Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 194.63.239.231 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό [[Χρ...
Γραμμή 30: Γραμμή 30:


==Πηγές==
==Πηγές==
*[http://www.libver.gr:4527 Η επίσημη ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης]
*[http://vivl-ioann.ioa.sch.gr/?lang=el Η επίσημη ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης]
*[http://www.ekt.gr/products/publib_newsletter/teuxos_04/art5.htm Ε.Κ.Τ. – Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων]
*[http://www.ekt.gr/products/publib_newsletter/teuxos_04/art5.htm Ε.Κ.Τ. – Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων]
*[http://publiclibs.ypepth.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=114 Δημόσιες Βιβλιοθήκες - Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων]
*[http://publiclibs.ypepth.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=114 Δημόσιες Βιβλιοθήκες - Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων]

Έκδοση από την 10:28, 4 Μαρτίου 2014

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων που ιδρύθηκε το 1828 παράλληλα με την ίδρυση της Ζωσιμαίας Σχολής[1], από τους αδερφούς Ζωσιμάδες, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Απευθύνεται στους κατοίκους του Νομού αλλά και στο ευρύ κοινό που την επισκέπτεται και κύριος σκοπός της είναι να παρέχει στα μέλη της χρήσιμες υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που να ανταποκρίνονται στις πληροφοριακές και πολιτιστικές ανάγκες τους, να αποτελεί κέντρο επικοινωνίας και ενημέρωσης, να προωθεί και να διαχειρίζεται τη γνώση και να διαφυλάσσει και να προβάλει την τοπική πολιτισμική παράδοση. το καλιτερο


Η κύρια συλλογή της καλύπτει βιβλία όλων των θεματικών πεδίων που απασχολούν έναν πολίτη και αποτελείται από λογοτεχνικά βιβλία ενηλίκων, ελληνικά και ξενόγλωσσα, παιδικά βιβλία, βιβλία γνώσεων, συλλογή σε παλαιότυπα και σπάνια τεκμήρια, 32 χειρόγραφα, από το 12ο έως τον 19ο αι., περισσότερους από 100.000 τίτλους βιβλίων, 350 τίτλους περιοδικών, δίσκους μουσικής βινυλίου, CD-ROM, DVD και δωρεές που έγιναν αποδεκτές έπειτα από καθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης. Η βιβλιοθήκη διατηρεί αρχειακό υλικό (εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ.) τοπικού χαρακτήρα και περιλαμβάνει στη συλλογή της υλικό που έχει δημοσιευτεί και αφορά στην ιστορία του τόπου. Παράλληλα, διαχειρίζεται τους χρηματικούς πόρους της και εμπλουτίζεται με νέες αγορές σύμφωνα με τις πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών της και τις ελλείψεις που έχει. Επιπρόσθετα, από το 1995 λειτουργεί στο ισόγειο της Εργαστήριο Συντήρησης χαρτιού και βιβλίου όπου συντηρούνται παλαιά και σπάνια βιβλία, έγγραφα αρχειακών συλλογών, χάρτες κ.λπ. Για την περιγραφική καταλογογράφηση του υλικού της, το προσωπικό της χρησιμοποιεί τους Αγγλοαμερικάνικους Κανόνες Καταλογογράφησης (AACR2) και για τη θεματική ευρετηρίαση χρησιμοποιεί τον Κατάλογο Θεματικών Επικεφαλίδων της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LCSH) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος[2].

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης

Η βιβλιοθήκη παρέχει στους χρήστες της, τις εξής υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών τους:

  • Δανειστικό τμήμα. Δικαίωμα δανεισμού έχει ο καθένας που έχει εγγραφεί ως μέλος της βιβλιοθήκης και κατέχει την ειδική κάρτα δανεισμού.
  • Παιδικό τμήμα. Το παιδικό τμήμα ιδρύθηκε το 1987, με εξοπλισμό για παιδιά και εφήβους που επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη για ψυχαγωγία και ενημέρωση.
  • Αναγνωστήριο. Είναι ένας χώρος με θέσεις μελέτης και ανάγνωση υλικού.
  • Κινητή βιβλιοθήκη. Διαθέτει δύο κινητές μονάδες οι οποίες εξυπηρετούν κοινότητες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε άλλη σταθερή βιβλιοθήκη και αποτελούν μέρος της κεντρικής βιβλιοθήκης και μαθητές που τα σχολεία τους δεν έχουν σχολικές βιβλιοθήκες.
  • Δημόσιο κέντρο πληροφόρησης. Είναι ο χώρος που παρέχεται ελεύθερα στους χρήστες και διαθέτει 12 ηλεκτρονικούς υπολογιστές με σύνδεση στο Διαδίκτυο, 1 σαρωτή και 2 εκτυπωτές.
  • Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μέσα από τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης και εκτύπωσης φύλλων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ.) από το Εθνικό Τυπογραφείο[3].
  • Δημόσιος Κατάλογος (OPAC)[4]. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν ηλεκτρονικά στον κατάλογο της και να εντοπίσουν υλικό που τους ενδιαφέρει.
  • Υπολογιστικός και Ειδικός Εξοπλισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι υπηρεσίες και συσκευές κατάλληλα εξοπλισμένες για τις ανάγκες των Α.Μ.Ε.Α. ώστε να διευκολύνεται η πληροφόρηση και η έρευνα τους.
  • WiFi. Παρέχεται ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ωράριο λειτουργίας

Χειμερινό (Οκτώβριος-Ιούνιος) Η βιβλιοθήκη λειτουργεί Δευτέρα & Τετάρτη τις ώρες 12:30 - 19:30, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 08:00 - 14:30, ενώ το Σάββατο 09:00 - 13:00.

Θερινό (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) Η βιβλιοθήκη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 08:00 - 14:30 και Σάββατο 09:00 - 13:00, ενώ τον Αύγουστο είναι κλειστή.

Παραπομπές

Πηγές