Χλωρίνη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Vchorozopoulos (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Vchorozopoulos (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Με τον όρο '''Χλωρίνη''' αναφερόμαστε στο κατοχυρωμενο -εδώ και 60 έτη- εμπορικό σήμα της εταιρειας ΕΛΑΪΣ - Unilever Hellas, κάτω από το οποίο η εταιρεία διαθέτει στην αγορά διαλύματα [[υποχλωριώδες οξύ|υποχλωριώδους νατρίου]] (NaClO), τα οποία προορίζονται για οικιακή χρήση, κύρια για καθαρισμό και απολύμανση χώρων και επιφανειών, καθώς επίσης και για λεύκανση ρούχων.
Με τον όρο '''Χλωρίνη''' αναφερόμαστε στο κατοχυρωμενο -εδώ και 60 έτη- εμπορικό σήμα της εταιρειας ΕΛΑΪΣ - Unilever Hellas, κάτω από το οποίο η εταιρεία διαθέτει στην αγορά διαλύματα [[υποχλωριώδες νάτριο|υποχλωριώδους νατρίου]] (NaClO), τα οποία προορίζονται για οικιακή χρήση, κύρια για καθαρισμό και απολύμανση χώρων και επιφανειών, καθώς επίσης και για λεύκανση ρούχων.


Τα χλωριολευκαντικά προϊόντα, όπως η Χλωρίνη, είναι διαλύματα NaClO περιεκτικότητας από 3% έως 6%, ανάλογα με τον κατασκευαστή. Έχουν χρώμα υποκίτρινο, έχουν έντονη οσμή χλωρίου και είναι καυστικά για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους. Η πυκνότητα ενός διαλύματος 6% είναι περίπου 1,1 gr/cm<sup>3</sup>. Η δραστικότητα ενός διαλύματος υποχλωριώδους νατρίου εξαρτάται από το χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην παρασκευή και στη χρήση του. Και τούτο γιατί υφίσταται [[υδρόλυση]], είτε βρίσκεται σε ανοικτό είτε σε κλειστό δοχείο. Η υδρόλυση είναι, επίσης, συνάρτηση της θερμοκρασίας. Το εμπορικό διάλυμα έχει διάρκεια ζωής (διατηρεί την απολυμαντική του δράση)περίπου 12 έως 24 μήνες, με την προϋπόθεση ότι φυλάσσεται σε θερμοκρασίες δωματίου.
Τα χλωριολευκαντικά προϊόντα, όπως η Χλωρίνη, είναι διαλύματα NaClO περιεκτικότητας από 3% έως 6%, ανάλογα με τον κατασκευαστή. Έχουν χρώμα υποκίτρινο, έχουν έντονη οσμή χλωρίου και είναι καυστικά για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους. Η πυκνότητα ενός διαλύματος 6% είναι περίπου 1,1 gr/cm<sup>3</sup>. Η δραστικότητα ενός διαλύματος υποχλωριώδους νατρίου εξαρτάται από το χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην παρασκευή και στη χρήση του. Και τούτο γιατί υφίσταται [[υδρόλυση]], σχηματίζοντας [[υποχλωριώδες οξύ]], είτε βρίσκεται σε ανοικτό είτε σε κλειστό δοχείο. Η υδρόλυση είναι, επίσης, συνάρτηση της θερμοκρασίας. Το εμπορικό διάλυμα έχει διάρκεια ζωής (διατηρεί την απολυμαντική του δράση)περίπου 12 έως 24 μήνες, με την προϋπόθεση ότι φυλάσσεται σε θερμοκρασίες δωματίου.


Χημικά, το υποχλωριώδες νάτριο είναι ισχυρό οξειδωτικό σε περιεκτικότητες άνω του 40%, ενώ θεωρείται μετρίας οξειδωτικότητας σε διαλύματα κάτω του 40%, όπως η χλωρίνη (NFPA 430, 2000). Ωστόσο, επειδή ως σταθεροποιητής της διάσπασης του, που, όπως προαναφέρθηκε, γίνεται αυτόματα, περιέχεται [[καυστικό νάτριο]] (NaOH), τα χλώρια είναι διαβρωτικά για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους. Τα χλώρια είναι, επίσης, δηλητήρια, αν καταποθούν.
Χημικά, το υποχλωριώδες νάτριο είναι ισχυρό οξειδωτικό σε περιεκτικότητες άνω του 40%, ενώ θεωρείται μετρίας οξειδωτικότητας σε διαλύματα κάτω του 40%, όπως η χλωρίνη (NFPA 430, 2000). Ωστόσο, επειδή ως σταθεροποιητής της διάσπασης του, που, όπως προαναφέρθηκε, γίνεται αυτόματα, περιέχεται [[υδροξείδιο του νατρίου]] (NaOH), τα χλώρια είναι διαβρωτικά για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους. Τα χλώρια είναι, επίσης, δηλητήρια, αν καταποθούν.


Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα λευκαντικά ή χημικά καθαριστικά, επειδή είναι δραστικά και αντιδρούν εύκολα με αυτά. Π.χ. αντιδρούν με [[υπεροξείδιο του υδρογόνου]] (γνωστότερο σαν [[οξυζενέ]])<ref> [http://www.chemie.de/lexikon/e/Sodium_hypochlorite | Chemie.de]</ref>:
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα λευκαντικά ή χημικά καθαριστικά, επειδή είναι δραστικά και αντιδρούν εύκολα με αυτά. Π.χ. αντιδρούν με [[υπεροξείδιο του υδρογόνου]] (γνωστότερο σαν [[οξυζενέ]])<ref> [http://www.chemie.de/lexikon/e/Sodium_hypochlorite | Chemie.de]</ref>:
Γραμμή 14: Γραμμή 14:


==Πηγές==
==Πηγές==
{{παραπομπές|2}}
<references/>


[[Κατηγορία:Διαλύματα]]
[[Κατηγορία:Διαλύματα]]

Έκδοση από την 21:01, 19 Μαρτίου 2014

Με τον όρο Χλωρίνη αναφερόμαστε στο κατοχυρωμενο -εδώ και 60 έτη- εμπορικό σήμα της εταιρειας ΕΛΑΪΣ - Unilever Hellas, κάτω από το οποίο η εταιρεία διαθέτει στην αγορά διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου (NaClO), τα οποία προορίζονται για οικιακή χρήση, κύρια για καθαρισμό και απολύμανση χώρων και επιφανειών, καθώς επίσης και για λεύκανση ρούχων.

Τα χλωριολευκαντικά προϊόντα, όπως η Χλωρίνη, είναι διαλύματα NaClO περιεκτικότητας από 3% έως 6%, ανάλογα με τον κατασκευαστή. Έχουν χρώμα υποκίτρινο, έχουν έντονη οσμή χλωρίου και είναι καυστικά για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους. Η πυκνότητα ενός διαλύματος 6% είναι περίπου 1,1 gr/cm3. Η δραστικότητα ενός διαλύματος υποχλωριώδους νατρίου εξαρτάται από το χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην παρασκευή και στη χρήση του. Και τούτο γιατί υφίσταται υδρόλυση, σχηματίζοντας υποχλωριώδες οξύ, είτε βρίσκεται σε ανοικτό είτε σε κλειστό δοχείο. Η υδρόλυση είναι, επίσης, συνάρτηση της θερμοκρασίας. Το εμπορικό διάλυμα έχει διάρκεια ζωής (διατηρεί την απολυμαντική του δράση)περίπου 12 έως 24 μήνες, με την προϋπόθεση ότι φυλάσσεται σε θερμοκρασίες δωματίου.

Χημικά, το υποχλωριώδες νάτριο είναι ισχυρό οξειδωτικό σε περιεκτικότητες άνω του 40%, ενώ θεωρείται μετρίας οξειδωτικότητας σε διαλύματα κάτω του 40%, όπως η χλωρίνη (NFPA 430, 2000). Ωστόσο, επειδή ως σταθεροποιητής της διάσπασης του, που, όπως προαναφέρθηκε, γίνεται αυτόματα, περιέχεται υδροξείδιο του νατρίου (NaOH), τα χλώρια είναι διαβρωτικά για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους. Τα χλώρια είναι, επίσης, δηλητήρια, αν καταποθούν.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα λευκαντικά ή χημικά καθαριστικά, επειδή είναι δραστικά και αντιδρούν εύκολα με αυτά. Π.χ. αντιδρούν με υπεροξείδιο του υδρογόνου (γνωστότερο σαν οξυζενέ)[1]:

H2O2 + NaClO → NaCl + H2O + O2

Η αντίδραση παράγει ελεύθερο οξυγόνο, ενώ με άλλες ουσίες είναι δυνατό να παραχθεί ελεύθερο αέριοχλώριο, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο δηλητήριο.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν χλωριολευκαντικά από αρκετούς κατασκευαστές (με συνήθη περιεκτικότητα περίπου 3%), ενώ σε άλλες χώρες έχει το εμπορικό όνομα "bleach" εκτός της Γαλλίας, όπου είναι γνωστή ως "Eau de Javel" από το όνομα της εταιρείας που την έθεσε πρώτη σε εμπορική χρήση.

Πηγές