Βικιπαίδεια:Πινακίδες πνευματικών δικαιωμάτων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
+ «πινακίδα» σε επικεφαλίδες για ομοιομορφία με τον τίτλο και για αποφυγή σύγχυσης των αδειών ως πινακίδες
μ (Αναστροφή της έκδοσης Dead3y3, επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό Badseed)
μ (+ «πινακίδα» σε επικεφαλίδες για ομοιομορφία με τον τίτλο και για αποφυγή σύγχυσης των αδειών ως πινακίδες)
Χρησιμοποιήστε τα πρότυπα μόνο όταν είστε σίγουροι για το καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων. Αν δεν είστε σίγουροι καλύτερα να μην σημειώσετε τίποτε, και για τίποτε μην σημειώσετε με μια ελεύθερη άδεια (π.χ. GFDL) μια εικόνα που έχει ισχύοντα πνευματικά δικαιώματα. Θα έχετε γίνει παραβάτης και αν το κάνετε τακτικά ίσως αποκλειστείτε από την χρήση της Βικιπαίδειας.
 
==Εικόνες Πινακίδες για εικόνες χωρίς πνευματικά δικαιώματα (κοινό κτήμα) ==
 
Κάτω από αυτή την κατηγορία μπορούν να καταχωρηθούν έργα (πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, σχέδια κλπ.) των οποίων οι δημιουργοί έχουν πεθάνει περισσότερο από 70 χρόνια πριν, ή έχουν αποποιηθεί οι ίδιοι των πνευματικών δικαιωμάτων για το συγκεκριμένο έργο ή για κάποιο άλλο λόγο δεν μπορεί να έχουν πνευματικά δικαιώματα (π.χ. δημιουργημένο από δημόσιο υπάλληλο των ΗΠΑ εν υπηρεσία). Στην τελευταία περίπτωση ΔΕΝ υπάγονται έργα του δημοσίου όλων των χωρών, αλλά μόνο σε εκείνες τις χώρες όπου ρητά αναφέρεται κάτι τέτοιο στον νόμο. Έτσι, ΔΕΝ υπάγονται εικόνες του ελληνικού δημοσίου, μιας και δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον ελληνικό νόμο.
*'''{{Tl|ΚΚ}}''': Γενικό πρότυπο για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τα παραπάνω. Γράψτε στην περιγραφή για ποιό λόγο είναι κοινό κτήμα η συγκεκριμένη εικόνα.
 
==Ελεύθερες Πινακίδες για ελεύθερες άδειες ==
===Άδειες Για άδειες GNU ===
 
*'''{{Tl|GFDL}}''': Εικόνες τις οποίες οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων ρητά έχουν δηλώσει ότι επιτρέπουν την διανομή τους κάτω από τους όρους της [[Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU|Άδειας Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU]]. Αν διαλέξετε αυτή την άδεια για την εικόνα σας, σύμφωνα με τους όρους της άδειας GFDL η εικόνα είναι ελεύθερη για κάθε τροποποίηση και χρήση από τον οποιονδήποτε (ακόμα και εμπορική χρήση) με την προϋπόθεση να αναφέρεται το όνομα του δημιουργού και όσων συνεισέφεραν στη διαμόρφωση της εικόνας που χρησιμοποιείται, αυτή να συνοδεύεται από το κείμενο της άδειας και να παραμένει διαθέσιμη κάτω από την ίδια άδεια. Είναι η άδεια που προτείνεται για τις δημιουργίες σας.
*'''{{Tl|GPL}}''': Αυτή η άδεια χρησιμοποιείται μόνο για εικόνες που προέρχονται από λογισμικό που διανέμεται με τους όρους της [[GNU General Public License]].
 
===Άδειες Για άδειες Creative Commons ===
 
*'''{{Tl|cc-by-2.5}}''': ''Creative Commons Attribution 2.5 License''. Εικόνες των οποίων ο δημιουργός απαιτεί αναφορά στο όνομά την για την χρήση και διανομή της.
*'''{{Tl|cc-by-sa-2.5}}''': ''Creative Commons Attribution-Sharealike 2.5 License''. Εικόνες των οποίων ο δημιουργός απαιτεί η χρήση και διανομή της να παραμείνει κάτω από την ίδια άδεια και να αναφέρεται πάντοτε το όνομά του.
 
===Μη Για μη τυποποιημένες άδειες ===
 
*'''{{Tl|ΚΚ-χρήστη}}''': Εικόνες που είναι δημιουργίες χρηστών της Βικιπαίδειας και παραχωρούνται σε καθεστώς [[δημόσια κυριότητα|δημοσίας κυριότητας]], δεν έχουν δηλαδή πλέον πνευματικά δικαιώματα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε ο χρήστης επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε σκοπό.
 
 
== ΜηΠινακίδες για μη ελεύθερες εικόνες ==
=== Πινακίδες εύλογης χρήσης ===
* '''{{Tl|εύλογη χρήση}}''': Εικόνες που καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα αλλά θεωρείται ότι μπορούν να τύχουν "εύλογης χρήσης" (fair use) σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του νόμου των ΗΠΑ. '''ΠΡΟΣΟΧΗ''': Σχετική πρόβλεψη δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου, και χρήση τους μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού. Εικόνες που βρίσκονται κάτω από αυτό το καθεστώς είναι πολύ πιθανό να διαγραφούν με απλή αίτηση του κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Χρησιμοποιείτε τέτοιες εικόνες μόνο όταν είναι εντελώς απαραίτητο για το άρθρο και να περιορίζεστε σε εικόνες μικρής ανάλυσης ακατάλληλες για εκτύπωση. Πέρα από την χρήση αυτού του προτύπου θα πρέπει να γράφετε και τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζετε ότι η χρήση της εικόνας είναι "εύλογη" και απαραίτητη για κάποιο άρθρο. Συμβουλευθείτε τα [[Βικιπαίδεια:κριτήρια εύλογης χρήσης|κριτήρια εύλογης χρήσης]] για να κρίνετε αν επιτρέπεται και αν μπορείτε να κάνετε ανάλογη χρήση μιας τέτοιας εικόνας.
Δείτε επίσης τα [[Βικιπαίδεια:κριτήρια εύλογης χρήσης|κριτήρια εύλογης χρήσης]].
 
=== Βοηθητικές πινακίδες ===
===Βοηθητικά πρότυπα===
Τα παρακάτω πρότυπα είναι για [[ελεύθερο περιεχόμενο|μη ελεύθερες]] άδειες χρήσης, και μπορούν να μπαίνουν μόνο ενημερωτικά. Εικόνες κάτω από αυτές της άδειες δεν επιτρέπονται στην Βικιπαίδεια παρά μόνο κάτω από τα [[Βικιπαίδεια:κριτήρια εύλογης χρήσης|κριτήρια εύλογης χρήσης]], συνεπώς πρέπει να συνοδεύονται από το ανάλογο πρότυπο και δικαιολόγηση. Εικόνες που υπόκεινται σε αυτές τις άδειες και η χρήση τους δεν δικαιολογείται σαν εύλογη, διαγράφονται.
 
15.192

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης