΣΟΚ] New Post Παραπολιτικά ανάκτηση 29/03/2014</ref>.
 
==Πολιτική Πορεία==
Είναι γιος του Γεωργίου Λαλιώτη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του [[ΕΑΜ]] που είχε εκλεγεί Πρόεδρος των Δολιανών, αλλά διώχθηκε και φυλακίστηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.<ref>Περιοδικό ΚΡΑΜΑ, «Κώστας Λαλιώτης, Κιγκινάτος ή Μακιαβέλι»</ref> Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, για να αφοσιωθεί στην πολιτική και τη δημοσιογραφία. Αναμίχθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από το ΠΑΚ και το 1973 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην [[εξέγερση του Πολυτεχνείου]], ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του [[Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα |Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος]], [[ΠΑΣΟΚ]], μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, από το 1974, και, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, από το 1976. Ήταν υπεύθυνος του περιοδικού «Αγωνιστής» της Νεολαίας του [[ΠΑΣΟΚ]] (1975-1977), και εκδότης και μέλος της διεύθυνσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εξόρμηση» (1977-1985) επίσης του [[ΠΑΣΟΚ]].
 
Ο Κ. Λαλιώτης είχε την ευθύνη του σχεδιασμού όλων των εκλογικών αναμετρήσεων του ΠΑΣΟΚ, από το 1974 μέχρι το 2004. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του [[ΠΑΣΟΚ]] στις εκλογές του [[1993]] και της Β΄ Πειραιά το [[1996]] και το [[2000]]. Διετέλεσε Υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΠΕΧΩΔΕ) τα χρόνια 1993-2001, εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός Προεδρίας (Νέας Γενιάς και Αθλητισμού) τα χρόνια 1982-1985, Υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατά το διάστημα 1985-1986, Υφυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου (αρμόδιος για την αναμόρφωση των πόλεων) το 1988. Ηταν ακόμα Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ([[2001]] έως [[2003]]).
 
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (1 [[Ιανουάριος |Ιανουαρίου]] [[2003]] μέχρι 30 [[Ιούνιος |Ιουνίου]] [[2003]]) και ύστερα από ξαφνική πρόσκληση και εισήγηση του τοτε [[πρωθυπουργός |πρωθυπουργού]] και προέδρου του ΠΑΣΟΚ [[Κωνσταντίνος Σημίτης |Κώστα Σημίτη]], το Εκτελεστικό Γραφείο (ΕΓ) αποφάσισε ([[2 Ιουλίου]] [[2003]]) το ασυμβίβαστο των ιδιοτήτων μέλους της κυβέρνησης και του ΕΓ ταυτοχρόνως. <ref>Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων http://www.mpa.gr : Ασυμβίβαστο Κυβέρνησης-Ε.Γ. - Παραίτηση Λαλιώτη Aθήνα, 2 Ιουλίου, 2003 (15:22)
 
[Την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ για το πλήρες ασυμβίβαστο μελών της κυβέρνησης και του Ε.Γ. ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Ο κ. Σημίτης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ζήτησε την παραίτηση του Κώστα Λαλιώτη από τη θέση του Γραμματέα και την επιστροφή του στην κυβέρνηση. Ο κ. Λαλιώτης αρνήθηκε να μετάσχει στο νέο υπουργικό σχήμα…]
</ref>. Μετά τη συνεδρίαση, ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε στον Τύπο<ref>Σημίτης, Κώστας, πρωθυπουργός: Ανακοίνωση στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων http://www.mpa.gr : Ασυμβίβαστο Κυβέρνησης-Ε.Γ. - Παραίτηση Λαλιώτη Aθήνα, 2 Ιουλίου, 2003
 
[«Παρουσίασα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου τη δουλειά που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της προεδρίας και μία που τελειώνει η προεδρία τις σκέψεις μου για την περίοδο που ακολουθεί. Συμφωνήσαμε ότι με το τέλος της προεδρίας αρχίζει μια νέα περίοδος για την κυβέρνηση και το κόμμα. Η περίοδος για να εξασφαλίσουμε τη νίκη στις εκλογές την άνοιξη του 2004. Αυτή η περίοδος είναι περίοδος εντατικής δουλειάς….. Παρεκάλεσα το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τον σύντροφο Λαλιώτη να υποβάλλει την παραίτησή του και να ενισχύσει την κυβέρνηση. …............ Ο σύντροφος Λαλιώτης μου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Θα παραιτηθεί αύριο στην Κεντρική Επιτροπή στην οποία θα εξηγήσει και την άποψή του και θέλω να τονίσω ότι τιμώ τη δουλειά του ως Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής........…»]
</ref> ότι ζήτησε από τον Κ. Λαλιώτη να παραιτηθεί από την θέση του Γραμματέα και να επανέλθει στην κυβέρνηση. Αρνηθείς<ref>Λαλιώτης, Κώστας. Ιδε [[1]] άνω</ref>, ο Κ. Λαλιώτης παραιτήθηκε<ref>Λαλιώτης, Κώστας. Ιδε [[2]] άνω </ref>.
 
