Φραξιονισμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Στην κατάσταση εκείνη αποφασίστηκε τελικά από τη [[Κομμουνιστική Διεθνής|Κομουνιστική Διεθνή]] (ΚΔ), που είχε λάβει γνώση αυτής, να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά. Έτσι τον Μάρτιο και Απρίλιο του 1931 κλήθηκαν και πήγαν στη Μόσχα για να λογοδοτήσουν 38 στελέχη του ΚΚΕ που μετείχαν στην φραξιονιστική πάλη χωρίς αρχές από λίστα που συνέταξε το στέλεχος [[Γιάννης Ιωαννίδης (στέλεχος ΚΚΕ)|Γιάννης Ιωαννίδης]] με εντολή του [[Νίκος Ζαχαριάδης|Νίκου Ζαχαριάδη]] που τότε βρισκόταν στη Μόσχα. Από τα 38 αυτά στελέχη μόνο δύο θα επιστρέψουν μερικούς μήνες αργότερα, ο [[Γιώργης Σιάντος]] και ο [[Κώστας Θέος]] και θα ενταχθούν πάλι στην ηγεσία του ΚΚΕ. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στη [[Σοβιετική Ένωση]] και θα επιστρέψουν αργότερα, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν θα επιστρέψουν ποτέ και μερικοί θα εκτελεστούν την περίοδο των σταλινικών εκκαθαρίσεων.
 
Η ΚΔ καθαίρεσε όλη την Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ και το Νοέμβρη του 1931 διόρισε νέο Πολιτικό Γραφείο, αποτελούμενο από 7 νέα άτομα με μέσο όρο ηλικίας 27 έτη<ref>Τα 7 μέλη του ΠΓ ήταν : N. Ζαχαριάδης, Σ. Σκλάβαινας, Β. Νεφελούδης, Γ. Ιωαννίδης, Μ. Παρτσαλίδης, Γ. Μιχαηλίδης, Γ. Κωνσταντινίδης και Λ. Στρίγκος</ref>. Επίσης διορίστηκε νέα τριμμελήςτριμελής ηγεσία στο ΚΚΕ που την αποτελούσαν οι [[Νίκος Ζαχαριάδης]], Γιώργος Κωνσταντινίδης και Γιάννης Μιχαηλίδης, απόφοιτοι όλοι των [[Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο Εργαζομένων της Ανατολής|ΚUΤV]]. Η Νέα Ηγεσία στάλθηκε στην Ελλάδα μαζί με ομάδα στελεχών του κόμματος που την εποχή εκείνη σπούδαζαν στη Σοβιετική Ένωση επικεφαλής της οποίας ήταν ο Νίκος Ζαχαριάδης, προκειμένου να επιφέρει την αποκατάσταση της ενότητας στο ΚΚΕ. Επίσης το δημοσιογραφοκό όργανο του ΚΚΕ ο [[Ριζοσπάστης]] από τα τέλη του 1931 κυκλοφορούσε με τον τίτλο Νέος Ριζοσπάστης, σαφής αναφορά στη Νέα Ηγεσία.
 
Έτσι λοιπόν τον Νοέμβριο του 1931 με την παρέμβαση της ΚΔ και το διορισμό νέας ηγετικής ομάδας στο ΚΚΕ, όπου συμμετείχε και ο Ν. Ζαχαριάδης, πήρε τέλος η φραξιονιστική πάλη χωρίς αρχές. Στα επόμενα συνέδρια του ΚΚΕ υπήρχε η λεγόμενη "μπολσεβίκικη ομοφωνία".
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης