BBC Two: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 78: Γραμμή 78:


[[Αρχείο:BBC2 logo 1979.jpg|200px|rihgt|thumb|Το σήμα ''Computer Generated 2'']]
[[Αρχείο:BBC2 logo 1979.jpg|200px|rihgt|thumb|Το σήμα ''Computer Generated 2'']]
[[Αρχείο:BBC Two σήμα 1991-2001.jpg|200px|right|thumb|Σήμα του BBC Two από το 1991 μέχρι το 2001]]
[[Αρχείο:BBC Two σήμα 1991-2001.jpg|200px|right|thumb|Σήμα του BBC Two από το 1991 μέχρι το 2001.]]
[[Αρχείο:BBC Two δάχτυλα.jpg|200px|right|thumb|Το σήμα του BBC Two το 2001]]
[[Αρχείο:BBC Two δάχτυλα.jpg|200px|right|thumb|Το χριστουγεννιάτικο σήμα του BBC Two το 2002.]]
[[Αρχείο:BBC Two 2009.jpg|200px|right|thumb|Σκηνή από τα σήματα Παράθυρο στον Κόσμο]]
[[Αρχείο:BBC Two 2009.jpg|200px|right|thumb|Σκηνή από τα σήματα Παράθυρο στον Κόσμο]]



Έκδοση από την 17:13, 26 Αυγούστου 2014

BBC Two
Το λογότυπο του BBC Two
Ίδρυση1964
Πρώτη λειτουργία20 Απριλίου 1964
Έναρξη λειτουργίας21 Απριλίου 1964
Εικόνα16:9 (576i, SDTV)
16:9 (1080i, HDTV)
Τηλεθέαση6.6% (Ιούλιος 2014, BARB)
ΙδιοκτήτηςBBC
Συνεργαζόμενα κανάλιαBBC One
BBC Three
BBC Four
BBC News
BBC Parliament
CBBC
CBeebies
ΙδρυτήςBBC
Χώρα Ηνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά
Περιοχή εκπομπήςΕθνικά
Πρώην ονομασίεςBBC2
(20 Απριλίου 1964 - 3 Οκτωβρίου 1997)
Ιστοσελίδαwww.bbc.co.uk/bbctwo
(π  σ  ε )

Το BBC Two είναι το δεύτερο κανάλι του BBC, της δημόσιας τηλεόρασης του Ηνωμένου Βασιλείου. Το κανάλι περιέχει μια μεγάλη ποικιλία από προγράμματα, τα οποία είναι πιο εξειδικευμένα από το BBC One. Όπως σε όλες τις υπηρεσίες του BBC έτσι και το BBC Two έχει ένα τέλος τηλεόρασης για να χρηματοδοτείται.

Το BBC Two ξεκίνησε ως BBC 2 και ήταν ο τρίτος τηλεοπτικός σταθμός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τις 1 Ιουλίου 1967 ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ευρώπη ο οποίος έξέπεμπε έγχρωμο πρόγραμμα. Το κανάλι έχει ένα πιο φιλόδοξο προγραμματισμό έτσι ώστε να είναι ευχάριστο το πρόγραμμα για να το δει κάποιος. Αυτός ο προγραμματισμός συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Στις 26 Μαρτίου 2013 ξεκίνησε να εκπέμπει και το κανάλι ΒΒC Two HD το υψηλής ευκρίνειας κανάλι που αναμεταδίδει το BBC Two[1].

Ιστορικό

Μέχρι να ξεκινήσει να εκπέμπει το BBC2, στη Βρετανική τηλεόραση υπήρχαν δύο τηλεοπτικά κανάλι: το BBC Television Service και το ITV. Και οι δύο οι σταθμοί είχαν ανταγωνισμό μεταξύ τους από όταν το ITV ξεκίνησε να εκπέμπει το 1955, έτσι και οι δύο σταθμοί γινόντουσαν λαϊκιστοί για να προσεγγίσουν τους τηλεθεατές. Έτσι μία δήλωση του Pilkington, το 1962, σχετικά με το μέλλον των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, αναφέρει ότι το ITV δεν έχει κανένα σοβαρό πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ότι ο τρίτος τηλεοπτικός σταθμός της Βρετανίας θα πρέπει να ανατεθεί στο BBC[2].

