Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μάρκος Αυγέρης»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
διόρθ. εμφάνισης.
(Βιογραφικό Μάρκου Αυγέρη)
 
μ (διόρθ. εμφάνισης.)
Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Παπαδόπουλος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα, το 1884 κι εκεί τέλειωσε τις γυμνασιακές σπουδές (Ζωσιμαία Σχολή) του. Το 1901 κατέβηκε στην Αθήνα και γράφτηκε στην Ιατρική, απ' όπου πήρε το πτυχίο, το 1907. Το 1922-27 ανέλαβε την ευθύνη και την επίβλεψη των διδακτικών βιβλίων στο Υπουργείο Παιδείας. Από κει και μετά και μέχρι το 1946 διετέλεσεν Επιθεωρητής της επαγγελματικής υγιεινής στα Υπουργεία Εργασίας & Εθνικής Οικονομίας.
 
Στα 19 του έγραψε δράμα που παίχτηκε μ' επιτυχία ("Μπροστά Στους Ανθρώπους") κι όλοι διέβλεψαν πως θα εξελιχτεί σε θεατρικο συγγραφέα. Αλλ' εκείνος τους διέψευσε. Έγραψε ποιήματα και μελέτες που δημοσιευτήκαν σε διάφορα περιοδικά της εποχής: "ΝΟΥΜΑΣ", "ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ", "ΑΚΡΙΤΑΣ", "ΗΓΗΣΩ", ΟΙ ΝΕΟΙ", καθώς και σε περιοδικά της Αλεξάνδρειας και στην εφημερίδα "ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ". Τα τελευταία έτη ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη μελέτη και το δοκίμιο. Πρέπει ν' αναφερθεί πως υπήρξεν ο 2ος σύζυγος της Γαλάτειας Καζαντζάκη (1881-1962) και πως υπήρξεν επίσης και γνωστός για τις αριστερές του πολιτικές πεποιθήσεις.
 
Τα τελευταία έτη ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη μελέτη και το δοκίμιο. Πρέπει ν' αναφερθεί πως υπήρξεν ο 2ος σύζυγος της Γαλάτειας Καζαντζάκη (1881-1962) και πως υπήρξεν επίσης και γνωστός για τις αριστερές του πολιτικές πεποιθήσεις.
 
Πέθανε στις 8 Ιουνίου του 1973.
41.167

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης