Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
(→‎Η ανακάλυψη: Λανθασμένη ημερομηνία)
Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του Ελληνικού νησιού [[Αντικύθηρα]] μεταξύ των [[Κύθηρα|Κυθήρων]] και της [[Κρήτη|Κρήτης]]. Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ., αρκετά πριν από την ημερομηνία του ναυαγίου, το οποίο ενδέχεται να συνέβη ανἀμεσα στο [[87 π.Χ.]] και [[63 π.Χ.]]. Θα μπορούσε να ήταν κατασκευασμένο μέχρι μισόν αιώνα πριν το ναυάγιο.
Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το [[1900]] σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων και πολλοί θησαυροί, αγάλματα και άλλα αντικείμενα, ανασύρθηκαν από Συμιακούς σφουγγαράδες και βρίσκονται σήμερα στο [[Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο]] στην Αθήνα.<br />
Στις [[17 Μαΐου]] [[1902]] ο μαθηματικός και τ. Υπουργός Παιδείας Σπυρίδων[[Βαλέριος Στάης|Σπυρίδων Στάης]]<nowiki/>Στάης πρόσεξε ότι ένα από τα ευρήματα είχε έναν οδοντωτό τροχό ενσωματωμένο και εμφανείς επιγραφές με αστρονομικούς όρους.
 
Το αρχαίο ναυάγιο επισκέφθηκε ξανά το 1976 ο [[Ζακ-Υβ Κουστώ]] με την ομάδα του σκάφους Καλυψώ. Η αποστολή του αυτή έχει γυριστεί σε ντοκιμαντέρ με τον τίτλο "Diving for Roman Plunder".

Μενού πλοήγησης