Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αντιυδρογόνο»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Σύμφωνα με το [[θεώρημα CPT]] της σωματιδιακής φυσικής, τα αντιάτομα αντιυδρογόνου θα πρέπει να έχουν πολλά χαρακτηριστικά από αυτά που έχουν τα άτομα του κανονικού [[υδρογόνο|υδρογόνου]]. Για παράδειγμα θα πρέπει να έχουν την ίδια [[μάζα]], την ίδια [[μαγνητική ροπή]], τις ίδιες συχνότητες λήψης και εκπομπής (δείτε [[ατομική φασματοσκοπία]], για λεπτομέρειες), μεταξύ τις διάφορες ατομικές κβαντικές καταστάσεις<ref>The Coolest Antiprotons at Physical Review, Focus , paragraph 2</ref>. Για παράδειγμα, τα διεγερμένα αντιάτομα αντιυδρογόνου αναμένεται να εκπέμπουν τα ίδια χρώματα που εκπέμπουν τα διεγερμένα άτομα του κανονικού υδρογόνου. Ακόμη, τα αντιάτομα αντιυδρογόνου πρέπει να έλκονται [[βαρύτητα|βαρυτικά]] από άλλα σωμάτια ύλης ή αντιύλης με μια [[δύναμη]] του ίδιου μέτρου με αυτή που έλκονται τα κοινά άτομα υδρογόνου<ref>Antimatter held for questioning at naturenews , paragraph 7</ref>. Αυτό δεν θα είναι σωστό στην περίπτωση που η αντιύλη είχε αρνητική βαρυτική μάζα, γεγονός που θεωρείται πολύ απίθανο, αν και αυτό δεν έχει ακόμη εμπειρικά διαψευσθεί.
 
Όταν ένα αντιάτομο αντιυδρογόνου έρχεται σε επαφή με την κοινή ύλη, εξαϋλώνεται γρήγορα. Το ποζιτρόνιο, που είναι ένα στοιχειώδες σωματίδιο εξαϋλώνεται με ένα ηλεκτρόνιο, με την υλοενέργεια και των δυο να απελευθερώνεται με τη μορφή [[Ακτίνες γ|ακτινοβολίας γ]]. Το [[αντιπρωτόνιο]], από την άλλη, αποτελείται από [[αντικουάρκ]] που όταν συνδυάζονται με [[κουάρκ]] από [[νετρόνιο|νετρόνια]] ή [[πρωτόνιο|πρωτόνια]]. Η εξαΰλωση των αντικουάρκ με κουάρκ καταλήγει σε υψηλής ενέργειας [[πιόνιο|πιόνια]]. Αυτά τα πιόνια, με τη σειρά τους, μετατρέπονται γρήγορα με διάσπαση σε [[μυόνιομιόνιο|μυόνιαμιόνια]], [[νετρίνο|νετρίνα]], ποζιτρόνια και ηλεκτρόνια. Αν τα αντιάτομα αντιυδρογόνου μπορούσαν να διαχυθούν σε τέλειο κενό, ωστόσο, θα μπορούσαν να επιβιώσουν επ' άπειρο.
 
Ως ένα αντιστοιχείο, αναμένεται να έχει ακριβώςε τις ίδιες ιδιότητες όπως το υδρογόνο, από κάθε άποψη<ref>BBC News – Antihydrogen undergoes its first-ever measurement</ref>. Για παράδειγμα, το αντιυδρογόνο αέριο, κάτω από κανονικές συνθήκες θα πρέπει να ενώνεται με το αντιοξυγόνο, για να σχηματίζει αντινερό, <math>\mathrm{\bar H_2 \bar O} </math>.
 
 
== Αναφορές και σημειώσεις ==
35.729

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης