Ο Αγών μου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:Mein_Kampf_1.jpg|thumb|Μάιν Καμπφ (Ο Αγών μου)]]
To '''Μάιν Καμπφ (Ο Αγών μου, Mein Kampf)''' είναι ένα βιβλίο του [[Αδόλφος Χίτλερ|Αδόλφου Χίτλερ]], που αποτέλεσε το βασικό ιδεολογικό μανιφέστο του [[εθνικοσοσιαλισμός|ναζιστικού]] κόμματος την εποχή πριν από το [[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο]]. Ο Χίτλερ παρουσιάζει σε αυτό το βιβλίο την πολιτική του ιδεολογία, με βάση την [[αυτοβιογραφία]] του. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη, ένα αυτοβιογραφικό και ένα πολιτικό, τα οποία μέχρι το [[1930]] εκδίδονταν ξεχωριστά.

== Βασικά στοιχεία ==

=== Σύντομη περίληψη ===

* Εκτός από τον αναφερόμενο, χαρακτηριστικό για τον εθνικοσοσιαλισμό, αντισημιτισμό, τονίζεται και ο [[μαρξισμός]], ο οποίος, κατά τη γνώμη του Χίτλερ, είναι εβραϊκός και πρέπει γι' αυτό το λόγο να εκμηδενισθεί.
* Σχεδιασμός του ''εθνικού σοσιαλισμού'' (φυλετικός αγώνας, όχι κοινωνικός).
* Εξόντωση του [[μπολσεβικισμός|μπολσεβικισμού]], δηλαδή της [[Σοβιετική Ένωση|Σοβιετικής Ένωσης]]. Συγχρόνως απαιτείται νέος "ζωτικός χώρος" (''[[Lebensraum]]'') για τον γερμανικό λαό στην ανατολή (Ρωσία), ο οποίος θα κατακτηθεί στον "φυλετικό πόλεμο".
* Δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος του πολέμου των δύο μετώπων ([[Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος]]). Γι' αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε η συμμαχία με το [[Ηνωμένο Βασίλειο]]. Οι λαοί της Βρετανίας υπολογίζονται ως αδελφικοί γερμανικοί λαοί.
* Η δημοκρατία δεν εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και, συνεπώς, χρειάζεται να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από το σύστημα του γερμανικού ηγετικού κράτους (''germanischer Führerstaat''), στο οποίο η εξουσία συγκεντρώνεται στα χέρια του Ηγέτη, ο οποίος, υποτίθεται, θα εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα.
* Παρατίθενται, επίσης, αυτοβιογραφικά στοιχεία του Χίτλερ και η ιστορία του [[Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών|Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος των Γερμανών Εργατών (NSDAP)]] (μόνο μέχρι το 1924).

== Περιεχόμενο ==
Οι σκέψεις του Χίτλερ εκτίθενται μέσα σε ένα κυκεώνα αντιφάσεων, επαναλήψεων και κατά τόσο απλοϊκό τρόπο, που είναι αδύνατο να σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε κριτική. Κατηγορεί με τόση απλοϊκότητα (και τόσες αντιφάσεις) τόσο το καθεστώς των [[Αψβούργοι|Αψβούργων]] όσο και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, ώστε σε πολλά σημεία προκαλεί από αγανάκτηση έως θυμηδία. Το βιβλίο διαπνέεται από έντονο μίσος κατά των Εβραίων, των Σλάβων, των Γάλλων και από υπέρτατο θαυμασμό για τη γερμανική φυλή. Όπως επισημαίνει ο '''Κλεάνθης Γρίβας''', προλογίζοντας την ελληνική έκδοση, "''ο Χίτλερ μπορεί να κατηγορηθεί για τα πάντα, εκτός από το ότι είχε σαφέστατα προειδοποιήσει τον κόσμο σχετικά με το τι θα συνέβαινε όταν αναλάμβανε την εξουσία''". Πράγματι, υπάρχουν όλα τα στοιχεία στο βιβλίο του: Η πρόθεσή του για την εξολόθρευση των Εβραίων, το φυλετικό μίσος κατά των μη Γερμανών, η πρόθεση υποδούλωσης (όχι κατάκτησης, αλλά κυριολεκτικά υποβάθμισης σε δούλους) των "κατώτερων φυλών", η πρόθεσή του να καταλάβει τόσο την Ευρώπη όσο και την ΕΣΣΔ για να εξασφαλίσει "[[ζωτικός χώρος|ζωτικό χώρο]]" στους Γερμανούς ώστε να μεγαλουργήσουν, η εμμονή του στην "Αρχή του Ενός Ηγέτη" [[Φύρερ]] και την επιβολή στυγνής δικτατορίας.

== Εξωτερικές συνδέσεις ==
* [http://www.hitler.org/writings/Mein_Kampf/ Ο Αγών μου] {{en}}
* [http://www.adolfhitler.ws/lib/books/dkampf/dkampf.htm Ο Αγών μου] {{de}}

== Βιλιογραφία ==
===Ελληνικές εκδόσεις===
* ''Ο Αγών μου'', ελληνική έκδοση, μτφ. Λεωνίδας Προεστίδης, Κάκτος, 2006

{{ενσωμάτωση κειμένου|de|Mein Kampf}}

[[Κατηγορία:Β' Παγκόσμιος Πόλεμος]]
[[Κατηγορία:Β' Παγκόσμιος Πόλεμος]]



Έκδοση από την 02:09, 12 Ιανουαρίου 2014