Εκτοτε, ο Κ. Λαλιώτης έχει συμμετάσχει ατύπως σε συνέδρια και προεκλογικές εκστρατείες του ΠΑΣΟΚ, αλλά παραμένει εκτός επίσημης συμμετοχής στα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ασχολείται κυρίως με το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου.
 
==Μεγάλα έργα και θητεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ ==
Σύμφωνα με τους οπαδούς του ο Κώστας Λαλιώτης θεωρείται ότι συνδέεται με έργα υποδομής που άλλαξαν την όψη της Ελλάδας όπως, μεταξύ άλλων, το [[Μετρό Αθήνας|Μετρό της Αθήνας]], η [[Αττική Οδός]], το [[Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»|αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος]], η ζεύξη Ρίου–Αντιρρίου και, στην Βόρεια Ελλάδα, η [[Εγνατία Οδός]]<ref>http://www.tovima.gr/society/article/?aid=270825&wordsinarticle</ref><ref>http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=96845&wordsinarticle</ref><ref>http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=85500&wordsinarticle</ref><ref>Κώστας Σημίτης 2005, ''Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα 1996-2004'', Πόλις, σσ. 251-254</ref>.
 
Ωστόσο επικρίθηκε από τους αντιπάλους του για καθυστερήσεις<ref>[http://www.rizospastis.gr/story.do?id=868922&publDate= 'Η πληρώστε ή μην κυκλοφορείτε στην Αττική Οδό!..] στον ''Ριζοσπάστη'', Τετάρτη 11 Ιούλη 2001, ανάκτηση 29/03/2014.</ref> και κακοδιαχείριση,<ref>[http://archive.in.gr/news/Reviews/article.asp?lngReviewID=829017&lngItemID=184320 Στ.Μάνος κατά Λαλιώτη για Αττική Οδό] στο in.gr 5/03/2001 ανάκτηση 29/03/2014.</ref> και για μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΧΩΔΕ στον ιδιωτικό τομέα μέσω «ερμαφρόδιτων και ανεξέλεγκτων σχημάτων» και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων<ref name="kalantzopoulos">Γιώργος Καλαντζόπουλος, [http://www.sam.tee.gr/KERANIS.pdf «Ένα 'ΜΙΚΡΟ ΕΡΓΟ' του κου Λαλιώτη»], ''Εργασιακά Θέματα'' 18.</ref>. Σε ό,τι αφορά στα έργα που φέρουν τη σφραγίδα του, έχουν κατά καιρούς καταγραφεί μελέτες με αρνητικά σχόλια. Για το [[Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»|αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος]] θεωρείται υπευθυνος της εκτόξευσης του κόστους του με αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία<ref>[http://www.reporter.gr/Eidhseis/Epicheirhseis/Auxiliary-transport-activities/item/238321-El-Benizelos-Akribo-moy-aerodromio "Ελ. Βενιζέλος": Το ακριβότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, προκαλεί τεράστια ζημιά στην οικονομία] στο www.reporter.gr, ανάκτηση 29/03/2014.</ref>. Ως υπουργός κατηγορείται για αλαζονική άσκηση εξουσίας και για αποφάσεις που έβλαψαν υπουργείο σε επίπεδο κτιριακών εγκαταστάσεων<ref name="kalantzopoulos"/>.
 
== Δικαστικές Διαμάχες ==
* Ο Κ. Λαλιώτης ήταν δεινός πολέμιος των πολιτικών του αντιπάλων και έχει εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες. Πολύ γνωστή ήταν η διαμάχη του με τον αθλητικό παράγοντα (ισχυρό άντρα της Καβάλας σήμερα) και επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων [[Μάκη Ψωμιάδη]]. Ο Ψωμιάδης είχε γίνει εκδότης ένα διάστημα, και στην εφημερίδα «Το Όνομα» που εξέδιδε, κατηγόρησε τον Λαλιώτη ότι είχε δώσει χαριστικά συμβόλαια σε μία γερμανική εταιρία ως Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, βασιζόμενος σε ένα όπως αποδείχθηκε πλαστό έγγραφο. Ο Λαλιώτης αντέδρασε οργισμένα και η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Ο Λαλιώτης κέρδισε τη δίκη, και ο Ψωμιάδης οδηγήθηκε στη φυλακή, αλλά δεν εξέτισε την ποινή του, επικαλούμενος αιμόπτυση. Μετά το τέλος της υπόθεσης, ο Ψωμιάδης ζήτησε συγγνώμη από τον Λαλιώτη, λέγοντας «Για τα δημοσιεύματα εκείνα τιμωρήθηκα. Όταν αντιλήφθηκα το λάθος, ζήτησα συγγνώμη. Συνέχεια ζητάμε συγγνώμη. Τώρα ξαναδικάζομαι, ταλαιπωρούμαι τόσα χρόνια για να βγάλουμε το γινάτι του Υπουργου.»<ref name="Ελευθεροτυπία, 27 Σεπτεμβρίου 2002">Ελευθεροτυπία, 27 Σεπτεμβρίου 2002</ref> Ο Λαλιώτης αρνήθηκε να δεχτεί τη συγγνώμη του Ψωμιάδη δηλώνοντας «Η συγγνώμη του ήρθε το 1998, αφού είχε ήδη καταδικαστεί. Γι'αυτό δεν τη δέχομαι. Οι λασπολόγοι πρέπει να τιμωρούναι παραδειγματικά».<ref> name="Ελευθεροτυπία, 27 Σεπτεμβρίου 2002<"/ref>
* Το [[2003]], το Πολυμελές [[Πρωτοδικείο]] Αθηνών τον κατεδίκασε για [[συκοφαντική δυσφήμηση]] δύο βουλευτών και ενός Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, για την υπόθεση του [[Κτηματολόγιο |Κτηματολογίου]], υποχρεώνοντάς τον να καταβάλει αποζημίωση ύψους €140.000 σε έκαστο των εναγόντων<ref>Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών: Απόφαση 6368/31.10.2003
[Στην ανωτέρω σημειώνεται ότι οι μειωτικές αναφορές “είναι αντικειμενικά κρινόμενες δυσφημιστικές, αφού ο συντάκτης τους, επικαλούμενος γεγονότα αναγόμενα στο παρελθόν και αναφερόμενος ειδικά και εξατομικευμένα στους ενάγοντες, τους προσάπτει πράξεις, οι οποίες αντίκεινται στο νόμο, την ηθική και την ευπρέπεια, συγχρόνως όμως και συκοφαντικές, αφού όπως αποδείχτηκε δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, παρά τα αντιθέτως από τον εναγόμενο υποστηριζόμενα, ενώ ο τελευταίος ήταν γνώστης της αναλήθειας.” Επιπλέον, η απόφαση αναφέρει ότι ο κ. Λαλιώτης “διέδωσε εν γνώσει του ψευδή γεγονότα, τα οποία προσέβαλαν τόσο την τιμή των εναγόντων, που θεμελιώνεται στην ηθική αξία αυτών ως ατόμων, όσο και την υπόληψη αυτών, που θεμελιώνεται στην κοινωνική τους αξία ως εκπροσώπων του λαού στο Εθνικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντίστοιχα, ταγμένους στην προώθηση, προάσπιση και διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων, σε ένα χώρο που απαιτεί υπευθυνότητα και κοινοβουλευτική δεοντολογία.”]</ref>.
* To [[2006]] o δημοσιογράφος Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, εκδότης του περιοδικού «01» και μετέπειτα της «Lifo» καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση του Κώστα Λαλιώτη και του κατέβαλε το ποσό των €105.000<ref>http://abelofilosofies.blogspot.gr/2006/11/editorial-lifo.html</ref>
* Τον Ιούνιο του [[2006]] τελείωσε πολυετής δικαστική διαμάχη<ref> Γιαννακά, Σοφία: Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη. Στο BHMAGAZINO, 16 Δεκεμβρίου, 2001 </ref>, όπου το [[Εφετείο]] Αθηνών κατεδίκασε τον Κώστα Λαλιώτη και τον πρώην πρωθυπουργό [[Κωνσταντίνος Μητσοτάκης |Κωνσταντίνο Μητσοτάκη]] με αμφότερους να δηλώνουν δικαιωμένοι<ref> Εφετείον Αθηνών [Καταδίκη Κ. Λαλιώτη], Ιούνιος 2006. Στο: Ρουσόπουλος, Θεόδωρος, Υπουργός Επικρατείας: Ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών και Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, 13 Ιουνίου 2006.
 
[Παλαιολόγος (δημοσιογράφος): Μια απόφαση του εφετείου, έστω και καθυστερημένα, ήρθε να δικαιώσει τον κ. Μητσοτάκη στη δικαστική διαμάχη του με τον κ. Λαλιώτη, αποδεχόμενο ότι ο κ. Λαλιώτης εν γνώσει του έλεγε ψευδείς ισχυρισμούς και προέβαινε σε συκοφαντικές κατηγορίες κατά του επιτίμου........
Ρουσόπουλος: ….. Θέλω να σας θυμίσω ότι στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε κατηγορηθεί συλλήβδην η Νέα Δημοκρατία. Είναι ένα θέμα που είχε απασχολήσει.............. Τότε είχαν τεθεί πολλά ερωτήματα για τη δήθεν αλήθεια αυτών των καταγγελιών. Όπως απεδείχθη, επρόκειτο για «δήθεν αλήθεια», για καταγγελίες κατασκευασμένες........]
</ref>.
 
==Δημόσια Εικόνα==
Κατά την άποψή του<ref>Γιαννακά, Σοφία: Πολιτικά: Ο Κ. Λαλιώτης "είναι εδώ" . Στο Το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 13 Ιουλίου, 2003. ["Είμαι 53 ετών. Εχω ταυτιστεί με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας"]</ref>, ταυτίζεται με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Ο Κ. Λαλιώτης στην δεκαετή υπουργία του επισκέφθηκε την έδρα της [[Ευρωπαϊκή Ένωση |Ευρωπαϊκής Ενωσης]] μόνο μιά φορά<ref>OBSERVER: Simitis's odyssey. In http://www.ft.com From The Financial Times print edition. July 4, 2003.[So, first to be sacked was Costas Laliotis, Socialist party secretary-general, who boasted that he had attended just one EU council meeting in a decade as cabinet minister]</ref> ενώ πολλές φορές εναντιώθηκε στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές των Ευρωπαίων τραπεζιτών, καθώς και στη φιλο-αμερικανική εξωτερική πολιτική ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών<ref>Το Παρόν, 4 Απριλίου 2002</ref> και, εκφράζοντας μια σημαντική μερίδα του Ελληνικού Λαού, υποστηρίζει [[αντιαμερικανισμός|αντιαμερικανικές θέσεις]]. Κατά τον πόλεμο εναντίον του [[Ιράκ]], διοργάνωσε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας<ref>Stavridis, S. Assessing the views of academics in Greece on the Europeanisation of Greek foreign policy: a critical appraisal and a research agenda proposal. Hellenic Observatory, London School of Economics, European Institute, 29 September 2003 [Σελ. 3]</ref> και παρότρυνε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών να απεργήσουν και να πάρουν τους μαθητές σε συλλαλητήρια φωνάζοντας ''"Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι"''<ref> Laliotis, Costas: Anti-Americanism. Referred to in:Greece's prime minister tackles corruption. In http://www.economist.com From The Economist print edition, July 10, 2003.
[During the war in Iraq he [Mr. Laliotis] encouraged the teachers' union to stay off work and take primary-school pupils to shout “American murderers” at demonstrations.]</ref>. Η στάση αυτή του Κώστα Λαλιώτη επαινέθηκε από μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης, αλλά καταδικάστηκε από συντηρητικές και φιλελεύθερες δυνάμεις.
 
 
== Παραπομπές και σημειώσεις ==
{{reflist|2}}
 
{{DEFAULTSORT:Λαλιωτης Κωστας}}
[[Κατηγορία:Έλληνες βουλευτές επικρατείας]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές Β' Πειραιά]]
[[Κατηγορία:Έλληνες υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ]]
[[Κατηγορία:Έλληνες υφυπουργοί Προεδρίας]]
[[Κατηγορία:Έλληνες υφυπουργοί Τύπου και Πληροφοριών]]
[[Κατηγορία:Αρκάδες]]
 
{{Στοιχεία προσώπου
|ΤΟΠΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ=
}}
 
{{DEFAULTSORT:Λαλιωτης Κωστας}}
[[Κατηγορία:Έλληνες βουλευτές επικρατείας]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές Β' Πειραιά]]
[[Κατηγορία:Έλληνες υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ]]
[[Κατηγορία:Έλληνες υφυπουργοί Προεδρίας]]
[[Κατηγορία:Έλληνες υφυπουργοί Τύπου και Πληροφοριών]]
[[Κατηγορία:Αρκάδες]]
16.024

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης