Αντιόχεια Περσίδος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Διόρθωση συντακτικών λαθών με τη χρήση AWB
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''Αντιόχεια''' ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στον [[Περσικός Κόλπος|Περσικό Κόλπο]].
Η '''Αντιόχεια''' ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στον [[Περσικός Κόλπος|Περσικό Κόλπο]].


Ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά '''[[Αντίοχος Α' Σωτήρ|Αντίοχο Α΄ Σωτήρα]]''' (281 -261 π.Χ.) που μετέφερε εκεί αποίκους από την Μαγνησία του Μαιάνδρου. Η Αντιόχεια αυτή συμφώνησε να λάβει μέρος στους νέους αγώνες της μητροπόλεώς της, προς τιμήν της Αρτέμιδος Λευκοφρυήνης, αλλά έμμεσα απέφυγε την πρόταση της Μαγνησίας για ένα διπλωματικό καθεστώς. Η ενέργεια έγινε από τον ιερέα των Σελευκιδών (και της εν λόγω Αντιόχειας) '''Ηράκλειτο''' υιό του Ζώη. Αυτό συνέβη διότι ήταν ''Ιερά και άσυλος'', δηλαδή αφιερωμένη σε έναν θεό και μακριά από οποιαδήποτε αυθαιρεσία.
Ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά '''[[Σέλευκος Α΄Νικάτωρ|Σέλευκο Α΄]]''' (358 -281 π.Χ.) που έδωσε το όνομα του πατέρα του Αντιόχου στρατηγού του Φιλίππου. Η πόλη ενισχύθηκε με νέους Έλληνες αποίκους από την Μαγνησία του Μαιάνδρου ποταμού κατόπιν αιτήσεως του Αντιόχου Α΄ Σωτήρος (324 -261 π.Χ.). Η Αντιόχεια αυτή συμφώνησε να λάβει μέρος στους νέους αγώνες της μητροπόλεώς της, προς τιμήν της Αρτέμιδος Λευκοφρυήνης, αλλά έμμεσα απέφυγε την πρόταση της Μαγνησίας για ένα διπλωματικό καθεστώς. Η ενέργεια έγινε από τον ιερέα των Σελευκιδών (και της εν λόγω Αντιόχειας) '''Ηράκλειτο''' υιό του Ζώη. Αυτό συνέβη διότι ήταν ''Ιερά και άσυλος'', δηλαδή αφιερωμένη σε έναν θεό και μακριά από οποιαδήποτε αυθαιρεσία.


Πρόκειται για την σημερινή Bushehr του νοτίου [[Ιράν]].
Πρόκειται για την σημερινή Bushehr του νοτίου [[Ιράν]].

Έκδοση από την 09:09, 30 Ιουλίου 2014

Η Αντιόχεια ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στον Περσικό Κόλπο.

Ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά Σέλευκο Α΄ (358 -281 π.Χ.) που έδωσε το όνομα του πατέρα του Αντιόχου στρατηγού του Φιλίππου. Η πόλη ενισχύθηκε με νέους Έλληνες αποίκους από την Μαγνησία του Μαιάνδρου ποταμού κατόπιν αιτήσεως του Αντιόχου Α΄ Σωτήρος (324 -261 π.Χ.). Η Αντιόχεια αυτή συμφώνησε να λάβει μέρος στους νέους αγώνες της μητροπόλεώς της, προς τιμήν της Αρτέμιδος Λευκοφρυήνης, αλλά έμμεσα απέφυγε την πρόταση της Μαγνησίας για ένα διπλωματικό καθεστώς. Η ενέργεια έγινε από τον ιερέα των Σελευκιδών (και της εν λόγω Αντιόχειας) Ηράκλειτο υιό του Ζώη. Αυτό συνέβη διότι ήταν Ιερά και άσυλος, δηλαδή αφιερωμένη σε έναν θεό και μακριά από οποιαδήποτε αυθαιρεσία.

Πρόκειται για την σημερινή Bushehr του νοτίου Ιράν.

.

Πηγές

  • A Seleukid prosopography and gazetteer του John D. Grainger.