Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Σελεύκεια Καρίας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
μ (Το αρχείο Aydın_Turkey_Provinces_locator.gif αφαιρέθηκε αφού διαγράφηκε στα Commons από τον Jcb με αιτία: No source as of 8 February 2014 - Using [[commons:MediaWiki:VisualFileChange.js|VisualFileChange...)
[http://khazarzar.skeptik.net/pgm/PG_Migne/Eustathius%20Thessalonicensis_PG%20135,136/Commentarium%20in%20Dionysii%20periegetae%20orbis%20descriptionem.pdf]</ref>
 
Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πόλη πέρασε στη [[Δυναστεία των Σελευκιδών]], που τη μετονόμασαν σε '''[[Σελεύκεια]]'''. Στους ρωμαϊκούς χρόνους η πόλη καταστράφηκε από σεισμό, αλλά ξαναχτίστηκε και ονομάστηκε '''[[Καισάρεια]] Καρίας'''. Σύμφωνα με τον [[Στράβων]]α, τα τείχη και η ακρόπολη της πρώτης πόλης κατασκευάστηκαν από [[Θράκες]], συγκεκριμένα τη φυλή [[Τράλλεις (Θρακική φυλή)|Τράλλεις]] ή Τραλλίους (που ήταν και ο πρώτος πληθυσμός της περιοχής). Από αυτούς προέρχεται και το συνηθέστερο βυζαντινό όνομα τις πόλης, '''Τράλλεις''', ενώ ως Σελεύκεια ήταν πιο γνωστή η [[Σελεύκεια Ισαυρίας]], έδρα του [[Θέμα Σελευκείας|ομώνυμου θέματος]]. Λεηλατήθηκε πολλές φορές από επιθέσεις που έκαναν οι [[Σελτζούκοι]] [[Τουρκικά φύλα|Τούρκοι]] και το 1310 καταλήφθηκε οριστικά από αυτούς και μετονομάστηκε σε '''Γκιουζελχισάρ''' (Güzelhisar, «όμορφο κάστρο»).
 
== Αρχαιολογία ==
8.140

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης