Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Υδρόλυση»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Ρομπότ: Αφαιρώ 48 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q103135)
μ
 
== Βιοχημεία ==
Στη [[Βιολογία]] και ειδικότερα στη [[Βιοχημεία]] υδρόλυση παρατηρείται κυρίως κατά τη [[πέψη]] όπου μια πολύπλοκη ένωση, που περιέχεται στη [[τροφή]] διασπάται στα συστατικά της μέρη, απελευθερώνοντας θερμότητα. Για παράδειγμα με την υδρόλυση: οι [[πρωτεΐνες]] διασπώνται σε αμινοξέα, τα [[διπεπτίδια]] σε δύο [[αμινοξέα]], τα [[λιποειδήλίπη]] και [[έλαια]] σε [[λιπαρά οξέα]] και [[γλυκερόλη]], οι [[πολυσακχαρίτες]] [[γλυκογόνο]], [[άμυλο]] καθώς και η [[μαλτόζη]] σε [[γλυκόζη]] και σε απλά σάκχαρα, κ.λπ.
 
Οι βιοχημικές υδρολυτικές αντιδράσεις συνήθως είναι αντιστρεπτές(¹) και ενεργοποιούνται κατά τη πέψη συνήθως από [[ένζυμα]] που εκκρίνονται στη [[στοματική κοιλότητα]], τον [[στόμαχος|στόμαχο]], το [[έντερο]], το [[πάγκρεας]] και το [[ήπαρ]]. Τέτοια ένζυμα είναι οι λεγόμενες [[λιπάσες]], οι [[αμυλάση|αμυλάσες]], οι [[πρωτεϊνάσες]], που υδρολύουν τα λίπη, τους [[υδατάνθρακες]] και τις [[πρωτεΐνες]] αντίστοιχα. Συνεπώς η υδρόλυση θεωρείται από τις σημαντικότερες και συχνότερες βιο-χημικές αντιδράσεις στο φαινόμενο της [[ζωή]]ς του έμβιου κόσμου.
 
== Χημεία ==
Ειδικότερα στη Χημεία αν ληφθούν με τα γράμματα ΑΒ ένα αντιδρόν σώμα που αναφέρεται και ως "υπόστρωμα" καθώς και τα προϊόντα αντίδρασης με τα γράμματα ΑΗ και ΒΟΗ, που μπορεί να είναι ιόντα, (περίπτωση υδρόλυσης οξέων , βάσεων ή αλάτων), ή ακέραια μόρια, (περίπτωση υδρόλυσης οργανικών ενώσεων), τότε η γενική μορφή μιας υδρολυτικής αντίδρασης θα μπορούσε να παραστεί με την ακόλουθη εξίσωση:¨
:::::'''ΑΒ + ΗΟΗ → HB + AΟΗ'''
 
239

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης