Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Συμφωνία της Μυρστέγης»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Ο Cplakidas μετακίνησε τη σελίδα Πρόγραμμα Μίρτζστεγκ στη Συμφωνία της Μυρστέγης: στην ελληνική βιβλιογραφία είναι γνωστό ως η Συμφωνία...)
Το λεγόμενο '''Πρόγραμμα Μίρτζστεγκτης Μυρστέγης''' ή '''Συμφωνία Μίρτζστεγκτης Μυρστέγης''' ήταν αρχικά διμερής Συμφωνίασυμφωνία που συνομολόγησαν η [[Αυστροουγγαρία]] και η [[Ρωσία]] στην πόλη [[ΜίρτζστεγκΜύρτζστεγκ]] (Μυρστέγη) της [[Αυστρία]]ς στις [[3 Οκτωβρίου]] του [[1903]], ως συνέχεια του [[Πρόγραμμα Βιέννης|Βιεννέζικου Προγράμματος της Βιέννης]] που είχε συνομολογηθεί ένα χρόνο πριν, τον Δεκέμβριο του [[1902]], από τους υπουργούς εξωτερικών Ρωσίας και Αυστρίας στη [[Βιέννη]], που κατέληξε να λάβει διεθνή χαρακτήρα. Έτσι ηΗ Συμφωνία Μίρτζστεγκτης πουΜυρστέγης αποτελούσε ένα Πρόγραμμα σε μορφή σχεδίουσχέδιο σειράς μεταρρυθμίσεων για τη γαλήνευσηειρήνευση της Μακεδονίας, και ειδικότερα για τα [[Βιλαέτι|Βιλαέτιαβιλαέτια]] της [[Θεσσαλονίκη]]ς, του [[Μοναστήρι (ΠΓΔΜ)|Μοναστηρίου]] και των [[Σκόπια|Σκοπίων]], και κατ΄ επέκταση των [[Βαλκάνια|Βαλκανίων]]. είχεΕίχε περισσότερο τη σημασία της "επιβολής" των μεταρρυθμίσεων στην [[Οθωμανική Αυτοκρατορία]], (Δείτεαπό παρακάτω:της Σημειώσεις)[[Μεγάλες Δυνάμεις]] της εποχής.
 
ΤοΗ ΠρόγραμμαΣυμφωνία Μυρστέγκτης Μυρστέγης υιοθετήθηκε και από τις άλλες τέσσερις [[Μεγάλες Δυνάμεις]] ([[Γερμανία]], [[Αγγλία]], [[Γαλλία]] και [[Ιταλία]]) το οποίο και στη συνέχεια επιβλήθηκε με διπλωματική πίεση στην τότε [[Οθωμανική Αυτοκρατορία]], αν και υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις και διαφοροποιήσεις θέσεων όπως εκ μέρους της Αγγλίας και Ιταλίας. Η Αγγλία δέχθηκε το κείμενο πλην όμως επιφυλάχθηκε για νέες προτάσεις όποτε αυτή το κρίνει. Η Ιταλία δήλωσε, το θέμα ν΄ αναχθεί σε επίπεδο Συνδιάσκεψης των Δυνάμεων. Αντίθετα η Γαλλία άφησε ελεύθερη πρωτοβουλία στη σύμμαχό της Ρωσία, ενώ η Γερμανία παρέμεινε αντίθετη σε οποιαδήποτε μείωση της κυριαρχίας του [[Σουλτάνος|Σουλτάνου]].
 
===Κύριες μεταρρυθμίσεις===
Τέσσερις ήταν οι βασικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το Πρόγραμμα αυτό:
 
# Ο διορισμός από τον Τούρκο γενικό επιθεωρητή των Βιλαετίωνβιλαετίων Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου και Σκοπίων (ΚοσυφοπέδιουΚοσσυφοπέδιου), του τότε Χουσεΐν Χιλμή Πασά, δύο πολιτικών πρακτόρων, απόενός έναν ΡώσοΡώσου και ένανενός ΑυστριακόΑυστριακού, ως παρατηρητές για την επίβλεψη της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
# Η αναδιοργάνωση της Οθωμανικής Χωροφυλακής σε όλο το έδαφος της Μακεδονίας από Αξιωματικούςαξιωματικούς των Μεγάλων Δυνάμεων, κατά τομείς ελέγχου, υπό την προεδρία ανωτάτου Γερμανού αξιωματικού (στρατηγού).
# Η Συμμετοχήσυμμετοχή των χριστιανικών πληθυσμών στη διοίκηση των Βιλαετίωνβιλαετίων αυτών
# Το σημαντικότερο όμως ήταν το άρθρο 3 του Προγράμματος αυτού, που προέβλεπε ενδεχομένως μεταβολή των γεωγραφικών ορίων των διοικητικών περιφερειών του χώρου γενικότερα, προκειμένου να επιτευχθεί μια καλλίτερα ομοιογενέστερη κατανομή των εθνοτήτων της περιοχής.(Δείτε παρακάτω παρατηρήσεις)
 
===Θέση της Ελλάδας===
Όπως καταφάνηκε από τις τότε δηλώσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στη Βουλή των Ελλήνων (αρχές του 1904) η Ελλάδα δέχθηκε το Πρόγραμμα αυτό μάλλον με ευχαρίστηση και με ανακούφιση για τους ομογενείς του ευρύτερου χώρου, όταν μάλιστα ληφθούν υπ΄ όψη και οι δηλώσεις που έγιναν προς τη Ρωσική Κυβέρνηση δια του ΕλληναΈλληνα πρεσβευτή στη Πετρούπολη:
 
::"''Η Ελληνική Κυβέρνησις αποβλέπει μετά της μεγαλυτέρας εμπιστοσύνης εις την σταθερότητα, μετά της οποίας η Αυστρία και η Ρωσία επιμένουν επί του Προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, του οποίου η εφαρμογή αποτελεί την ισχυροτέραν ανακούφισιν των Ελληνικών πληθυσμών της Χερσονήσου του Αίμου''".
 
===Σημειώσεις===
ΤοΗ ΠρόγραμμαΣυμφωνία της ΜυρστέγκΜυρστέγης προορίζονταν αργότερα ν΄ αντικατασταθεί από άλλο ευρύτερο Πρόγραμμα που μάλιστα είχε οριστεί ως "ΠρογραμμαΠρόγραμμα του Ρεβάλ" (μετά τη συνάντηση που είχαν ο Τσάρος της Ρωσίας με τον Βασιλέα της Αγγλίας) ή "Πρόγραμμα Ταλίν" (της Ρωσίας) τον Ιούνιο του [[1908]]. Τούτο όμως εγκαταλείφθηκε ένα μήνα μετά, κατά τη [[Επανάσταση των Νεοτούρκων|νεοτουρκική μεταπολίτευση]] στις 23 Ιουλίου του 1908 όπου η Ρωσία ανακάλεσε τον πολιτικό παρατηρητή πράκτορά της από την περιοχή., Πράξηπράξη που ανάγκασε και την Αυστροουγγαρία ν΄ ανακαλέσει και τον δικό της παρατηρητή. Το γεγονός αυτό παρέσυρε τόσο την Ελλάδα σε εσωτερικές αναστατώσεις, όσο και τις άλλες Βαλκανικές Χώρες σε έκτροπα.
 
===Παρατηρήσεις===
*Η διάταξη αυτή του 3ου άρθρου κατέστη τελικά ατυχής. Απεδείχθη η γενεσιουργός αιτία της πρόκλησης και διεξαγωγής στη συνέχεια έντονης προπαγάνδας Βουλγάρων, Ελλήνων, Σέρβων και Ρουμάνων με σκοπό την απόδειξη του επικρατέστερου ομόφυλου στοιχείου τους σε όσο το δυνατόν περισσότερα [[Σαντζάκιο|Σαντζάκιασαντζάκια]], με συνέπεια ν΄ ακολουθήσει ένας θρησκευτικός αλληλοσπαραγμός. Μάλιστα ο Σουλτάνος [[Αμπντούλ Χαμίτ Β΄]] έδειχνε μάλλον ευχαριστημένος στις διπλωματικές συναντήσεις του με την αλληλοσφαγή των Χριστιανών. Η έκρυθμη εκείνη κατάσταση, που παρατάθηκε επί μακρό χρόνο, ανάγκασε τις Μεγάλες Δυνάμεις να δηλώσουν ρητά πως αν ποτέ έμελλε ν΄ αποφασισθεί μεταβολή των συνόρων των διοικήσεων στη Μακεδονία θα ληφθούν υπ΄ όψη αποκλειστικά και μόνο οι προ των τελευταίων αιματηρών γεγονότων στατιστικές. Πρόκειται για τη λεγόμενη [[Διακοίνωση Ρωσίας - Αυστρίας]] του [[1907]] προς τις πρωτεύουσες των Βαλκανικών Χωρών.
 
*Βέβαια το Πρόγραμμα αυτό αν και χαρακτηρίζεται ως "μέτρο εποπτείας" της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τις Μεγάλες Δυνάμεις, ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται και ως "μέτρο προστασίας" των Δυνάμεων επί των τριών υπό μεταρρύθμιση κυρίως χριστιανικών επαρχιών της Βαλκανικής.
 
*Αξίζει επίσης να παρατηρηθεί, στο διπλωματικό χώρο, ότι με τη Συμφωνία αυτή η Ιταλία σιγά - σιγά απωθείται από τον Βαλκανικό χώρο, ενώ η Αυστριακή πίεση στα Βαλκάνια έρχεται σε σύγκρουση με τα Ιταλικά συμφέροντα που εισδύουν διαρκώς και περισσότερο, σχεδόν στο μέσο της Βαλκανικής, δια της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου. Η τότε Σερβική διπλωματία, υπό τον νέο και δυναμικό Βασιλέα [[Πέτρο ΚαραγιώργεβιτςΚαραγεώργεβιτς]], μάλλον πρώτη αντελήφθηκεαντιλήφθηκε αυτό όπου και κατάφερε μετά το [[1904]], επωφελούμενη των γεγονότων, την παλαιά Αυστρο-Ρωσική αντιζηλία να τη μεταλλάξει σε νέα Αυστρο-Ιταλική αντιζηλία, θεωρώντας την Ιταλία ως "τροχοπέδη" και αντίβαρο των Αυστριακών επιδειώξεωνεπιδιώξεων, που συνοψίζονταν στο περίφημο αυστριακό όραμα: "ΝτραγκΝτρανγκ ναχ Όστεν" (=επέκταση προς Ανατολάς).
 
===Δείτε επίσης===
 
[[Κατηγορία:Ανατολικό Ζήτημα]]
[[Κατηγορία:Συνθήκες της Αυστροουγγαρίας|ΜιρτζστεγκΜυρστεγη]]
[[Κατηγορία:Ιστορία της Σερβίας υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία‎]]
[[Κατηγορία:Συνθήκες της Ρωσικής Αυτοκρατορίας|ΜιρτζστεγκΜυρστεγη]]
9.013

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης