Παραπήγματα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Xalkida (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
ξαναγράψιμο
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Τα '''παραπήγματα''' ήταν τα πρώτα [[μετεωρολογία|μετεωρολογικά]] ημερολόγια, που κυκλοφορούσαν στην αρχαία Ελλάδα από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Αναφέρονται στο έργο του [[Θεόφραστος|Θεόφραστου]], ενώ λιγα από αυτά διασώθηκαν στο έργο του [[Γέμινος|Γέμινου]] ''Εισαγωγή στα φαινόμενα''.
Οι πρώτες μετεωρολογικές παρατηρήσεις που επέτρεπαν την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων, έγιναν στην Ελλάδα.


Τα παραπήγματα συντάσσονταν συχνά από [[φιλόσοφος|φιλόσοφους]], μετά από παρατηρήσεις που έκαναν σε ψηλά σημεία, όπως η [[Μήθυμνα]] και το βουνό [[Ίδη]]. Το όνομά τους το οφείλουν στον τρόπο με τον οποίο σημειωνόταν η προς παρατήρηση ημέρα· δίπλα σε κάθε ημέρα υπήρχε μια τρύπα όπου έμπαινε ένας μικρός πάσσαλος (παράπηγμα σημαίνει ''βαλμένο στο πλάι''). Τα παραπήγματα γράφονταν σε πέτρα ή [[περγαμηνή]] και κυκλοφορούσαν στην αγορά, ενημερώνοντας τους πολίτες με τις μετεωρολογικές και αστρονομικές προβλέψεις που περιείχαν. Μεταξύ αυτών που συνέταξαν παραπήγματα αναφέρονται ο [[Δημόκριτος]] και ο [[Κόνωνας]].
Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, κατά τον Θεόφραστο και άλλους συγγραφείς, από τον 5ο π.χ. αιώνα έκαναν συστηματικές παρατηρήσεις ατμοσφαιρικών φαινομένων, με σκοπό την σύνταξη ημερολογίων, γνωστών με το όνομα «Παραπήγματα», τα οποία περιείχαν προγνωστικά αστρονομικών και μετεωρολογικών φαινομένων.


[[Κατηγορία:Μετεωρολογία]]
Από την Ρωμαϊκή εποχή και τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι την εποχή, που κατασκευάστηκε το θερμόμετρο και το βαρόμετρο(1643), ελάχιστες παρατηρήσεις πάνω στα ατμοσφαιρικά φαινόμενα υπάρχουν.
[[Κατηγορία:Αρχαία Ελλάδα]]

--Gotchagr 06:07, 4 Απριλίου 2007 (UTC)

Έκδοση από την 07:26, 4 Απριλίου 2007

Τα παραπήγματα ήταν τα πρώτα μετεωρολογικά ημερολόγια, που κυκλοφορούσαν στην αρχαία Ελλάδα από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Αναφέρονται στο έργο του Θεόφραστου, ενώ λιγα από αυτά διασώθηκαν στο έργο του Γέμινου Εισαγωγή στα φαινόμενα.

Τα παραπήγματα συντάσσονταν συχνά από φιλόσοφους, μετά από παρατηρήσεις που έκαναν σε ψηλά σημεία, όπως η Μήθυμνα και το βουνό Ίδη. Το όνομά τους το οφείλουν στον τρόπο με τον οποίο σημειωνόταν η προς παρατήρηση ημέρα· δίπλα σε κάθε ημέρα υπήρχε μια τρύπα όπου έμπαινε ένας μικρός πάσσαλος (παράπηγμα σημαίνει βαλμένο στο πλάι). Τα παραπήγματα γράφονταν σε πέτρα ή περγαμηνή και κυκλοφορούσαν στην αγορά, ενημερώνοντας τους πολίτες με τις μετεωρολογικές και αστρονομικές προβλέψεις που περιείχαν. Μεταξύ αυτών που συνέταξαν παραπήγματα αναφέρονται ο Δημόκριτος και ο Κόνωνας.