Συζήτηση:Δώδεκα θεοί του Ολύμπου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μεταφορά σχολίου από σελίδα κριτικής
(μεταφορά σχολίου από σελίδα κριτικής)
Έιδα ότι στο Αγγλικό αντίστοιχο λήμα γράφει ότι υπάρχουν παραλλαγές στη σύνθεση του δωδεκάθεου και ότι "παίζουν" 14 θεοί. Έβαλα εδώ αυτούς που εμφανίζονται ως μέλη του δωδεκάθεου στην σελίδα της Ολυμπιάδας του 2004 σε μία σχετική με τη μυθολογία καταχώρηση [http://www.athens2004.com/el/TheGodsOfOlympus/youthinternal]--[[User:Mik|Mik]] 11:16, 28 Απρ. 2005 (UTC)
 
 
== Τίτλοι άρθρων για τους αρχαίους θεούς ==
Μάλλον θα είναι πολύ κακό για το τίποτα, οπότε οι αλλαγές μένουν σε επίπεδο σκέψης.
--[[Χρήστης:Αναστάσιος|Αναστάσιος]] 03:14, 8 Ιανουαρίου 2007 (UTC)
 
 
==Διόνυσος ή Εστία==
Σύμφωνα με τις γνώσεις μου (από σχολείο και βιβλία που διάβαζα μικρός) στην Ελληνική Μυθολογία οι θεοί του Ολύμπου (τυπικά αυτοί που είχαν βασίλειο στον Όλυμπο, ζούσαν εκεί) ήταν 12 και ήταν 6 θεοί και 6 θεές. Ο Διόνυσος δεν αποτελεί μέρος του δωδεκάθεου αλλά η Εστία. Η μοναδική πηγή που υπάρχει στο λήμμα επιβεβαιώνει ότι ο Διόνυσος ήταν μέλος του δωδεκάθεου; Καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη μας και τη βιβλιογραφία που χρησιμοποιείται στα ελληνικά σχολεία. Μπορεί να αναφερθούν και οι δύο απόψεις. Δεν έχω επί του παρόντος κάποιο βιβλίο, αλλά από μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο η Εστία συμπεριλαμβάνεται στο δωδεκάθεο και όχι ο Διόνυσος. [http://www.asxetos.gr/default.aspx?tabid=162&s=133&sc=165#axzz26qg7CG7R][http://encyclopedia.pblogs.gr/2009/02/oi-12-theoi-toy-olympoy.html][http://blogs.sch.gr/stratilio/archives/1382][http://www.kindykids.gr/images/stories/media/12-theoi-mythologia.pdf]. Δεν θεωρώ ότι οι πηγές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο λήμμα, εννοείται ότι υπάρχουν αξιόλογες βιβλιογραφικές, αλλά θέλω να δείξω ότι η λογική ''Οι θεότητες που, '''κατά παράδοση''', αποτελούσαν το δωδεκάθεο είναι'' ίσως είναι λανθασμένη και άλλα να λέει η παράδοση). Μια πηγή που βρήκα τοποθετεί στη θέση της Δήμητρας τον Διόνυσο ενώ στη θέση της Εστίας τοποθετεί τον Πλούτωνα (που ως γνωστό ζούσε στον κάτω κόσμο) [http://www.in4you.gr/en/mythology/item/12-olympus-gods.html]. Βρήκα και μια συζήτηση πρόσφατη σχετικά με το θέμα [http://www.noiz.gr/index.php?topic=195156.0]. Μην ξεχνάμε ότι παιδιά του Κρόνου ήταν οι Δίας, Ποσειδώνας, Πλούτωνας, Ήρα, Δήμητρα και Εστία. Ο Πλούτωνας δεν ζούσε στον Όλυμπο, οπόταν δεν συμπεριλαμβάνεται, είχε βασίλειο στον Κάτω Κόσμο. Οι υπόλοιποι όμως ζούσαν εκεί, ακόμακα και ο Ποσειδώνας που ήταν θεός της θάλασσας. Χρειαζόμαστε έγκυρα βιβλία για να είμαστε σωστοί, αν και αυτά μπορεί να συγκρούονται. [[Χρήστης:Xaris333|Xaris333]] ([[Συζήτηση χρήστη:Xaris333|συζήτηση]]) 19:02, 18 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)
 
Σχετικά με την πρόταση "Το δωδεκάθεο είναι έννοια που σχηματίστηκε από δυτικούς λόγιους τον 16ο-17ο αιώνα και έχει εμφανιστεί με διάφορες συνθέσεις ανάμεσα σε 14 θεούς." ψάχνω να βρω κάποια αναφορά σε κάποια βιβλιογραφία αλλά δεν έχω βρει. Μπορεί κάποιος να με παραπέμπψει? Ευχαριστώ.{{ανυπόγραφο|Axelmangr|10:02, 18 Ιουλίου 2014‎ (UTC)}} <small>σχόλιο στη σελίδα κριτικής, η οποία στη συνέχεια διαγράφηκε --[[Χρήστης:C messier|C]] [[Συζήτηση χρήστη:C messier|Messier]] 12:07, 18 Ιουλίου 2014 (UTC)</small>
83.714

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης