Γέμινος ο Ρόδιος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Γέμινος ο Ρόδιος''' ήταν αρχαίος Έλληνας [[φιλόσοφος]], [[Αστρονομία|αστρονόμος]], [[Μαθηματικά|μαθηματικός]], [[μετεωρολόγος]] και [[γεωγράφος]] του 1ου αιώνα π.Χ.
Ο '''Γέμινος''' ήταν αρχαίος Έλληνας [[φιλόσοφος]], [[Αστρονομία|αστρονόμος]], [[Μαθηματικά|μαθηματικός]], [[μετεωρολόγος]] και [[γεωγράφος]] που έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ..


=== Βιογραφικά στοιχεία ===
== Βιογραφικά στοιχεία ==
Σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για τη ζωή του Γεμίνου. Δεν είναι καν βέβαιο ότι γεννήθηκε στη [[Ρόδος|Ρόδο]], αλλά αναφορές σε βουνά της Ρόδου στα αστρονομικά του έργα υποδεικνύουν ότι εργάσθηκε εκεί. Η χρονολόγησή του τον 1ο αιώνα π.Χ. βασίζεται και αυτή σε ένα χωρίο του έργου του που αναφέρεται στο ''Annus Vagus'' του αιγυπτιακού ημερολογίου ως 120 έτη πριν την εποχή του, και επομένως δείχνει ότι το συγκεκριμένο έργο του γράφτηκε περί το [[70 π.Χ.]]. Αυτό συμφωνεί με την άποψη που τον θέλει μαθητή του [[Ποσειδώνιος|Ποσειδωνίου]], αλλά έχουν προταθεί και χρονολογήσεις μέχρι το 50 μ.Χ. (Neugebauer, O.: ''A History of Ancient Mathematical Astronomy'' New York, 1975).
Σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για τη ζωή του Γεμίνου. Δεν είναι καν βέβαιο ότι γεννήθηκε στη [[Ρόδος|Ρόδο]], αλλά αναφορές σε βουνά της Ρόδου στα αστρονομικά του έργα υποδεικνύουν ότι εργάσθηκε εκεί. Η χρονολόγησή του τον 1ο αιώνα π.Χ. βασίζεται και αυτή σε ένα χωρίο του έργου του που αναφέρεται στο ''Annus Vagus'' του αιγυπτιακού ημερολογίου ως 120 έτη πριν την εποχή του, και επομένως δείχνει ότι το συγκεκριμένο έργο του γράφτηκε περί το [[70 π.Χ.]]. Αυτό συμφωνεί με την άποψη που τον θέλει μαθητή του [[Ποσειδώνιος ο Ρόδιος|Ποσειδωνίου]], αλλά έχουν προταθεί και χρονολογήσεις μέχρι το 50 μ.Χ. (Neugebauer, O.: ''A History of Ancient Mathematical Astronomy'' New York, 1975).


=== Αστρονομικό έργο ===
== Αστρονομικό έργο ==
Το μοναδικό σωζόμενο έργο του Γεμίνου είναι η «Εἰσαγωγὴ εἰς τὰ Φαινόμενα», γνωστή συχνά και ως «Εισαγωγή». Είναι ένα εισαγωγικό βιβλίο Αστρονομίας βασισμένο σε έργα παλαιότερων αστρονόμων όπως ο [[Ίππαρχος ο Ρόδιος]], που είχε σκοπό να διδάξει την επιστήμη αυτή σε αρχάριους. Σε αυτό ο Γεμίνος περιγράφει τον [[Ζωδιακός κύκλος|ζωδιακό]] και τη φαινόμενη κίνηση του ηλίου, τους [[αστερισμός|αστερισμούς]], την [[Ουράνια σφαίρα]], τις ανατολές και τις δύσεις των ζωδιακών αστερισμών, τις σεληνοηλιακές περιοδικότητες και την εφαρμογή τους στα [[ημερολόγιο|ημερολόγια]], τις φάσεις της Σελήνης, τις εκλείψεις, τις γεωγραφικές ζώνες και το παράλογο των προσπαθειών προγνώσεως του καιρού από τους αστέρες.
Το μοναδικό σωζόμενο έργο του Γεμίνου είναι η «Εἰσαγωγὴ εἰς τὰ Φαινόμενα», γνωστή συχνά και ως «Εισαγωγή». Είναι ένα εισαγωγικό βιβλίο αστρονομίας βασισμένο σε έργα παλαιότερων αστρονόμων όπως ο [[Ίππαρχος ο Ρόδιος]], που είχε σκοπό να διδάξει την επιστήμη αυτή σε αρχάριους. Σε αυτό ο Γεμίνος περιγράφει τον [[Ζωδιακός κύκλος|ζωδιακό κύκλο]] και τη φαινόμενη κίνηση του ηλίου, τους [[αστερισμός|αστερισμούς]], την [[ουράνια σφαίρα]], τις ανατολές και τις δύσεις των ζωδιακών αστερισμών, τις σεληνοηλιακές περιοδικότητες και την εφαρμογή τους στα [[ημερολόγιο|ημερολόγια]], τις φάσεις της Σελήνης, τις εκλείψεις, τις γεωγραφικές ζώνες και το παράλογο των προσπαθειών προγνώσεως του καιρού από τους αστέρες.


Παρότι ο Γεμίνος υιοθετεί το [[γεωκεντρικό σύστημα]], στο έργο αυτό ξεχωρίζουν για την ορθότητά τους με τα σημερινά δεδομένα απόψεις όπως: Η [[Γη]] είναι σφαιρική, ο Ήλιος είναι μια διάπυρη σφαιρική μάζα, οι απλανείς [[αστέρας|αστέρες]] αποτελούνται από την ίδια «ουσία» με αυτή του Ηλίου, η [[Σελήνη]] είναι ετερόφωτο σώμα και οι διαστάσεις της Γης είναι σημειακές (αμελητέες) σε σχέση με το μέγεθος του Σύμπαντος.
Παρότι ο Γέμινος υιοθετεί το [[γεωκεντρικό σύστημα]], στο έργο αυτό ξεχωρίζουν για την ορθότητά τους με τα σημερινά δεδομένα απόψεις όπως: Η [[Γη]] είναι σφαιρική, ο [[Ήλιος]] είναι μια διάπυρη σφαιρική μάζα, οι απλανείς [[αστέρας|αστέρες]] αποτελούνται από την ίδια «ουσία» με αυτή του Ηλίου, η [[Σελήνη]] είναι ετερόφωτο σώμα και οι διαστάσεις της Γης είναι σημειακές (αμελητέες) σε σχέση με το μέγεθος του [[Σύμπαν|Σύμπαντος]].


Ο Γεμίνος συνέγραψε και ένα σχόλιο επί του έργου του Ποσειδωνίου «Μετεωρολογικά». Σπαράγματα αυτού του σχολίου διασώθηκαν από τον [[Σιμπλίκιος|Σιμπλίκιο]] στο σχόλιό του επί των «Φυσικών» του [[Αριστοτέλης|Αριστοτέλη]].
Ο Γέμινος συνέγραψε και ένα σχόλιο επί του έργου του Ποσειδωνίου «Μετεωρολογικά». Σπαράγματα αυτού του σχολίου διασώθηκαν από τον [[Σιμπλίκιος|Σιμπλίκιο]] στο σχόλιό του επί των «Φυσικών» του [[Αριστοτέλης|Αριστοτέλη]].


=== Μαθηματικό έργο ===
== Μαθηματικό έργο ==
Το κυριότερο μαθηματικό έργο του Γεμίνου είναι το «Μαθηματικών Δόγμα» (δηλ. θεωρία των Μαθηματικών). Παρότι αυτό το έργο δεν έχει σωθεί, αρκετά αποσπάσματά του υπάρχουν σε έργα των [[Πρόκλος|Πρόκλου]], [[Eutocius of Ascalon|Ευτοκίου]] και άλλων. Ο Γεμίνος διαχώρισε τα Μαθηματικά σε δύο μέρη: τα «νοητά» και τα «αισθητά», ή, όπως θα λέγαμε σήμερα, σε Καθαρά και Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Στην πρώτη κατηγορία τοποθέτησε τη [[Γεωμετρία]] και την [[Αριθμητική]] (με τη [[Θεωρία των Αριθμών]]), ενώ στη δεύτερη τις μαθηματικές επιστήμες: τη [[Εφαρμοσμένη μηχανική|Μηχανική]], την Αστρονομία, την [[Οπτική]], τη [[Γεωδαισία]],τη μουσική αρμονία, αλλά και τη [[Λογιστική]]. Μακρά αποσπάσματα του έργου του διασώθηκαν και στο Σχόλιο των «Στοιχείων» του Ευκλείδη από τον Al-Nayrizi.
Το κυριότερο μαθηματικό έργο του Γεμίνου είναι το «Μαθηματικών Δόγμα» (δηλ. θεωρία των Μαθηματικών). Παρότι αυτό το έργο δεν έχει σωθεί, αρκετά αποσπάσματά του υπάρχουν σε έργα των [[Πρόκλος|Πρόκλου]], [[Eutocius of Ascalon|Ευτοκίου]] και άλλων. Ο Γέμινος διαχώρισε τα Μαθηματικά σε δύο μέρη: τα «νοητά» και τα «αισθητά», ή, όπως θα λέγαμε σήμερα, σε Καθαρά και Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Στην πρώτη κατηγορία τοποθέτησε τη [[Γεωμετρία]] και την [[Αριθμητική]] (με τη [[Θεωρία των Αριθμών]]), ενώ στη δεύτερη τις μαθηματικές επιστήμες: τη [[Εφαρμοσμένη μηχανική|Μηχανική]], την Αστρονομία, την [[Οπτική]], τη [[Γεωδαισία]],τη μουσική αρμονία, αλλά και τη [[Λογιστική]]. Μακρά αποσπάσματα του έργου του διασώθηκαν και στο Σχόλιο των «Στοιχείων» του Ευκλείδη από τον Al-Nayrizi.


== Αστρονομία ==
=== Ονομάσθηκε προς τιμή του ===
* Ο [[κρατήρας]] '''Γέμινος''' (Geminus) στο βόρειο ημισφαίριο της [[Σελήνη|Σελήνης]].
* Ο [[κρατήρας]] [[Γέμινος (κρατήρας)|Γέμινος]] στο βόρειο ημισφαίριο της [[Σελήνη|Σελήνης]] ονομάσθηκε προς τιμή του.


=== Βιβλιογραφία ===
=== Βιβλιογραφία ===
Γραμμή 30: Γραμμή 30:
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Geminus}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Geminus}}


{{DEFAULTSORT:Γεμινος ο Ροδιος}}

[[Κατηγορία:Αρχαίοι Ρόδιοι]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Ρόδιοι]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι|Γεμινος]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες γεωγράφοι]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες γεωγράφοι]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί|Γεμινος]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες μετεωρολόγοι]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες μετεωρολόγοι]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι]]
[[Κατηγορία:Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι]]

Έκδοση από την 21:42, 6 Φεβρουαρίου 2014

Ο Γέμινος ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, αστρονόμος, μαθηματικός, μετεωρολόγος και γεωγράφος που έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ..

Βιογραφικά στοιχεία

Σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για τη ζωή του Γεμίνου. Δεν είναι καν βέβαιο ότι γεννήθηκε στη Ρόδο, αλλά αναφορές σε βουνά της Ρόδου στα αστρονομικά του έργα υποδεικνύουν ότι εργάσθηκε εκεί. Η χρονολόγησή του τον 1ο αιώνα π.Χ. βασίζεται και αυτή σε ένα χωρίο του έργου του που αναφέρεται στο Annus Vagus του αιγυπτιακού ημερολογίου ως 120 έτη πριν την εποχή του, και επομένως δείχνει ότι το συγκεκριμένο έργο του γράφτηκε περί το 70 π.Χ.. Αυτό συμφωνεί με την άποψη που τον θέλει μαθητή του Ποσειδωνίου, αλλά έχουν προταθεί και χρονολογήσεις μέχρι το 50 μ.Χ. (Neugebauer, O.: A History of Ancient Mathematical Astronomy New York, 1975).

Αστρονομικό έργο

Το μοναδικό σωζόμενο έργο του Γεμίνου είναι η «Εἰσαγωγὴ εἰς τὰ Φαινόμενα», γνωστή συχνά και ως «Εισαγωγή». Είναι ένα εισαγωγικό βιβλίο αστρονομίας βασισμένο σε έργα παλαιότερων αστρονόμων όπως ο Ίππαρχος ο Ρόδιος, που είχε σκοπό να διδάξει την επιστήμη αυτή σε αρχάριους. Σε αυτό ο Γεμίνος περιγράφει τον ζωδιακό κύκλο και τη φαινόμενη κίνηση του ηλίου, τους αστερισμούς, την ουράνια σφαίρα, τις ανατολές και τις δύσεις των ζωδιακών αστερισμών, τις σεληνοηλιακές περιοδικότητες και την εφαρμογή τους στα ημερολόγια, τις φάσεις της Σελήνης, τις εκλείψεις, τις γεωγραφικές ζώνες και το παράλογο των προσπαθειών προγνώσεως του καιρού από τους αστέρες.

Παρότι ο Γέμινος υιοθετεί το γεωκεντρικό σύστημα, στο έργο αυτό ξεχωρίζουν για την ορθότητά τους με τα σημερινά δεδομένα απόψεις όπως: Η Γη είναι σφαιρική, ο Ήλιος είναι μια διάπυρη σφαιρική μάζα, οι απλανείς αστέρες αποτελούνται από την ίδια «ουσία» με αυτή του Ηλίου, η Σελήνη είναι ετερόφωτο σώμα και οι διαστάσεις της Γης είναι σημειακές (αμελητέες) σε σχέση με το μέγεθος του Σύμπαντος.

Ο Γέμινος συνέγραψε και ένα σχόλιο επί του έργου του Ποσειδωνίου «Μετεωρολογικά». Σπαράγματα αυτού του σχολίου διασώθηκαν από τον Σιμπλίκιο στο σχόλιό του επί των «Φυσικών» του Αριστοτέλη.

Μαθηματικό έργο

Το κυριότερο μαθηματικό έργο του Γεμίνου είναι το «Μαθηματικών Δόγμα» (δηλ. θεωρία των Μαθηματικών). Παρότι αυτό το έργο δεν έχει σωθεί, αρκετά αποσπάσματά του υπάρχουν σε έργα των Πρόκλου, Ευτοκίου και άλλων. Ο Γέμινος διαχώρισε τα Μαθηματικά σε δύο μέρη: τα «νοητά» και τα «αισθητά», ή, όπως θα λέγαμε σήμερα, σε Καθαρά και Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Στην πρώτη κατηγορία τοποθέτησε τη Γεωμετρία και την Αριθμητική (με τη Θεωρία των Αριθμών), ενώ στη δεύτερη τις μαθηματικές επιστήμες: τη Μηχανική, την Αστρονομία, την Οπτική, τη Γεωδαισία,τη μουσική αρμονία, αλλά και τη Λογιστική. Μακρά αποσπάσματα του έργου του διασώθηκαν και στο Σχόλιο των «Στοιχείων» του Ευκλείδη από τον Al-Nayrizi.

Αστρονομία

Βιβλιογραφία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Geminus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).