Ιαπετός (δορυφόρος): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
επιμέλεια
Γραμμή 68: Γραμμή 68:
|}
|}


Ο '''Ιαπετός''' ([[αγγλικά|Αγγλ.]] '''Iapetus''') είναι ο τρίτος μεγαλύτερος φυσικός [[Φυσικός δορυφόρος|δορυφόρος]] του πλανήτη [[Κρόνος (πλανήτης)|Κρόνου]]. Πήρε το όνομά του από τον [[τιτάνες|τιτάνα]] [[Ιαπετός (μυθολογία)|Ιαπετό]] της [[ελληνική μυθολογία|ελληνικής μυθολογίας]]. Η άλλη του σημερινή ονομασία είναι '''Κρόνος VIII''' (Saturn VIII).
Ο '''Ιαπετός''' ([[αγγλικά|Αγγλ.]] '''Iapetus''') είναι ο τρίτος μεγαλύτερος φυσικός [[Φυσικός δορυφόρος|δορυφόρος]] του πλανήτη [[Κρόνος (πλανήτης)|Κρόνου]] και εντέκατος μεγαλύτερος δορυφόρος στο Ηλιακό Σύστημα. Πήρε το όνομά του από τον [[τιτάνες|τιτάνα]] [[Ιαπετός (μυθολογία)|Ιαπετό]] της [[ελληνική μυθολογία|ελληνικής μυθολογίας]]. Η άλλη του σημερινή ονομασία είναι '''Κρόνος VIII''' (Saturn VIII).

Ο Ιαπετός είναι πολύ γνωστός για την έντονη διαφορά της [[λευκαύγεια]]ς ανάμεσα στις δυο πλευρές του, από τις οποίες η μια είναι σχεδόν εντελώς λευκή και η άλλη σχεδόν εντελώς σκοτεινή. Για το λόγο αυτό, έχει χαρακτηριστεί ως "φεγγάρι [[γινγκ γιανγκ]]". Ωστόσο, η εξερεύνησή του από την αποστολή ''[[Κασσίνι- Χόιχενς]]'' αποκάλυψε και άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως μια [[οροσειρά]] που διατρέχει τον ισημερινό του.


== Θερμοκρασίες ==
== Θερμοκρασίες ==
Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της σκοτεινής περιοχής φθάνουν τους 130 K (-143 °C ή -226 °F) στον ισημερινό, αλλά η θερμοκρασία αυξάνεται από την αργή περιστροφή Ιαπετού του. Οι φωτεινότερες επιφάνειες απορροφούν λιγότερο ηλιακό φως, ώστε θερμοκρασίες εκεί φθάνουν μόνο περίπου τους 100 Κ ( -173 °C ή -280 °F) .
Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της σκοτεινής περιοχής φθάνουν τους 130 K (-143 °C ή -226 °F) στον ισημερινό, καθώς η θερμότητα αυξάνεται από την αργή περιστροφή του Ιαπετού. Οι φωτεινότερες επιφάνειες απορροφούν λιγότερο ηλιακό φως, έτσι οι θερμοκρασίες εκεί φθάνουν μόνο περίπου τους 100 Κ (-173 °C ή -280 °F) .


== Τροχιά ==
== Τροχιά ==
Η τροχιά του Ιαπετού είναι κάπως ασυνήθιστη. Έχει το πιο κεκλιμένο επίπεδο τροχιάς των εσωτερικών, μόνο η ακανόνιστοι εξωτερικοί δορυφόροι, όπως η Φοίβη έχουν περισσότερο κεκλιμένες τροχιές. Η αιτία αυτού είναι άγνωστη.
Η τροχιά του Ιαπετού είναι σχετικά ασυνήθιστη σε σχέση με τους υπόλοιπους κανονικούς δορυφόρους του πλανήτη. Περιστρέφεται γύρω από τον Κρόνο σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη από ότι το επόμενο εσωτερικό φεγγάρι, ο [[Τιτάνας (δορυφόρος)|Τιτάνας]]. Η τροχιά του έχει μεγάλη κλίση με το επίπεδο περιστροφής των υπόλοιπων δορυφόρων. Μόνο η τροχιά ανώμαλων εξωτερικών δορυφόρων, όπως η [[Φοίβη (δορυφόρος)]] έχουν μεγαλύτερη κλίση. Η αιτία αυτού του φαινομένου είναι άγνωστη.


Λόγω αυτής της μακρινής, κεκλιμένης τροχιάς, ο Ιαπετός είναι το μόνο μεγάλο φεγγάρι από τα οποία τα δαχτυλίδια του Κρόνου είναι σαφώς ορατά, ενώ σε σύγκριση με τους άλλους δορυφόρους από τους οποίους φαίνονται οι δακτύλιοι, φαίνονται πλάγια και είναι δύσκολα ορατοί. Από τον Ιαπετό, ο Κρόνος φαίνεται να είναι 1 ° 56 ' σε διάμετρο (τέσσερις φορές μεγαλύτερη από του Σελήνη όπως φαίνεται από τη Γη) .
Λόγω της μεγάλης απόστασης από τον Κρόνο και της έντονα κεκλιμένης τροχιάς, ο Ιαπετός είναι το μόνο μεγάλο φεγγάρι από το οποίο τα [[δακτύλιοι του Κρόνου|δαχτυλίδια του Κρόνου]] είναι σαφώς ορατά. Από τους υπόλοιπους εσωτερικούς δορυφόρους, οι δακτύλιοι φαίνονται από το πλάι και έτσι είναι δύσκολα ορατοί. Από τον Ιαπετό, ο Κρόνος φαίνεται να έχει διάμετρο 1 [[μοίρα|°]] 56 ' (τέσσερις φορές μεγαλύτερη από της Σελήνης, όπως αυτή φαίνεται από τη Γη) .


=== Εικόνες ===
=== Εικόνες ===
<gallery widths=250px>
<gallery widths=250px>
Αρχείο:Iapetus_orbit_(polar).jpg|Η τροχιά του Ιαπετού (πολική όψη).
Αρχείο:Iapetus_orbit_(polar).jpg|Η τροχιά του Ιαπετού (πολική άποψη).
File:Iapetus orbit (side).jpg|Η τροχιά του Ιαπετού (πλάγια όψη)
File:Iapetus orbit (side).jpg|Η τροχιά του Ιαπετού (πλάγια άποψη)
</gallery>
</gallery>


== Εξερεύνηση ==
== Εξερεύνηση ==
Ο Ιαπετός έχει φωτογραφηθεί από το Κασσίνι πολλές φορές. Ωστόσο, η τροχιά του κάνει την στενή παρακολούθηση δύσκολη. Υπήρξε ένα πολύ κοντινό πέρασμα, από απόσταση 1.227 χιλιομέτρων στις 10, Σεπτεμβρίου 2007, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για τυχόν άλλους.
Ο Ιαπετός έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές από τη διαστημοσυσκευή ''[[Κασσίνι-Χόιχενς|Κασσίνι]]'' πολλές φορές. Ωστόσο, η τροχιά του κάνει την παρατήρηση από μικρή απόσταση δύσκολη. Το ''Κασσίνι'' έκανε ένα κοντινό πέρασμα από τον Ιαπετό, σε απόσταση 1.227 χιλιομέτρων, στις 10 Σεπτεμβρίου 2007. Μια ακόμη ευκαιρία για παρατηρήσεις από μικρή απόσταση θα υπάρξει το 2015.


=== Εικόνες ===
=== Εικόνες ===
<gallery widths=250px>
<gallery widths=250px>
Αρχείο:PIA08384.jpg|Μια φωτογραφία του Ιαπετού απ´το Κασσίνι.
Αρχείο:PIA08384.jpg|Φωτογραφία του Ιαπετού από το Κασσίνι.
Αρχείο:Iapetus equatorial ridge.jpg|Η κορυφογραμμή στον ισημερινό του Ιαπετού.
Αρχείο:Iapetus equatorial ridge.jpg|Η κορυφογραμμή της οροσειράς στον ισημερινό του Ιαπετού.
</gallery>
</gallery>



Έκδοση από την 00:09, 31 Ιανουαρίου 2014

Ιαπετός
Ανακάλυψη
Ανακαλύφθηκε από Τζιοβάνι Ντομένικο Κασίνι
Ημερομηνία Ανακάλυψης 25 Οκτωβρίου 1671
Χαρακτηριστικά τροχιάς
Ημιάξονας τροχιάς 3.560.820 Km
Εκκεντρότητα 0,0286125
Περίοδος περιφοράς 79,3215 ημέρες
Κλίση 15,47° (προς τον Ισημερινό του Κρόνου)
Είναι δορυφόρος του Κρόνου
Φυσικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις 1.494,8 × 1.424,8 Km
Μέση Ακτίνα 735,6 ± 3 Km
Έκταση επιφάνειας 6.700.000 Km²
Μάζα (1,805635 ± 0,000375) × 1021 kg
Μέση πυκνότητα 1,0830 ± 0,0066 g/cm3
Ισημερινή βαρύτητα επιφάνειας 0,223 m/s²
Ταχύτητα διαφυγής 0,572 km/s
Περίοδος περιστροφής 79,3215 ημέρες (Σύγχρονη)
Κλίση άξονα μηδέν
Λευκαύγεια 0,05-0,5
Φαινόμενο μέγεθος 10,2-11,9

Ο Ιαπετός (Αγγλ. Iapetus) είναι ο τρίτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου και εντέκατος μεγαλύτερος δορυφόρος στο Ηλιακό Σύστημα. Πήρε το όνομά του από τον τιτάνα Ιαπετό της ελληνικής μυθολογίας. Η άλλη του σημερινή ονομασία είναι Κρόνος VIII (Saturn VIII).

Ο Ιαπετός είναι πολύ γνωστός για την έντονη διαφορά της λευκαύγειας ανάμεσα στις δυο πλευρές του, από τις οποίες η μια είναι σχεδόν εντελώς λευκή και η άλλη σχεδόν εντελώς σκοτεινή. Για το λόγο αυτό, έχει χαρακτηριστεί ως "φεγγάρι γινγκ γιανγκ". Ωστόσο, η εξερεύνησή του από την αποστολή Κασσίνι- Χόιχενς αποκάλυψε και άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως μια οροσειρά που διατρέχει τον ισημερινό του.

Θερμοκρασίες

Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της σκοτεινής περιοχής φθάνουν τους 130 K (-143 °C ή -226 °F) στον ισημερινό, καθώς η θερμότητα αυξάνεται από την αργή περιστροφή του Ιαπετού. Οι φωτεινότερες επιφάνειες απορροφούν λιγότερο ηλιακό φως, έτσι οι θερμοκρασίες εκεί φθάνουν μόνο περίπου τους 100 Κ (-173 °C ή -280 °F) .

Τροχιά

Η τροχιά του Ιαπετού είναι σχετικά ασυνήθιστη σε σχέση με τους υπόλοιπους κανονικούς δορυφόρους του πλανήτη. Περιστρέφεται γύρω από τον Κρόνο σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη από ότι το επόμενο εσωτερικό φεγγάρι, ο Τιτάνας. Η τροχιά του έχει μεγάλη κλίση με το επίπεδο περιστροφής των υπόλοιπων δορυφόρων. Μόνο η τροχιά ανώμαλων εξωτερικών δορυφόρων, όπως η Φοίβη (δορυφόρος) έχουν μεγαλύτερη κλίση. Η αιτία αυτού του φαινομένου είναι άγνωστη.

Λόγω της μεγάλης απόστασης από τον Κρόνο και της έντονα κεκλιμένης τροχιάς, ο Ιαπετός είναι το μόνο μεγάλο φεγγάρι από το οποίο τα δαχτυλίδια του Κρόνου είναι σαφώς ορατά. Από τους υπόλοιπους εσωτερικούς δορυφόρους, οι δακτύλιοι φαίνονται από το πλάι και έτσι είναι δύσκολα ορατοί. Από τον Ιαπετό, ο Κρόνος φαίνεται να έχει διάμετρο 1 ° 56 ' (τέσσερις φορές μεγαλύτερη από της Σελήνης, όπως αυτή φαίνεται από τη Γη) .

Εικόνες

Εξερεύνηση

Ο Ιαπετός έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές από τη διαστημοσυσκευή Κασσίνι πολλές φορές. Ωστόσο, η τροχιά του κάνει την παρατήρηση από μικρή απόσταση δύσκολη. Το Κασσίνι έκανε ένα κοντινό πέρασμα από τον Ιαπετό, σε απόσταση 1.227 χιλιομέτρων, στις 10 Σεπτεμβρίου 2007. Μια ακόμη ευκαιρία για παρατηρήσεις από μικρή απόσταση θα υπάρξει το 2015.

Εικόνες

Εξωτερικοί σύνδεσμοι