Κριστιάν ντε Ντυβ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ -
μ επιμέλεια
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Κριστιάν Ρενέ''', υποκόμης '''ντε Ντυβ''' (''Christian René de Duve'', γενν. [[2 Οκτωβρίου]] [[1917]] - [[4 Μαΐου]] [[2013]]), ήταν [[Κυτταρολογία|κυτταρολόγος]] και [[Βιοχημεία|βιοχημικός]] που βραβεύθηκε με το [[Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής|Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής]] το [[1974]] για έρευνες επί των [[Υπεροξειδιοσώματα|υπεροξειδιοσωμάτων]] και των [[Λυσόσωμα|λυσοσωμάτων]], [[Οργανίδια|οργανιδίων]] του [[Κύτταρο|κυττάρου]].
Ο '''Κριστιάν Ρενέ''', υποκόμης '''ντε Ντυβ''' (''Christian René de Duve'', γενν. [[2 Οκτωβρίου]] [[1917]] [[4 Μαΐου]] [[2013]]), ήταν [[Κυτταρολογία|κυτταρολόγος]] και [[Βιοχημεία|βιοχημικός]] που βραβεύθηκε με το [[Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής|Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής]] το [[1974]] για έρευνες επί των [[Υπεροξειδιοσώματα|υπεροξειδιοσωμάτων]] και των [[Λυσόσωμα|λυσοσωμάτων]], [[Οργανίδια|οργανιδίων]] του [[Κύτταρο|κυττάρου]].


== Βιογραφικά στοιχεία ==
== Βιογραφικά στοιχεία ==
Γραμμή 6: Γραμμή 6:
Τον Σεπτέμβριο [[1943]] ο Κριστιάν ντε Ντυβ νυμφεύθηκε την Τζανίν Χέρμαν, κόρη ενός γιατρού. Απέκτησαν 4 παιδιά και, μέχρι σήμερα, δύο εγγόνια.
Τον Σεπτέμβριο [[1943]] ο Κριστιάν ντε Ντυβ νυμφεύθηκε την Τζανίν Χέρμαν, κόρη ενός γιατρού. Απέκτησαν 4 παιδιά και, μέχρι σήμερα, δύο εγγόνια.


Το 1960 ο Ντε Ντυβ τιμήθηκε με το Βραβείο Φρανκί (Francqui) για τις Βιολογικές και Ιατρικές Επιστήμες. Το 1974 μοιράσθηκε το [[Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής|Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής]] με τους [[Αλμπέρ Κλωντ]] και [[Τζωρτζ Παλέιντ]] «για την περιγραφή της δομής και της λειτουργίας των οργανιδίων (λυσοσωμάτων και υπεροξειδιοσωμάτων) στα βιολογικά κύτταρα». Οι μετέπειτα έρευνές του επικεντρώθηκαν κυρίως σε μελέτες για την [[προέλευση της ζωής]], που, όπως παραδέχεται, αποτελεί ακόμα ένα ερευνητικό πεδίο που κυριαρχείται από απλές εικασίες (βλ. [[θειεστέρας]]).
Το 1960 ο Ντε Ντυβ τιμήθηκε με το Βραβείο Φρανκί (Francqui) για τις Βιολογικές και Ιατρικές Επιστήμες. Το 1974 μοιράσθηκε το [[Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής|Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής]] με τους [[Αλμπέρ Κλωντ]] και [[Τζωρτζ Παλέιντ]] «για την περιγραφή της δομής και της λειτουργίας των οργανιδίων (λυσοσωμάτων και υπεροξειδιοσωμάτων) στα βιολογικά κύτταρα». Οι μετέπειτα έρευνές του επικεντρώθηκαν κυρίως σε μελέτες για την [[προέλευση της ζωής]], που, όπως παραδεχόταν, αποτελεί ακόμα ένα ερευνητικό πεδίο που κυριαρχείται από απλές εικασίες (βλ. [[θειεστέρας]]).


Η έρευνα του Ντε Ντυβ έχει συντελέσει στη δημιουργία ευρύτερης συμφωνίας ανάμεσα στους ερευνητές επιστήμονες ότι η [[ενδοσυμβιωτική θεωρία]] είναι σωστή. Αυτή η θεωρία διατείνεται ότι τα [[Μιτοχόνδριο|μιτοχόνδρια]], οι [[Χλωροπλάστης|χλωροπλάστες]] και ίσως και άλλα οργανίδια των [[Ευκαρυωτικό κύτταρο|ευκαρυωτικών κυττάρων]] προήλθαν από [[Προκαρυωτικό κύτταρο|προκαρυωτικούς]] μικροοργανισμούς που ζούσαν συμβιωτικά στο εσωτερικό ευκαρυωτικών κυττάρων (''ενδοσυμβίωση'').
Η έρευνα του Ντε Ντυβ έχει συντελέσει στη δημιουργία ευρύτερης συμφωνίας ανάμεσα στους ερευνητές επιστήμονες ότι η [[ενδοσυμβιωτική θεωρία]] είναι σωστή. Αυτή η θεωρία διατείνεται ότι τα [[Μιτοχόνδριο|μιτοχόνδρια]], οι [[Χλωροπλάστης|χλωροπλάστες]] και ίσως και άλλα οργανίδια των [[Ευκαρυωτικό κύτταρο|ευκαρυωτικών κυττάρων]] προήλθαν από [[Προκαρυωτικό κύτταρο|προκαρυωτικούς]] μικροοργανισμούς που ζούσαν συμβιωτικά στο εσωτερικό ευκαρυωτικών κυττάρων (''ενδοσυμβίωση'').


Ο Ντε Ντυβ προτείνει ότι τα [[υπεροξειδιοσώματα]] υπήρξαν πιθανότατα οι πρώτοι ενδοσυμβιώντες οργανισμοί. Αυτά βοήθησαν τα κύτταρα να ανθέξουν τα αυξανόμενα ποσοστά ελεύθερου [[Οξυγόνο|οξυγόνου]] στη γήινη ατμόσφαιρα. Επειδή τα υπεροξειδιοσώματα δεν έχουν δικό τους [[DNA]], αυτός ο ισχυρισμός είναι πιο τολμηρός από ό,τι οι αντίστοιχοι ισχυρισμοί για τα μιτοχόνδρια και τους χλωροπλάστες.
Ο Ντε Ντυβ πρότεινε ότι τα [[υπεροξειδιοσώματα]] υπήρξαν πιθανότατα οι πρώτοι ενδοσυμβιώντες οργανισμοί. Αυτά βοήθησαν τα κύτταρα να ανθέξουν τα αυξανόμενα ποσοστά ελεύθερου [[Οξυγόνο|οξυγόνου]] στη γήινη ατμόσφαιρα. Επειδή τα υπεροξειδιοσώματα δεν έχουν δικό τους [[DNA]], αυτός ο ισχυρισμός ήταν πιο τολμηρός από ό,τι οι αντίστοιχοι ισχυρισμοί για τα μιτοχόνδρια και τους χλωροπλάστες.


Ο Κριστιάν ντε Ντυβ έχει ανακηρυχθεί μέλος της [[Γαλλική Ακαδημία Επιστημών|Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών]].
Ο Κριστιάν ντε Ντυβ ήταν μέλος της [[Γαλλική Ακαδημία Επιστημών|Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών]]. Πέθανε στις 4 Μαΐου 2013, όταν ζήτησε να του γίνει [[ευθανασία]].<ref>[http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5iUEVGjz8w5yEhlJ6IMQ-iifBhMxw?docId=CNG.bd3bc6264bfdabd2490f3c25cef9808b.451 Décès du prix Nobel belge Christian de Duve, qui a choisi l'euthanasie], AFP 6/5/2013.</ref>.


Ο Ντε Ντιβ πέθανε στις 4 Μαΐου 2013 όταν ζήτησε να του γίνει [[ευθανασία]].<ref>[http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5iUEVGjz8w5yEhlJ6IMQ-iifBhMxw?docId=CNG.bd3bc6264bfdabd2490f3c25cef9808b.451 Décès du prix Nobel belge Christian de Duve, qui a choisi l'euthanasie], AFP 6/5/2013.</ref>.
== Βιβλία του με γενικότερο ενδιαφέρον ==
== Βιβλία του με γενικότερο ενδιαφέρον ==
* ''A Guided Tour of the Living Cell'' (1984) ISBN 0-7167-5002-3
* ''A Guided Tour of the Living Cell'' (1984) ISBN 0-7167-5002-3

Έκδοση από την 14:25, 5 Μαΐου 2014

Ο Κριστιάν Ρενέ, υποκόμης ντε Ντυβ (Christian René de Duve, γενν. 2 Οκτωβρίου 19174 Μαΐου 2013), ήταν κυτταρολόγος και βιοχημικός που βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1974 για έρευνες επί των υπεροξειδιοσωμάτων και των λυσοσωμάτων, οργανιδίων του κυττάρου.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Ντε Ντυβ γεννήθηκε στο Τέιμς Ντίτον του Σάρεϋ, στην Αγγλία, ως γιος Βέλγων προσφύγων του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η οικογένεια επέστρεψε στο Βέλγιο το 1920. Ο Κριστιάν εκπαιδεύτηκε στο κολέγιο Onze-Lieve-Vrouwecollege των Ιησουιτών στην Αμβέρσα και στη συνέχεια σπούδασε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβαίν (Université catholique de Louvain), όπου έγινε καθηγητής το 1947. Το 1962 ο Ντε Ντυβ εντάχθηκε και στο διδακτικό προσωπικό του σήμερα γνωστού ως Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη, μοιράζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στο Βέλγιο και τις ΗΠΑ. Ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λουβαίν το 1985 και στο Ροκφέλερ το 1988, αλλά συνέχισε να διεξάγει επιστημονική έρευνα. Ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα, ο Ντε Ντυβ μελέτησε την κατανομή των ενζύμων σε ηπατικά κύτταρα αρουραίου χρησιμοποιώντας διαφορική φυγοκέντριση. Η εργασία του Ντε Ντυβ πάνω στην κυτταρική διαίρεση έδωσε μια αντίληψη σχετικά με τη λειτουργία των δομών του κυττάρου.

Τον Σεπτέμβριο 1943 ο Κριστιάν ντε Ντυβ νυμφεύθηκε την Τζανίν Χέρμαν, κόρη ενός γιατρού. Απέκτησαν 4 παιδιά και, μέχρι σήμερα, δύο εγγόνια.

Το 1960 ο Ντε Ντυβ τιμήθηκε με το Βραβείο Φρανκί (Francqui) για τις Βιολογικές και Ιατρικές Επιστήμες. Το 1974 μοιράσθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής με τους Αλμπέρ Κλωντ και Τζωρτζ Παλέιντ «για την περιγραφή της δομής και της λειτουργίας των οργανιδίων (λυσοσωμάτων και υπεροξειδιοσωμάτων) στα βιολογικά κύτταρα». Οι μετέπειτα έρευνές του επικεντρώθηκαν κυρίως σε μελέτες για την προέλευση της ζωής, που, όπως παραδεχόταν, αποτελεί ακόμα ένα ερευνητικό πεδίο που κυριαρχείται από απλές εικασίες (βλ. θειεστέρας).

Η έρευνα του Ντε Ντυβ έχει συντελέσει στη δημιουργία ευρύτερης συμφωνίας ανάμεσα στους ερευνητές επιστήμονες ότι η ενδοσυμβιωτική θεωρία είναι σωστή. Αυτή η θεωρία διατείνεται ότι τα μιτοχόνδρια, οι χλωροπλάστες και ίσως και άλλα οργανίδια των ευκαρυωτικών κυττάρων προήλθαν από προκαρυωτικούς μικροοργανισμούς που ζούσαν συμβιωτικά στο εσωτερικό ευκαρυωτικών κυττάρων (ενδοσυμβίωση).

Ο Ντε Ντυβ πρότεινε ότι τα υπεροξειδιοσώματα υπήρξαν πιθανότατα οι πρώτοι ενδοσυμβιώντες οργανισμοί. Αυτά βοήθησαν τα κύτταρα να ανθέξουν τα αυξανόμενα ποσοστά ελεύθερου οξυγόνου στη γήινη ατμόσφαιρα. Επειδή τα υπεροξειδιοσώματα δεν έχουν δικό τους DNA, αυτός ο ισχυρισμός ήταν πιο τολμηρός από ό,τι οι αντίστοιχοι ισχυρισμοί για τα μιτοχόνδρια και τους χλωροπλάστες.

Ο Κριστιάν ντε Ντυβ ήταν μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών. Πέθανε στις 4 Μαΐου 2013, όταν ζήτησε να του γίνει ευθανασία.[1].

Βιβλία του με γενικότερο ενδιαφέρον

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Christian de Duve της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).