Βάθος πεδίου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(Προσθήκη σελίδας για το βάθος πεδίου στην φωτογραφία με πηγές και εξωτερικό σύνδεσμο)
 
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
[[Αρχείο:Depth of field diagram.png|thumb|Η περιοχή εντός του βάθους πεδίου φαίνεται καθαρή, ενώ οι περιοχές μπροστά και πέρα από το βάθος πεδίου φαίνονται θολές.]]
Το '''βάθος πεδίου''' στην [[φωτογραφία]] αναφέρεται στα κοντινότερα και μακρύτερα από το αντικείμενο της φωτογραφίας στοιχεία που μπορούν να καταγραφούν καθαρά με την σωστή ρύθμιση της εστίασης της [[φωτογραφικής μηχανής]].
[[Αρχείο:Jonquil flowers at f5.jpg|thumb|Με μικρό βάθος πεδίου τα λουλούδια απομονώνονται από το φόντο.]]
Το '''βάθος πεδίου''' στην [[φωτογραφία]] αναφέρεται στα κοντινότερα και μακρύτερα από το αντικείμενο της φωτογραφίας στοιχεία που μπορούν να καταγραφούν καθαρά με την σωστή ρύθμιση της εστίασης της [[Φωτογραφική μηχανή|φωτογραφικής μηχανής]].
 
Σε περιπτώσεις που είναι επιθυμητό να έχουμε ολόκληρη την εικόνα καθαρή, ένα μεγάλο βάθος πεδίου είναι κατάλληλο. Αν για παράδειγμα ο [[φακός]] της φωτογραφικής μηχανής εστιασθεί για ένα [[πορτραίτο]] σε απόσταση 2,4 μέτρων, κάποια αντικείμενα μπροστά αλλά και μερικά στο κοντινό φόντο του πορτραίτου θα έχουν και αυτά μια αποδεκτή καθαρότητα.
 
Για περιπτώσεις που δεν χρειάζεται οι εικόνες να έχουν παντού οξύτητα, ένα ρηχό βάθος πεδίου είναι πιο αποτελεσματικό καθώς δίνει έμφαση στο θέμα θολώνοντας το προσκήνιο και το παρασκήνιο.
 
==Παράγοντες που επηρεάζουν το βάθος πεδίου==
Το βάθος πεδίου σε μια φωτογραφία αυξάνει καθώς ο φακός κλείνει (δηλαδή χρησιμοποιεί μικρότερο διάφραγμα) ή όταν ο φακός για αντικείμενα που βρίσκονται μακρυά ή όταν ο φακός που χρησιμοποιείται είναι μικρής εστιακής απόστασης. Το βάθος πεδίου επεκτείνετε περισσότερο προς το πίσω μέρος ενός αντικειμένου σε σχέση με το μπροστά μέρος.
 
Καθοριστικό ρόλο στο βάθος πεδίου μιας φωτογραφίας διαδραματίζουν<br α)/> το διάφραγμα του φακού που χρησιμοποιείται, καθώς το βάθος πεδίου αυξάνεται όσο το διάφραγμα μικραίνει,
α) το διάφραγμα του φακού που χρησιμοποιείται, καθώς το βάθος πεδίου αυξάνεται όσο το διάφραγμα μικραίνει,<br />
β) η εστιακή απόσταση, καθώς μικρότερη εστιακή απόσταση σημαίνει και μεγαλύτερο βάθος πεδίου σε μια φωτογραφία.
 
 
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
{{commonscat|Depth of field}}
* [http://www.fotomontaz.gr/usefull-articles/fotografias/to-vathos-pediou-sti-fotografia.html Fotomontaz - Το βάθος πεδίου στην φωτογραφία]
 
 
[[Κατηγορία:φωτογραφία]]
[[Κατηγορία:φωτογραφικές μηχανέςΦωτογραφία]]
[[Κατηγορία:φωτογράφοι]]
3.253

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης