Ζέλικο Κόμσιτς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Αφαιρώ 25 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q297825
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 19: Γραμμή 19:


{{DEFAULTSORT:Κομσιτς Ζελικο}}
{{DEFAULTSORT:Κομσιτς Ζελικο}}
[[Κατηγορία:Βόσνιοι πολιτικοί]]
[[Κατηγορία:Πρόεδροι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης]]
[[Κατηγορία:Δικηγόροι]]
[[Κατηγορία:Δικηγόροι]]
[[Κατηγορία:Κροατοβόσνιοι]]
[[Κατηγορία:Κροατοβόσνιοι]]

Έκδοση από την 20:27, 8 Ιουλίου 2014

O Ζέλικο Κόμσιτς με τον Πολωνό ηγέτη Λεχ Καζίνσκι.

Ο Ζέλικο Κόμσιτς (κροάτικα: Željko Komšić) είναι δικηγόρος και μετριοπαθής Κροάτης πολιτικός στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Το 2000 εξελέγη δήμαρχος του Νέου Σεράγεβου. Επί δύο χρόνια ήταν επίσης αντιδήμαρχος του Σεράγεβου. Είναι παντρεμένος με την Σαμπίνα.

Καριέρα

Γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1964 και έχει πτυχίο Νομικής από το πανεπιστήμιο του Σαράγεβου. Επίσης σπούδασε στη σχολή Διεθνών Υπηρεσιών του Έντμουντ Γουόλς στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζταουν στην Ουάσιγκτον (Washington, D.C.) Στη διάρκεια του πολέμου του 1992-1995, ο Κόμσιτς συντάχθηκε με τους υποστηρικτές της ακεραιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (κυρίως Βόσνιοι Μουσουλμάνοι) και παρασημοφορήθηκε για την τόλμη του.

Προεδρία

Είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (SDP) και ένας από τους τρεις αντιπροέδρους του. Εξελέγη ως ο Κροάτης αντιπρόσωπος στην Προεδρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, στις εκλογές της 1ης Οκτωβρίου 2006 με τετραετή θητεία. Κέρδισε την κροατική έδρα με 40,8% έναντι 23,1% για τον Ίβο Μίρο Γιόβιτς (Κροατική Δημοκρατική Ένωση) και 17,8% για τον Μπόζο Λιούμπιτς (Κροατική Δημοκρατική Ένωση 1990), χάρη στις ψήφους κυρίως των Βόσνιων Μουσουλμάνων.

Στις 6 Ιουλίου του 2007 ανέλαβε προεδρεύων του τριμελούς σώματος και στη συνέχεια από τις 6 Ιουλίου του 2009 ως τις 6 Μαρτίου 2010.

Στις εκλογές που διενεργήθηκαν στις 3 Οκτωβρίου 2010 , ο Κόμσιτς επανεξελέγη μέλος της τριμελούς κρατικής Προεδρίας, ως αντιπρόσωπος της κροατικής εθνότητας, με ποσοστό 60,6%, πάλι χάρη στις ψήφους κυρίως των Βόσνιων Μουσουλμάνων.

Υπηρέτησε ξανά ως Πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από το 2011 ως το 2012.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι