Αύγουστος (τίτλος): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Επιμέλεια με τη χρήση AWB (10269)
μ (Ρομπότ: Μεταφέρω 32 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:q211804)
μ (Επιμέλεια με τη χρήση AWB (10269))
Τέλος ο Οκταβιανός έφερε και τον στρατιωτικής προέλευσης τίτλο ''Imperator'' (αποδίδεται με το "[[Αυτοκράτορας]]"). Με το τίτλο αυτό ενέπνεε τη δύναμη, ισχύ, ενώ με εκείνο του Αυγούστου το σεβασμό. Από του Οκταβιανού Αυγούστου και μετά όλοι οι Αυτοκράτορες έφεραν αυτό τον τίτλο ως ενδεικτικό του αξιώματός τους. Η πρώτη γυναίκα που έλαβε τον τίτλο "Αυγούστα", ήταν η χήρα του Οκταβιανού, [[Λιβία]], το [[14|14 μ.Χ.]], και αργότερα η χρήση του επεκτάθηκε στις μητέρες, γιαγιάδες, κόρες ακόμη και τις ανιψιές των Αυτοκρατόρων. Και γενικά ολόκληρη η Αυτοκρατορική Οικογένεια αποκαλούνταν "DOMUS AUGUSTA" (Αυγούστειος Οίκος).
 
Η σειρά των αυτοκρατορικών τίτλων ήταν: Ο τίτλος Imperator ή Caesar να προηγείται του ονόματος του Αυτοκράτορα και αυτού να ακολουθεί ο τίτλος Αύγουστος, πχ. Αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος, μετά από τον οποίο ακολουθούσαν διάφοροι τιμητικοί τίτλοι. Κατά τον τρίτο αιώνα μ.Χ., προστέθηκαν στην επίσημη ονομασία τα επίθετα ''pius felix'' (ευσεβής και ευτυχής), υπογραμμίζοντας τον θρησκευτικό του ρόλο, και ''invictus'' ("ανίκητος"). Οι μεταρρυθμίσεις του [[Διοκλητιανός|Διοκλητιανού]] δημιούργησαν την λεγόμενη [[Τετραρχία]], όπου δύο "Αύγουστοι", μαζί με δύο υφιστάμενους "Καίσαρες", διοικούσαν την [[Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Αυτοκρατορία]]. Μετά την οριστική διαίρεση του ρωμαϊκού κράτους το [[395]] μ.Χ. και μέχρι την πτώση της Δύσης το [[476]] μ.Χ., υπήρχαν πάλι δύο "Αύγουστοι" στον ρωμαϊκό κόσμο.
 
Ο [[Λέων Α']] άλλαξε το ειδωλολατρικό ''pius felix'' με το πιο ουδέτερο ''perpetuus'' ("αιώνιος"). Έτσι π.χ. ο σύντομος τίτλος του [[Ιουστινιανός Α'|Μεγάλου Ιουστινιανού]] ήταν ''Dominus Noster Iustinianus Perpetuus Augustus''. Με τον σταδιακό εξελληνισμό της Αυτοκρατορίας, ο τίτλος αυτός έπαψε να χρησιμοποιείται επίσημα για τον Αυτοκράτορα, και αντικαταστάθηκε από το ''[[Βασιλεύς]]'' κατά το τέλος του 6ου αιώνα. Παρέμεινε όμως σε χρήση, ιδιαίτερα στην θηλυκή του μορφή ("Αυγούστα"), ως ο τιμητικός τίτλος της Αυτοκράτειρας. Στη εποχή του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, π.χ., ο λαός επευφημούσε την Αυτοκράτειρα την ώρα που προσήρχετο στη Αυγουστέα πλατεία της [[Κωνσταντινούπολη]]ς με την ιαχή "Θεός περισώζοι την Αυγούσταν". Πρέπει να σημειωθεί όμως, πως όταν η αυτοκράτειρα [[Ειρήνη η Αθηναία|Ειρήνη]] ανέλαβε την εξουσία, δεν χρησιμοποίησε τον τίτλο της ''Αυγούστας'', αλλά τον τίτλο ''Βασιλεύς''. Επί [[Δυναστεία Κομνηνών|Κομνηνών]], δια του ελληνικού αντίστοιχου, ''Σεβαστός'', δημιουργήθηκε μια ευρεία σειρά καθαρά τιμητικών τίτλων, όπως ''Πανυπερσέβαστος'' και ''Πρωτοσέβαστος''.
Όταν, τα Χριστούγεννα του [[800]] μ.Χ., ο βασιλιάς των [[Φράγκοι|Φράγκων]] [[Καρλομάγνος]] στέφτηκε από τον [[Πάπας|πάπα]] αυτοκράτωρ, έλαβε τον τίτλο ''Αύγουστος'' (Carolus Augustus Imperator Romanorum gubernans Imperium), και από αυτόν πέρασε στους Καρολίδες διαδόχους του, καθώς και στους αυτοκράτορες της λεγόμενης "[[Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους]]" έως την διάλυση της τελευταίας το [[1806]].
 
[[Κατηγορία: Ρωμαϊκοί τίτλοι|Αυγουστος]]
[[Κατηγορία: Βυζαντινή Αυτοκρατορία|Αυγουστος]]
[[Κατηγορία: Ηγεμονικοί τίτλοι|Αυγουστος]]
[[Κατηγορία:Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία]]
[[Κατηγορία:Ρωμαϊκό δίκαιο]]
30.905

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης