Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αγησίλαος Β΄ της Σπάρτης»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
(βιος)
 
== Μικρασιατική εκστρατεία ==
Το [[400 π.Χ.]] οι ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας είχαν ζητήσει από τη Σπάρτη, ηγεμονική δύναμη στην Ελλάδα μετά τη νικηφόρα γι' αυτήν έκβαση του πελοποννησιακού πολέμου, να τις βοηθήσει για να αντιμετωπίσουν την περσική απειλή. Οι Σπαρτιάτες έστειλαν τότε ένα μικρό εκστρατευτικό σώμα με το στρατηγό [[Θίβρωνα]], στην αρχή, και το στρατηγό [[Δερκυλίδας|Δερκυλίδα]], στη συνέχεια, που είχαν όμως αρκεστεί σε περιορισμένης έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο Αγησίλαος το 396 π.X. εκστράτευσε εναντίον των Περσών με σκοπό να απελευθερώσει τις πόλεις της [[Μικρά Ασία|Μικράς Ασίας]]. Η πρώτη πόλη που κατέλαβε ήταν η [[Έφεσος]], η οποία πέρασε υπό την κηδεμονία του. Ο σατράπης της [[Καρία]]ς [[Τισσαφέρνης]] του ζήτησε να εγκαταλείψει την [[Ασία]], αλλά ο Αγησίλαος βάδισε προς την [[Φρυγία]], ξεγελώντας τον. Εκεί σατράπης ήταν ο [[Φαρνάβαζος]]. Ο Αγησίλαος έφθασε στο [[Δασκύλιο]], όπου όμως αναχαιτίσθηκε από το Περσικό ιππικό και επέστρεψε στην Έφεσο.
 
Ο Αγησίλαος το [[396 π.XΧ.]] εκστράτευσε εναντίον των [[Πέρσες|Περσών]] με σκοπό να απελευθερώσει τις πόλεις της [[Μικρά Ασία|Μικράς Ασίας]]. Η πρώτη πόλη που κατέλαβε ήταν η [[Έφεσος]], η οποία πέρασε υπό την κηδεμονία του. Ο σατράπης της [[Καρία]]ς [[Τισσαφέρνης]] του ζήτησε να εγκαταλείψει την [[Ασία]], αλλά ο Αγησίλαος βάδισε προς την [[Φρυγία]], ξεγελώντας τον. Εκεί σατράπης ήταν ο [[Φαρνάβαζος]]. Ο Αγησίλαος έφθασε στο [[Δασκύλιο]], όπου όμως αναχαιτίσθηκε από το Περσικό ιππικό και επέστρεψε στην Έφεσο.
Λίγο αργότερα ξεγέλασε πάλι τον Τισαφέρνη και έφτασε μέχρι τον [[Πακτωλός ποταμός|Πακτωλό]] ποταμό, όπου νίκησε σε μάχη τους Πέρσες. Ο νέος σατράπης της Καρίας [[Τιθραύστης]] έπεισε τον Αγησίλαο να εγκαταλείψει την [[Καρία]], πληρώνοντάς τον με τριάντα τάλαντα. Το 394 π.Χ. ενώ ετοιμαζόταν για την εκστρατεία στα βάθη της Ασίας και είχε κατασκευάσει στόλο με επικεφαλής τον Πείσανδρο, του έστειλαν μήνυμα να επιστρέψει πίσω γιατί η Σπάρτη βρισκόταν σε κίνδυνο.
 
Λίγο αργότερα ξεγέλασε πάλι τον Τισαφέρνη και έφτασε το καλοκαίρι του 395 π.Χ. μέχρι τον [[Πακτωλός ποταμός|Πακτωλό]] ποταμό ,κοντά στις [[Σάρδεις]], όπου πέτυχε μια μεγάλη νίκη κατατροπώνοντας , τον κύριο όγκο του περσικού στρατού που διοικούσε ο σατράπης Τισσαφέρνης. Ο νέος σατράπης της Καρίας [[Τιθραύστης]] έπεισε τον Αγησίλαο να εγκαταλείψει την [[Καρία]], πληρώνοντάς τον με τριάντα τάλαντα. Ήδη όμως στην Ελλάδα είχε σχηματιστεί με περσικά χρήματα ένας αντισπαρτιατικός συνασπισμός, στον οποίο μετείχαν ισχυρές πόλεις-κράτη, όπως η Αθήνα, το Άργος, η Κόρινθος και η Θήβα, και είχε αρχίσει ένας ακόμη εμφύλιος πόλεμος, ο «βοιωτικός ή κορινθιακός» (395-387 π.Χ.).
 
Λίγο αργότερα ξεγέλασε πάλι τον Τισαφέρνη και έφτασε μέχρι τονΤο [[Πακτωλός ποταμός|Πακτωλό]] ποταμό, όπου νίκησε σε μάχη τους Πέρσες. Ο νέος σατράπης της Καρίας [[Τιθραύστης]] έπεισε τον Αγησίλαο να εγκαταλείψει την [[Καρία]], πληρώνοντάς τον με τριάντα τάλαντα. Το 394 π.Χ.]] ενώ ετοιμαζόταν για την εκστρατεία στα βάθη της Ασίας και είχε κατασκευάσει στόλο με επικεφαλής τον [[Πείσανδρος|Πείσανδρο]], του έστειλαν μήνυμα να επιστρέψει πίσω γιατί η Σπάρτη βρισκόταν σε κίνδυνο.
 
Χαρακτηριστικά ο ιστορικός [[Ξενοφών]] («Ελληνικά», Δ, ΙΙ, 3) γράφει:
«Ο Αγησίλαος, όταν τα άκουσε αυτά (την εντολή να επιστρέψει) δυσαρεστήθηκε, γιατί αναλογίστηκε ποιες τιμές και ποιες ελπίδες έχανε. Κάλεσε όμως τους συμμάχους και αφού τους ανακοίνωσε τις εντολές που πήρε από τη Σπάρτη, τους είπε ότι ήταν ανάγκη να βοηθήσει την πατρίδα του.»
 
== Μάχη της Κορώνειας ==
1.945

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης