Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
|ιστοσελίδα =
|ιστοσελίδα =
}}
}}
Η '''Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη''' (''Alliance of Liberals and Democrats for Europe'', ALDE) είναι μία από τις τέσσερις ομάδες του [[Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο|Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου]] που κινούνται από το κέντρο και προς τα δεξιά. Στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει 84 έδρες από τις 736.
Η '''Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη''' (''Alliance of Liberals and Democrats for Europe'', ALDE) είναι μία από τις επτά ομάδες του [[Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο|Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου]] και τοποθετείται πολιτικά στον χώρο του κέντρου. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει 85 έδρες από τις 766, και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.

Η ομάδα αυτή είναι καθαρά υπέρ του ακραίου ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού και του καπιταλισμού. Πιστεύει στην αποδέσμευση εντελώς του κράτους από την αγορά και την παρουσία του μόνο σε θέματα δικαστικά, ενόπλων δυνάμεων και καθαρά είσπραξης φόρων.
Οι θέσεις της ομάδας είναι υπέρ του ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικοπολιτικού φιλελευθερισμού, ενώ τοποθετείται υπέρ της περαιτέρω ολοκλήρωσης της [[Ενιαία Αγορά|Ενιαίας Αγοράς]] & της [[Ευρωπαϊκή Ένωση|Ευρωπαϊκής Ένωσης]] στο σύνολο της.

Ηγέτης της ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός [[Γκι Φερχόφστατ]], ο οποίος έχει επίσης επιλεγεί ως υποψήφιος Πρόεδρος για την [[Ευρωπαϊκή Επιτροπή]] από το κόμμα, ενόψει των [[Ευρωεκλογές 2014|επικείμενων Ευρωεκλογών]] που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2014.


{{Πολιτική-επέκταση}}
{{Πολιτική-επέκταση}}

Έκδοση από την 00:20, 17 Φεβρουαρίου 2014

Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Αγγλική συντ.ALDE
Γαλλική συντ.ADLE
ΙδεολογίαΦιλελευθερισμός
Συντηρητικός φιλελευθερισμός
Κοινωνικός φιλελευθερισμός
Κεντρισμός (μειονότητα)
Πανευρωπαϊκά κόμματαΚόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα
Από20 Ιουλίου 2004
ΠροκάτοχοςΕυρωπαϊκό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό και Μεταρρυθμιστικό Κόμμα (ομάδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)
ΠρόεδροςΓκι Φερχόφστατ
Ευρωβουλευτές
85 / 754

Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (Alliance of Liberals and Democrats for Europe, ALDE) είναι μία από τις επτά ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τοποθετείται πολιτικά στον χώρο του κέντρου. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει 85 έδρες από τις 766, και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.

Οι θέσεις της ομάδας είναι υπέρ του ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικοπολιτικού φιλελευθερισμού, ενώ τοποθετείται υπέρ της περαιτέρω ολοκλήρωσης της Ενιαίας Αγοράς & της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολο της.

Ηγέτης της ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος έχει επίσης επιλεγεί ως υποψήφιος Πρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το κόμμα, ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2014.