Γαλλιηνός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
|είδος_βασιλείας =
|είδος_βασιλείας =
|σύζυγος = [[Κορνέλια Σαλονίνα]]
|σύζυγος = [[Κορνέλια Σαλονίνα]]
|επίγονοι = [[Γαλλιηνός]] και Βαλεριανός ο μικρότερος.
|επίγονοι = [[Βαλεριανός Β΄]], [[Σαλόνινος]], [[Μαρινιανός]]
|βασιλικός_οίκος =
|βασιλικός_οίκος =
|προσωνύμια =
|προσωνύμια =
Γραμμή 31: Γραμμή 31:


==Η ανάρρηση στον θρόνο==
==Η ανάρρηση στον θρόνο==
Η ημερομηνία γέννησης του Γαλλιηνού είναι άγνωστη, όμως γνωρίζουμε από τον Έλληνα χρονικογράφο της εποχής [[Ιωάννης Μαλάλας|Ιωάννη Μαλάλα]] ότι δολοφονήθηκε σε ηλικία 50 ετών το 268.<ref>It is generally accepted that he was 35 years old when ascended to the throne in 253, see J. Bray (1997), p.16</ref> Ο Γαλλιηνός ήταν γιος του προηγούμενου αυτοκράτορα [[Βαλεριανός|Βαλεριανού]], ο οποίος και τον έχρισε καίσαρα το 253, αναθέτοντας του την αποστολή υπεράσπισης των συνόρων απέναντι κυρίως στα βαρβαρικά φύλα των Γερμανών. Η συγκυρία για την ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν εκείνη την εποχή ήταν εξαιρετικά δυσμενής και κατεδείκνυε με σαφή τρόπο την ανάγκη καταμερισμού των εξουσιών, γεγονός που πραγματοποιήθηκε αργότερα με τη συγκρότηση των τετραρχιών. Ο Γαλλιηνός κατόρθωσε να πετύχει νίκες εναντίον των Γερμανών και να αποκτήσει την προσωνυμία Γερμανικός. Επίσης απόκρουσε επιδρομή των [[Αλλαμανοί|Αλλαμανών]] στην Ιταλία (258). Την ίδια εποχή, από κοινού με τον πατέρα του, υπέγραψαν διάταγμα που κήρυσσε τον πόλεμο στους [[Χριστιανισμός|Χριστιανούς]]. Το 260 ο πατέρας του Βαλεριανός ενεπλάκη σε σκληρές μάχες με τους [[Πέρσες]] και αιχμαλωτίστηκε από τον βασιλιά [[Σαπώρης Α΄ της Περσίας|Σαπώρη Α΄ της Περσίας]], μετά τη μάχη της Έδεσσας. Ο Γαλλιηνός δεν έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για την απελευθέρωση του πατέρα του, συνεπικουρούμενος ίσως από το γεγονός ότι με την απώλεια του Βαλεριανού χριζόταν ο ίδιος αυτοκράτορας.
Η ημερομηνία γέννησης του Γαλλιηνού είναι άγνωστη, όμως γνωρίζουμε από τον Έλληνα χρονικογράφο της εποχής [[Ιωάννης Μαλάλας|Ιωάννη Μαλάλα]] ότι δολοφονήθηκε σε ηλικία 50 ετών το 268.<ref>It is generally accepted that he was 35 years old when ascended to the throne in 253, see J. Bray (1997), p.16</ref> Ο Γαλλιηνός ήταν γιος του προηγούμενου αυτοκράτορα [[Βαλεριανός|Βαλεριανού]], ο οποίος και τον έχρισε καίσαρα το 253, αναθέτοντας του την αποστολή υπεράσπισης των συνόρων απέναντι κυρίως στα βαρβαρικά φύλα των Γερμανών. Η συγκυρία για την ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν εκείνη την εποχή ήταν εξαιρετικά δυσμενής και κατεδείκνυε με σαφή τρόπο την ανάγκη καταμερισμού των εξουσιών, γεγονός που πραγματοποιήθηκε αργότερα με τη συγκρότηση των [[τετραρχία|τετραρχιών]]. Ο Γαλλιηνός κατόρθωσε να πετύχει νίκες εναντίον των Γερμανών και να αποκτήσει την προσωνυμία Γερμανικός. Επίσης απόκρουσε επιδρομή των [[Αλλαμανοί|Αλλαμανών]] στην Ιταλία (258). Την ίδια εποχή, από κοινού με τον πατέρα του, υπέγραψαν διάταγμα που κήρυσσε τον πόλεμο στους [[Χριστιανισμός|Χριστιανούς]]. Το 260 ο πατέρας του Βαλεριανός ενεπλάκη σε σκληρές μάχες με τους [[Πέρσες]] και αιχμαλωτίστηκε από τον βασιλιά [[Σαπώρης Α΄ της Περσίας|Σαπώρη Α΄ της Περσίας]], μετά τη μάχη της Έδεσσας. Ο Γαλλιηνός δεν έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για την απελευθέρωση του πατέρα του, συνεπικουρούμενος ίσως από το γεγονός ότι με την απώλεια του Βαλεριανού χριζόταν ο ίδιος αυτοκράτορας.


==Η βασιλεία==
==Η βασιλεία==

Έκδοση από την 19:15, 1 Φεβρουαρίου 2014

Γαλλιηνός
Άγαλμα του Γαλλιηνού
Περίοδος253 μέχρι 260 μαζί με Βαλέριο. 260 μαζί με Σαλόνινο. 260 μέχρι 268 μόνος του
ΠροκάτοχοςΒαλεριανός
ΔιάδοχοςΚλαύδιος Γοτθικός
Γέννησηπερίπου το 218.
Θάνατος268 (50 ετών)
Μεδιολάνο (σημερινό Μιλάνο, Ιταλία
ΣύζυγοςΚορνέλια Σαλονίνα
ΕπίγονοιΒαλεριανός Β΄, Σαλόνινος, Μαρινιανός
Πλήρες όνομα
   Publius Licinius Egnatius Gallienus Augustus
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γαλλιηνός, (λατ. Publius Licinius Egnatius Gallienus Augustus[1], περίπου το 218268 ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας.

Η ανάρρηση στον θρόνο

Η ημερομηνία γέννησης του Γαλλιηνού είναι άγνωστη, όμως γνωρίζουμε από τον Έλληνα χρονικογράφο της εποχής Ιωάννη Μαλάλα ότι δολοφονήθηκε σε ηλικία 50 ετών το 268.[2] Ο Γαλλιηνός ήταν γιος του προηγούμενου αυτοκράτορα Βαλεριανού, ο οποίος και τον έχρισε καίσαρα το 253, αναθέτοντας του την αποστολή υπεράσπισης των συνόρων απέναντι κυρίως στα βαρβαρικά φύλα των Γερμανών. Η συγκυρία για την ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν εκείνη την εποχή ήταν εξαιρετικά δυσμενής και κατεδείκνυε με σαφή τρόπο την ανάγκη καταμερισμού των εξουσιών, γεγονός που πραγματοποιήθηκε αργότερα με τη συγκρότηση των τετραρχιών. Ο Γαλλιηνός κατόρθωσε να πετύχει νίκες εναντίον των Γερμανών και να αποκτήσει την προσωνυμία Γερμανικός. Επίσης απόκρουσε επιδρομή των Αλλαμανών στην Ιταλία (258). Την ίδια εποχή, από κοινού με τον πατέρα του, υπέγραψαν διάταγμα που κήρυσσε τον πόλεμο στους Χριστιανούς. Το 260 ο πατέρας του Βαλεριανός ενεπλάκη σε σκληρές μάχες με τους Πέρσες και αιχμαλωτίστηκε από τον βασιλιά Σαπώρη Α΄ της Περσίας, μετά τη μάχη της Έδεσσας. Ο Γαλλιηνός δεν έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για την απελευθέρωση του πατέρα του, συνεπικουρούμενος ίσως από το γεγονός ότι με την απώλεια του Βαλεριανού χριζόταν ο ίδιος αυτοκράτορας.

Η βασιλεία

Αμέσως μετά την ανάρρηση του στον θρόνο, και όταν εξέλιπαν οι όποιες ελπίδες απελευθέρωσης του πατέρα του, σταμάτησε τους θρησκευτικούς διωγμούς κατά των χριστιανών. Ο Γαλλιηνός επέδειξε ιδιαίτερα χαρίσματα ως λόγιος, φιλόσοφος αλλά και φίλος των απολαύσεων, ωστόσο η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία εκείνη την εποχή χρειαζόταν περισσότερο στρατιωτικούς ηγέτες. Η χαλαρή του βασιλεία επέτρεψε σε τοπικούς στρατιωτικούς να ανακηρύσσονται αυτοκράτορες και να πολεμούν τους Βαρβάρους. Ο Γαλλιηνός επιχείρησε εκστρατεία με σκοπό την εκδίωξη των Γότθων από την Ιλλυρία, διαπράττοντας το μοιραίο σφάλμα να αναθέσει την υπατεία σε Έρουλο βασιλιά. Δολοφονήθηκε το 268.

Πηγές

Πρωτογενείς

Δευτερογενείς

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τόμος 16, σελίδα 137

Παραπομπές και σημειώσεις

  1. Gallienus' full title at his death was IMPERATOR CAESAR PVBLIVS LICINIVS EGNATIVS GALLIENVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS GERMANICVS MAXIMVS PERSICVS PONTIFEX MAXIMVS TRIBUNICIAE POTESTATIS XVI IMPERATOR I CONSUL VII PATER PATRIAE, "Emperor Caesar Publius Licinus Egnatius Gallienus Pious Lucky Unconquered Augustus Germanic Maxim Persic Tribunicial Power 16 times Emperor 1 time Consul 7 times Father of the Fatherland".
  2. It is generally accepted that he was 35 years old when ascended to the throne in 253, see J. Bray (1997), p.16

Εξωτερικοί σύνδεσμοι και αναφορές

Στα αγγλικά:


Προκάτοχος:
Βαλεριανός
Αυτοκράτορας της Ρώμης
Συναυτοκράτορας: 253-268
Διάδοχος:
Κλαύδιος Γοτθικός


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gallienus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).