Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μπέρμιγχαμ»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ (+βικιλεξικό +commonscat)
 
== Ιστορία ==
Το Μπέρμιγχαμ έχει ιστορία μιας χιλιετίας. Αρχικά, η περιοχή του Μπέρμιγχαμ υπήρξε [[ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|ρωμαϊκή]] επαρχία με στρατιωτικές οδούς κι ένα μεγάλο φρούριο. Στις αρχές του [[Μεσαίωνας|Μεσαίωνα]], το Μπέρμιγχαμ ήταν ένα μικρό [[αγγλοσάξονες|αγγλοσαξονικό]] αγροτικό χωριό, ενώ τοτον 12ο αιώνα της δόθηκε άδεια για τη δημιουργία κεντρικής αγοράς, στην περιοχή που με τον καιρό έγινε γνωστή ως Bull Ring, κι έτσι σύντομα εξελίχθηκε σε μια μικρή αλλά ανθηρή εμπορική πόλη.
 
Το 16ο αιώνα, το Μπέρμιγχαμ αξιοποίησε τις πηγές σιδήρου και κάρβουνουγαιάνθρακα με την ίδρυση μεταλλευτικών βιομηχανιών. ΤοΤον 17ο αιώνα, η πόλη απέκτησε φήμη για την κατασκευή όπλων, με τα οποία εφοδίαζε τοτον στρατό του [[Όλιβερ Κρόμγουελ]] κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο.
 
Κατά τη [[Βιομηχανική Επανάσταση]], από τα μέσα του 18ου αιώνα και μετά, το Μπέρμιγχαμ εξελίχτηκε σε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο. Αντίθετα με άλλες βιομηχανικές πόλεις της [[Αγγλία]]ς, όπως το [[Μάντσεστερ]], η βιομηχανία του Μπέρμιγχαμ στηριζόταν σε μικρά εργαστήρια παρά σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Επίσης, το [[1837]] η πόλη απέκτησε σιδηροδρομική γραμμή, που διευκόλυνε τις συγκοινωνίες με κάθε περιοχή της [[Μεγάλη Βρετανία|Μεγάλης Βρετανίας]].
Κατά τη βικτωριανή εποχή, ο πληθυσμός του Μπέρμιγχαμ αυξήθηκε σημαντικά και ξεπέρασε τους 500.000 κατοίκους <ref>[http://www.birmingham.gov.uk/GenerateContent?CONTENT_ITEM_ID=1558&CONTENT_ITEM_TYPE=0&MENU_ID=10277 Historic Population Of Birmingham] Birmingham.gov.uk</ref>: έτσι έγινε η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της [[Αγγλία]]ς κι η τρίτη στη [[Βρετανία]] μετά τη [[Γλασκώβη]] και το [[Λονδίνο]]. Η σημασία του Μπέρμιγχαμ οδήγησε τη [[Βασίλισσα Βικτωρία]] να του απονείμει τον τίτλο της "πόλης" το [[1889]]. Το [[1900]] ιδρύθηκε και το [[Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ]].
 
Το Μπέρμιγχαμ λέγεται ότι υπήρξε η γενέθλιος πόλη των πυρηνικών όπλων, καθώς μεγάλο τμήμα της έρευνας για πυρηνικό οπλισμόεξοπλισμό διεξήχθη στο [[Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ]] κατά τη δεκαετία του '40. Κατά τοτον [[Β' Παγκόσμιος Πόλεμος|Β'Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο]], η πόλη υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς. Το κέντρο της πόλης επανοικοδομήθηκε στις δεκαετίες του '50 και του '60 με πολλά κτίρια, που στέγαζαν γραφεία, οδικές δακτυλίους και υπόγειους δρόμους, με αποτέλεσμα το Μπέρμιγχαμ να αποκτήσει τη φήμη της "άσχημης πόλης" και να περιγράφεται συχνά ως "ζούγκλα του μπετόν".<ref>[http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/2701829.stm Tackling congestion in Birmingham (BBC News)] Mentions Birmingham's nickname as concrete jungle</ref>.
 
Ωστόσο, στις τελευταίες δεκαετίες το Μπέρμιγχαμ άλλαξε πρόσωπο, καθώς στο κέντρο της πόλης αποκαταστάθηκαν κι αναπαλαιώθηκαν δρόμοι, κτίρια και κανάλια, ενώ κατεδαφίστηκε και επανασχεδιάστηκε η περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο Bull Ring.

Μενού πλοήγησης