Πριν από έναρξη εκπομπής του BBC2, το νέο κανάλι είχε διαφημιστεί στο BBC Television Service, το οποίο σύντομα μετανομάστηκε σε BBC1.

Το κανάλι ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στς 19:20 στις 20 Απριλίου του 1964 με ένα ελαφρώς ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Ωστόσο, γύρω στις 18:45 έγινε μεγάλη διακοπή ρεύματος, εξαιτίας μιας φωτιάς που έγινε στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπεια το Κέντρο Τηλεόρασης και όλο το δυτικό Λονδίνο να είναι χωρίς ρεύμα. Το BBC1 μπορούσε να συνεχίσει την μετάδοσή του από τις εγκαταστάσεις του στο Alexandra Palace, αλλά όλες οι προσπάθειες για την μετάδοση των νέων προγραμμάτων του νέου καναλιου απέτυχαν. Η εταιρεία Associated-Rediffusion, στην οποία είναι μέτοχος και το ITV, προσφέρθηκε να μεταδόσει το BBC2 για λογαριασμό του BBC αλλά η προσφορά απορρίφθηκε. Στις 22:00, το BBC ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα αναβληθεί μέχρι το επόμενο πρωΐ. Το ειδησεογραφικό κέντρο του BBC στο Alexandra Palace ήταν ανεπηρέαστο και στην πραγματικότητα εκείνο το βράδυ μεταδόθηκαν σύντομα δελτία ειδήσεων για το BBC2. Το πρώτο δελτίο μεταδόθηκε στις 19:25 με παρουσιαστή τον Τζέραλντ Πρίστλαντ και το πρώτο θέμα των ειδήσεων ήταν μία ανακοίνωση[3]. Το BBC πίστευε ότι το συγκεκριμένο δελτίο ειδήσεων δεν γράφτηκε στο αρχείο του BBC, αλλά μία βιντεοκασέτα ανακαλύφθηκε στις αρχές του 2003[4].

Στις 21 Απριλίου στις 11:00, το ρεύμα επανήλθε στα στούντιο και το πρόγραμμα του σταθμού ξεκίνησε. Το πρώτο πρόγραμμα του σταθμού ήταν η παιδική σειρά Play School. Το πρόγραμμα, το οποίο είχε αναβληθεί το προηγούμενο βράδυ, μεταδόθηκε με επιτυχία εκείνο το βράδυ, αν και με μικρές αλλαγές. Με αφορμή τη χθεσινή διαποκή ρεύματος, η μετάδοση ξεκίνησε με ένα αναμμένο κερί, το οποίο στη συνέχεια σαρκαστικά το έσβησε ο παρουσιαστής Ντένις Τουί.

Για να προσεκλήσει το κανάλι τους τηλεθεατές, το BBC αποφάσισε ότι θα πρέπει στο πρόγραμμα του σταθμού να ενταχθεί μία πλούσια σειρά κατά τις πρώτες μέρες του καναλιού. Η παραγωγή επέλεξε την σειρά The Forsyte Saga, μία μη δαπανηρή σειρά βασισμένη στα μυθιστορήματα του Τζον Γκάλσγουορθυ, με τους ηθοποιούς Κέννεθ Mορ και Έρικ Πόρτερ. Σημαντικό και για την επιτυχία του νεοσύστατου σταθμού ήταν και το τυχερό παιχνίδι του BBC, το οποίο σε κάθε επεισόδιο προσελκούσε 6 εκατομμύρια τηλεθεατές: το οποίο είναι μεγάλο κατόρθωμα, από το γεγονός ότι μόνο 9 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν τηλεοπτικό δέκτη εκείνη την εποχή.

Σε αντίθεση με το BBC1 και το ITV, το BBC2 έκπεμπε σε ανάλυση 625 γραμμών UHF, άρα το κανάλι δεν μπορούσαν να το παρακολουθήσουν όσοι είχαν τηλεωράσεις 405 γραμμών VHF. Τα πρώτα τεχνικά προβλήματα του σταθμού ήταν ότι δεν μπορούσε να μεταδόσει κανένα αμερικανικό πρόγραμμα, επειδή ήταν γραμμένα σε βιντεοκασέτες με το αμερικανικό σύστημα NTSC. Τα προβλήματα αυτά επιλύθηκαν από μία επιτροπή με επικεφαλή τον Τζέιμς Ρέντμοντ.

Τεχνολογικές εξελίξεις

Το νέο σύστημα των 625 γραμμών είχε ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα: το εύρος ζώνης ήταν επαρκές για να γίνονται μεταδόσεις με έγχρωμη εικόνα και έτσι στις 1 Ιουλίου του 1967, το BBC2 έγινε το πρώτο κανάλι στην Ευρώπη, το οποίο έκανε τακτικές μεταδόσεις με έγχρωμη εικόνα, χρησιμοποιώντας το σύστημα PAL[5]. Αργότερα, το BBC1 και το ITV ξεκίνησαν να εκπέμπουν σε εικόνα 625 γραμμών, αλλά συνέχισαν να αναμεταδίδονται και σε σύστημα 405 γραμμών μέχρι το 1985. Το BBC1 και το ITV ξεκίνησαν να εκπέμπουν με έγχρωμη εικόνα στις 15 Νοεμβρίου του 1969, αν και οι δύο σταθμοί είχαν μεταδόσει κάποια προγράμματα με έγχρωμη εικόνα το 1968.

Το 1979, ο σταθμός χρησιμοποίησε το πρώτο τηλεοπτικό σήμα το οποίο είχε κατασκευαστεί με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σήμα δημιουργήθηκε από του μηχανικούς του BBC και η κανονική παραγωγή των σημάτων με τη χρήση του υπολογιστή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1986.

Καθώς προχωρούσε η ψηφιακή μετάβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο, το BBC Two ήταν το πρώτο αναλογικό κανάλι, το οποίο αντικαταστάθηκε, πλήρως, από το ψηφιακό BBC Two. Το BBC Two σταμάτησε να εκπέμπει αναλογικά, πλήρως, στις 10 Οκτωβρίου του 2012, όταν ολοκληρώθηκε η ψηφιακή μετάβαση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2013, ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσε να εκπέμπει το υψηλής ευκρίνειας κανάλι του BBC Two, το BBC Two HD, το οποίο θα αναμεταδίδει το πρόγραμμα του BBC Two. Το BBC Two HD ξεκίνησε να εκπέμπει στις 26 Μαρτίου του 2013 στις 6:00. Το κανάλι είναι το ίδιο σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς περιφερειακές αλλαγές, όπως γίνεται με το BBC One HD[6].

Το 2012, το BBC Two ονομάστηκε "Επίγειο κανάλι της Χρονιάς" στο Διεθνές Φεστιβάλ Τηλεόρασης του Εδιμβρούργου[7].

BBC Two HD

Το λογότυπο του BBC Two HD

Αρχικά, τα προγράμματα του BBC Two, τα οποία ήταν σε υψηλή ευκρίνεια, μεταδίδονταν στο τηλεοπτικό κανάλι BBC HD, μαζί με το BBC Three και το BBC Four, καθώς και κάποια επιλεγμένα προγράμαματα από το CBBC και CBeebies. Ωστόσο, στις 6 Οκτωβρίου του 2011, ο γενικός διευθυντής Μαρκ Τόμπσον ανακοίνωσε ότι το BBC HD θα κλείσει για να αντικατασταθεί από το BBC Two HD, το υψηλής ευκρίνειας τηλεοπτικό κανάλι του BBC Two, το οποίο θα αναμεταδίδει το πρόγραμμα του BBC Two σε υψηλή ευκρίνειας εικόνα (HD)[8]. Αυτή η κίνηση θα επέτρεπε στον οργανισμό να εξοικονομήσει 2.1 εκατ λίρες, έτσι το έλλειμα του οργανισμού θα μειωνόταν[9].

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2013, ανακοινώθηκε ότι το BBC Two HD θα αντικαταστούσε το BBC HD από τις 6:05 στις 26 Μαρτίου του 2013.

Στις 26 Ιουλίου του 2013, το BBC ανέφερε ότι θέλει να δημιουργήσει ξεχωριστά κανάλια BBC Two HD για την Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως γίνεται με το BBC One HD, αλλά κάτι τέτοιο θα χρειαστεί πρώτα να εγκριθεί από το BBC Trust και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την δημιουργία των τηλεοπτικών σταθμών[10]. Η διαδικασία έγκρισης διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2013, το BBC Two HD αντικατέστησε το κανονικό BBC Two στην πλατφόρμα Sky EPG, για τους συνδρομητές του BBC Two HD, οι οποίοι κατοικούν στην Αγγλία[11].

Παρουσίαση

Το σήμα Computer Generated 2
Σήμα του BBC Two από το 1991 μέχρι το 2001.
Αρχείο:BBC Two δάχτυλα.jpg
Το χριστουγεννιάτικο σήμα του BBC Two το 2002.
Αρχείο:BBC Two 2009.jpg
Σκηνή από τα σήματα Παράθυρο στον Κόσμο

Όπως τα προγράμματα, το BBC Two έχει κατασκευάσει μερικά αξέχαστα σήματα - διάφορα μικρά ταινιάκια τα οποία χρησιμοποιούνται ανάμεσα στα προγράμματα και είναι και η ταυτότητα του σταθμού. Σχεδόν όλα τα σήματα του σταθμού από την εναρξή του το 1964 έχουν τον αριθμό «2». Αξιοσημείωτα σήματα είναι το Computer Generated 2, το Two (το μόνο σήμα που δεν χρησιμοποιεί τον αριθμό 2) και κυρίως τα σήματα του 1991.

Το σήμα του 1991 περιέχει τον αριθμό 2 στο κέντρο του, ωστόσο το σήμα αποσύρθηκε όταν άλλαξε το ύφος του καναλιού. Το επακόλουθο στυλ καθιερώθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 2001 και κράτησε τον αριθμό 2, αλλά σε κίτρινο φόντο και απέκτησε και προσωπικότητα. Εκείνη την εποχή, το BBC Two έγινε το πρώτο κανάλι του BBC, το οποίο είχε το λογότυπό του σε κουτί.

Τα τωρινά σήματα του σταθμού ονομάζονται "Παράθυρο στον Κόσμο" (Window on the World). Χρησιμοποιούνται από τις 18 Φεβρουαρίου του 2007.

Το 2014, μερικά σήματα της δεκαετίας του 1990 επαναχρησιμοποιήθηκαν με ένα λευκό πλαίσιο στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης με το λογότυπο του 2007, το οποίο περιστρέφεται για να αποκαλύψει τις "50 Χρόνια" (50 Years) στα αριστερά. Επίσης, σήμερα (Αύγουστους 2014) υπάρχει ένα ειδικό επετειακό σήμα για τα 50 χρόνια του σταθμού.

Περιφερειακές παραλλαγές

Επίσης, το BBC Two έχει διαφοροποιήσεις με τους σταθμούς στην Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλναδία. Οι περιφερειακοί σταθμοί του BBC Two χρησιμοποιούν τα ίδια σήματα, αλλά με το όνομα της περιφέρειας στο λογότυπο. Το BBC Two Σκωτία προβάλλει πολλά δικά του προγράμματα, όπως και το συνεργαζόμενο κάναλι του, το BBC One Σκωτία και τα προγράμματά τους πολλές φορές ταιριάζουν. Το BBC Two Βόρεια Ιρλανδία και το BBC Two Ουαλία έχουν την δυνατότητα να κάνουν το ίδιο πράγμα, ωστόσο γενικά τους εμποδίζει το πρόγραμμα του δικτύου του BBC Two. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2008, το BBC Ουαλία μετέδιδε και το ειδικό ψηφιακό κανάλι BBC 2W, το οποίο περιείχε προγράμματα από το αναλογικό BBC Two Ουαλία. To BBC Σκωτία κατά καιρούς μεταδίδει προγράμματα στην Σκωτική Γαελική γλώσσα μέσω του BBC Two Alba.

Στην Αγγλία, πολλές περιφέρειες ενώθηκαν για να σχηματίσουν «υπέρ-περιοχές», όπως γίνεται με τη Βόρεια Αγγλία και τα Μίντλαντς. Αυτές οι περιοχές αναμετέδιδαν το πρόγραμμα του BBC Two και το αντικαταστούσαν με το τοπικό πρόγραμμα, όποτε χρειαζόταν. Ωστόσο, αυτό γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς το περιφερειακό πρόγραμμα προβάλλεται από το BBC One και οι περιφέρειες της Αγγλίας δεν μπορούν να μεταδόσουν το BBC Two με ψηφιακό σήμα.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι