Αλλαγές

Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Τον Σεπτέμβριο του 1943 η Ιταλία είχε υπογράψει ανακωχή ([[Ανακωχή του Κασίμπιλε]]) με τις Συμμαχικές δυνάμεις. Ουσιαστικά επρόκειτο για άνευ όρων παράδοση της Ιταλίας στους Συμμάχους. Τα ναζιστικά στρατεύματα στην ιταλική χερσόνησο υποχωρούσαν προς το βορρά προβάλλοντας ισχυρή αντίσταση υπό την ηγεσία του στρατηγού [[Άλμπερτ Κέσσελρινγκ]] (Albert Kesselring).
Στην Εμίλια Ρομάνια κοντά στα χωριά Μαρτσαμπότο (Marzabotto), Μοντσούνο (Monzuno) και Γκριτσάνα Μοράντι (Grizzana Morandi) από τον Νοέμβριο του 1943 δρούσε κατά των ναζιστικών δυνάμεων η αντιστασιακή οργάνωση [[Ταξιαρχία Κόκκινο Αστέρι]]. Το φθινόπωρο του 1944 ο Κέσσελρινγκ αποφάσισε να χτυπήσει την οργάνωση αυτή και τους κατοίκους της περιοχής που την υποστήριζαν. Επικεφαλής της επιχείρησης τέθηκε ο ταγματάρχης [[Βάλτερ Ρέντερ]] (Walter Reder), διοικητής της ''16º reparto corazzato ricognitori'' (Panzeraufklärungsabteilung) της 16. SS-Panzergrenadier-Division Reichsführer SS. Για τον εν λόγω αξιωματικό υπήρχαν υποψίες ότι είχε σχέση με τη δολοφονία του Αυστριακού καγκελάριου [[Ένγκελμπερτ ΝτόλλφουςΝτόλφους]] (Engelbert Dollfuss) στις 25 Ιουλίου του 1934 στη [[Βιέννη]].
 
Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου του 1944 ναζιστικά στρατεύματα, αποτελούμενα από στρατιώτες της [[Βέρμαχτ]] και της [[SS]] περικύκλωσαν την περιοχή ανάμεσα στις κοιλάδες του ποταμού Σέττα (Setta) και του ποταμού Ρένο (Reno) στην Εμίλια Ρομάνια και χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό δολοφόνησαν εκατοντάδες κατοίκους στο Μάρτσαμπότο και στα γύρω χωριά (Panico, Vado, Quercia, Grizzana, Pioppe di Salvaro) και κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους: κατοικίες, αγροκτήματα, εκκλησίες και σχολεία.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης