Βικιπαίδεια:Μη ελεύθερο περιεχόμενο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
παραδείγματα
Κατηγορία:Βικιπαίδεια πνευματικά δικαιώματα
Γραμμή 149: Γραμμή 149:
*[http://www.utsystem.edu/ogc/intellectualproperty/copypol2.htm Οδηγία για την εύλογη χρήση από το .Edu site]
*[http://www.utsystem.edu/ogc/intellectualproperty/copypol2.htm Οδηγία για την εύλογη χρήση από το .Edu site]


[[Κατηγορία:Βικιπαίδεια εύλογη χρήση]]
[[Κατηγορία:Βικιπαίδεια πνευματικά δικαιώματα]]





Έκδοση από την 11:50, 29 Μαρτίου 2007

Η εύλογη χρήση είναι νομικό δόγμα που πιθανώς επιτρέπει τη χρήση υλικού που βρίσκεται υπό το καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων στη Βικιπαίδεια υπό ένα περιορισμένο σύνολο κριτηρίων. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κάλυμμα για την επιφόρτωση και ελεύθερη χρήση κειμένων, εικόνων ή άλλων υλικών που βρίσκονται υπό το καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων στη Βικιπαίδεια.

Το περιεχόμενο που τίθεται υπό το καθεστώς της εύλογης χρήσης θα πέπει να συμμορφώνεται με τους νομικούς κανόνες της εύλογης χρήσης. Εκτός των ήδη υπαρχόντων, η Βικιπαίδεια θέτει επιπλέον περιορισμούς στην "εύλογη χρήση" υλικού που βρίσκεται υπό το καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων. Η εικόνα ή το περιεχόμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον αν δεν μπορεί να αντικατασταθεί από εικόνα ελεύθερου περιεχομένου -ιδιαίτερα τα ιστορικά αρχεία.

Ο χρήστης που επιφορτώνει υλικό υπό το καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων, χρειάζεται να παρέχει επαρκή αιτιολόγηση για τη χρήση του υλικού, διαφορετικά οι εικόνες ή το υλικό θα διαγράφονται αυτόματα.

Παραδείγματα

Το νόημα της εύλογης χρήσης είναι το να μπορείς να χρησιμοποιήσεις αποσπάσματα από το έργο ενός συγγραφέα ή ενδεικτικές εικόνες από το έργο ενός φωτογράφου ή ζωγράφου, για να μπορείς να κάνεις ενημέρωση ή κριτική για τον ίδιο τον δημιουργό και το έργο του, όχι για άλλους λόγους. Δηλαδή μπορείς να χρησιμοποιήσεις άνετα φωτογραφίες του Helmut Newton σε ένα άρθρο για τον ίδιο, αλλά δεν μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σε ένα άρθρο για το γυναικείο σώμα. Το ίδιο θα συνέβαινε με τον πίνακα κάποιου ζωγράφου Α που απεικονίζει ένα πολιτικό Β και ο ίδιος ο πίνακας αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία. Ο πίνακας ως έργο του Α μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σε ένα άρθρο για τον Α ως δείγμα για την κατανόηση του έργου, της ικανότητας και της τεχνικής του ζωγράφου, αλλά όχι και στο άρθρο για τον πολιτικό Β εκτός και αν ο πίνακας αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο που αναφέρεται στο άρθρο (π.χ. ήταν αντικείμενο δημοσιότητας ή μελέτης). Απλή εικονογράφηση άρθρου και πορτρέτο προσώπου σε άρθρο για το εικονιζόμενο πρόσωπο δεν αποτελούν "εύλογη χρήση".

Δείτε επίσης

Δικτυακοί τόποι