Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πασχάλιο χρονικό»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
αντικατάσταση a με α
μ (Ρομπότ: Αφαιρώ 12 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q1087874)
μ (αντικατάσταση a με α)
Στο κυρίως κείμενο ο συγγραφέας ξεκινά με αναφορές στην "μυθολογική" ιστορία, μέχρι και την ίδρυση της Ρώμης. Κατόπιν αναφέρεται σε λεπτομερείς βιβλικές αφηγήσεις, ιστορίες μαρτύρων της εκκλησίας και άλλα εκκλησιαστικά θέματα. Επανέρχεται στην κοσμική ιστορία όταν η αφήγηση φτάνει στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
 
Σημαντικές είναι οι λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την [[στάση του Νίκα]], επί αυτοκράτορα [[Ιουστινιανός A'Α΄|Ιουστινιανού]], που δεν βρίσκονται σε άλλες πηγές. Επίσης, ο συγγραφέας μας παραθέτει ολόκληρο το [[έδικτο]] του Ιουστινιανού με το οποίο καταδικάζονταν τα συγγράμματα του Θεόδωρου Μοψουεστίας, του Θεοδώρητου Κύρου και του Ίβα Εδέσσης. Όταν η εξιστόρηση φτάνει στην άνοδο στον θρόνο του [[Φωκάς|Φωκά]] (602) και μετά, σε γεγονότα δηλαδή περίπου σύγχρονα του συγγραφέα, το κείμενο αποδεικνύεται πολύτιμη ιστορική πηγή για το πραξικόπημα του Ηράκλειου και την άνοδό του στο θρόνο (610), για την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους [[Άβαροι|Άβαρους]] και τους [[Σλάβοι|Σλάβους]] ([[626]]) και την είδηση της νίκης του Ηράκλειου κατά των Περσών ([[628]]).
 
Ο συγγραφέας βασίζει την χρονογραφία του σε πολλά παλαιότερα έργα όπως, η χρονογραφία του [[Ιωάννης Μαλάλας|Ιωάννη Μαλάλα]], τα κείμενα του [[Ευσέβιος Καισαρείας|Ευσέβιου Καισαρείας]] και του [[Σέξτος Ιούλιος Αφρικανός| Σέξτου Ιούλιου Αφρικανού]], η Αγία Γραφή, διάφορα μαρτυρολόγια, υπατικοί κατάλογοι και άλλα, πολλά από τα οποία έχουν χαθεί. Συνήθως μάλιστα δεν κατονομάζει τις πηγές του.
75.256

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης