Ευδοκία Αγγελίνα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Η '''Ευδοκία Αγγελίνα''' (''σερβικά : Evdokija Anđel'') ήταν βυζαντινή πριγκίπισσα του Οίκος Αγγέλων|οί...
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 19: Γραμμή 19:
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Eudokia Angelina}}
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Eudokia Angelina}}


[[Κατηγορία:Μεγάλο πριγκιπάτο της Ράσκας]]
[[Κατηγορία:Μεγάλο Πριγκιπάτο της Ράσκας]]
[[Κατηγορία:Πριγκίπισσες της Σερβίας]]
[[Κατηγορία:Πριγκίπισσες της Σερβίας]]
[[Κατηγορία:Οίκος Νεμάνια]]
[[Κατηγορία:Οίκος Νεμάνια]]

Έκδοση από την 18:29, 13 Ιουλίου 2014

Η Ευδοκία Αγγελίνα (σερβικά : Evdokija Anđel) ήταν βυζαντινή πριγκίπισσα του οίκου των Αγγέλων και πριγκίπισσα της Σερβίας. Ήταν κόρη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄ και της Ευφροσύνης Δούκαινας Καματηρά και σύζυγος του Πρίγκιπα της Ράσκας Στέφανου Α΄Νεμάνια.

Η Ευδοκία παντρεύτηκε με τον Στέφανο που τότε ήταν ακόμα δευτερότοκος γιός του μεγάλου Ζουπάνου της Ράσκας. Τον γάμο κανόνισε ο θείος της Ισαάκιος Β΄ Άγγελος περίπου το 1186. Το 1195 ο άντρας της διαδέχτηκε τον πατέρα του στον θρόνο κι έγινε Μέγας Ζουπάνος και η ίδια μεγάλη πριγκίπισσα της Ράσκας. Σύμφωνα με τον ιστορικό Νικήτα Χωνιάτη περίπου το 1198 το ζευγάρι χώρισε λόγω του ότι ο Στέφανος την κατηγόρησε για μοιχεία και την έστειλε πίσω στον πατέρα της.

Στην Κωνσταντινούπολη η Ευδοκία παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Αλέξιου Ε΄ του Μούρζουφλου. Το 1204 μετά την πολιορκία και κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας διέφυγε στην Θράκη. Εκεί στην Μοσυνόπολη ο Αλέξιος Ε΄ και η Ευδοκία συναντήθηκαν με τον πατέρα της Αλέξιο Γ΄ όπου τους φιλοξένησε αλλά δολοφόνησε τον γαμπρό του.

Η Ευδοκία παντρεύτηκε για τρίτη φορά τον άρχοντα της Κορίνθου Λέων Σγουρό όπου είχε προσφέρει άσυλο στον Αλέξιο Γ 'και την οικογένειά του το 1204. Μετά τον θάνατο του Λέωντα το 1208, γύρω στα 1211, πέθανε και η Ευδοκία.

Παιδιά απέκτησε μόνο με τον Στέφανο Νεμάνια, τα εξής :

Πηγές

  • K. Varzos, Ē genealogia tōn Komnēnōn, Thessalonica, 1984.
  • The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.
  • O city of Byzantium: annals of Niketas Choniates tr. Harry J. Magoulias (Detroit: Wayne State University Press, 1984).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eudokia Angelina της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).