Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κυπαρίσσι»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
| subdivision= Δείτε κείμενο
}}
[[Γυμνόσπερμο]], κωνοφόρο , αειθαλές [[φυτό]], το '''κυπαρίσσι''' ανήκει στην οικογένεια των [[Κυπαρισσοειδή|Κυπαρισσοειδών]] με 18 είδη που βρίσκονται στις περιοχές της [[Βόρειος Αμερική|Βορείου Αμερικής]], στις χώρες της [[Μεσόγειος|Μεσογείου]] και στη Δυτική [[Ασία]].
 
Τα περισσότερα είδη είναι [[δέντρο|δέντρα]] που φτάνουν σε ύψος τα 30 μέτρα και έχουν σχήμα οβελίσκου.
Λίγα είναι τα [[θάμνος|θαμνώδη]] είδη που είναι αυτοφυή άγριων βραχωδών περιοχών με απλωμένα κλαδιά που δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 7 μέτρα.
 
Ο φλοιός του δέντρου χωρίζεται σε λωρίδες που αποχωρίζονται και πέφτουν. ταΤα [[φύλλο|φύλλα]] του είναι απλωτά βελονοειδή και σε μεγαλύτερη ηλικία αποκτούν λέπια.
Οι κώνοι του κυπαρισσιού έχουν σχήμα σφαιρικό και φέρουν ζεύγη ξυλωδών λεπιών που βγαίνουν από τον άξονα του κάθε κώνου.
Τα λέπια αυτά όταν γονιμοποιηθούν φέρουν αρκετάαρκετούς σπόρια[[σπόρος|σπόρους]] που ωριμάζουν κάθε δεύτερο χρόνο. Ο κώνος ανοίγει 2 χρόνια αργότερα.
 
==Είδη==
Τα πιο γνωστά είδη κυπαρισσιού είναι :
 
* '''[[Κυπάρισσος η αειθαλής]]''' - (''Cupressus sempervirens'') Το '''κοινό κυπαρίσσι'''. Βρίσκεται ως αυτοφυές στις περιοχές της [[Μικρά Ασία|Μικράς Ασίας]], του [[Ιράν]] και της [[Ελλάδα]]ς καλλιεργείται δε και ως [[καλλωπιστικά φυτά|καλλωπιστικό]] σε όλη τη νότια Ευρώπη. Ψηλό δέντρο που φτάνει τα 30 μέτρα σε ύψος, ο κορμός του είναι ίσιος , τα φύλλα του μικρά και φέρουν λέπια, είναι δε πολύ πυκνά και σκεπάζουν τα μικρά κλαδιά. Φυτεύεται σε διάφορα πάρκα , κατά μήκος των δρόμων , για τη δημιουργία αντιανεμικών φραγμάτων και σε αναδασώσεις. Η καλής ποιότητας ξυλεία του χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία.
 
Είναι δέντρο πολύμορφο και υπάρχει σε πολλές παραλλαγές. Οι πιο σημαντικές είναι δύο:
Ηη '''πυραμοειδήςπυραμιδοειδής''' παραλλαγή , στην οποία τα κλαδιά του είναι όρθια και λέγεται και αρσενικό κυπαρίσσι., και Ηη '''Οριζοντιόκλαδοςoριζοντιόκλαδος''' παραλλαγή, με οριζόντια απλωτά κλαδιά και πλατιά πλούσια κόμη., που Είναιείναι το γνωστό θηλυκό κυπαρίσσι.
Το κυπαρίσσι το κοινό είναι γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια. Σύμφωνα με το μύθο την ονομασία του την οφείλει στον Κυπάρισσο από την Κω που τον μεταμόρφωσε ο θεός Απόλλωνας σε δέντρο έτσι ώστε να παραμείνει αθάνατος , μαζί και η θλίψη του μετά από το θάνατο του αγαπημένου του ελαφιού.
Έτσι σύμφωνα με αυτή την άποψη έμεινε ως πένθιμο δέντρο και φυτεύεται σε κοιμητήρια.
 
* '''[[Κυπάρισσος η πένθιμος]]''' (''Cupressus funebris''). Καλλιεργείται στην [[Κίνα]] για της καλής ποιότητας ξυλεία που δίνει , ως καλλωπιστικό και φυτεύεται σε κοιμητήρια.
 
* '''[[Κυπάρισσος η μακρόκαρπος]]''' (''Cupressus macrocarpa'') κατάγεται από την [[Καλιφόρνια]]. Φτάνει σε ύψος τα 30 μέτρα και καλλιεργείται ως καλλωπιστικό. Όταν φτάσει σε μεγάλη ηλικία θυμίζει τον [[κέδρος|κέδρο]].
* Το '''[[κυπαρίσσι του Κασμίρ]]''' (''Cupressus cashmeriana''). Ωραίο δέντρο με ύψος που φτάνει τα 20 μέτρα. Βρίσκεται σε ορεινές περιοχές της Κίνας του [[Μπουτάν]] και του [[Κασμίρ]].
 
* '''[[Κυπάρισσος η λουσιτανική]]''' ( '''[[λουσιτανικό κυπαρίσσι]]''' - ''Cupressus lusitanica''). Η καταγωγή του είναι από το [[Μεξικό]] και είναι ευρέως διαδεδομένο στην [[Πορτογαλία]], το [[Μαρόκο]] και την [[Ισπανία]]. Τα φύλλα του έχουν χρώμα γλαυκοπράσινο, το ύψος του φτάνει τα 18 μέτρα και τα κλαδιά του είναι κρεμαστά.
 
* '''[[Κυπάρισσος η αριζονική]]''' ( '''[[κυπαρίσσι της Αριζόνας]]''' - ''Cupressus arizonica'').
363

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης