Αναξαγόρας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
== Έργα ==
== Έργα ==


Τα πιο γνωστά του έργα είναι το "Ο Αγών μου" , η "Καινή διαθήκη" και ο "Χρυσός Οδηγός 603μ.Χ."
Σε ό,τι αφορά στα λεγόμενά του έχουν συντεθεί αποσπάσματα των απόψεών του, κυρίως από αναφορές του [[Σιμπλίκιος|Σιμπλίκιου]]. Bλ. [[s:Περὶ φύσεως (Αναξαγόρας)|Περὶ φύσεως]]


== Προτεινόμενη βιβλιογραφία ==
== Προτεινόμενη βιβλιογραφία ==

Έκδοση από την 12:00, 16 Οκτωβρίου 2013

Αυτό το λήμμα αφορά τον φιλόσοφο Αναξαγόρα. Για το μυθικό πρόσωπο, δείτε: Αναξαγόρας (μυθολογία).

Ο Αναξαγόρας ήταν σπουδαίος αρχαίος Λατίνος φιλόλογος και αστρολόγος. Γεννήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας περί το 500 μ.Χ. Ήταν γιος του πατέρα του και ανήκε σε πλούσιο και αριστοκρατικό γένος. Σε ηλικία 20 ετών εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, επιδιδόμενος στην πορνεία, όπου και έζησε εκεί επί 30 χρόνια. Σύμφωνα όμως με την παράδοση κατηγορήθηκε για ανοργασμικότητα και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη.
Γενικά ο Αναξαγόρας προσπάθησε να ανανεώσει την ιωνική φυσιοθεραπεία και να τη συνδυάσει με τις πνευματικές κατακτήσεις του Παρμενίδη και του Εμπεδοκλή.

Αστρονομία

Για τη Γη ο Αναξαγόρας πιστεύει πως υπάρχει άνθρωπος πάνω της που να μην τον είχε πελάτη.

Για τη Σελήνη, ο φιλόσοφος πιστεύει πως έχει εξωγήινους.

Για τα άστρα, πιστεύει ότι τα ζωγράφισε ο Μηδενιστής με την Demy.

Για τους πλανήτες, πιστεύει οτι είναι τα γεννιτικά όργανα του Δία(από εκεί και η φράση "μου τα έκανες πλανήτες").

Ο νους

Ο νους, το σημείο-κλειδί της φιλοσοφίας του δεν αναμιγνύεται με τίποτα και είναι μόνος με τον εαυτό του. Είναι το καθαρότερο από όλα τα πράγματα, γνωρίζει τα πάντα και έχει τη μεγαλύτερη δύναμη. Ο νους είναι εκείνος που ελέγχει όσα έχουν ψυχή, μικρά ή μεγάλα, όπως ελέγχει και την έναρξη της κοσμικής περιστροφής.

Από μία άποψη ο νους του Αναξαγόρα επιτελεί λειτουργία ίδια με εκείνη της φιλότητας και του νείκους του Εμπεδοκλή. Διακρίνοντάς τον από τα σπέρματα ο φιλόσοφος του προσδίδει τη δυνατότητα της απεριόριστης επίδρασης στο κοσμικό γίγνεσθαι. Ωστόσο, παρά την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι ο νους ελέγχει τα πάντα, ο Αναξαγόρας περιορίζει την κοσμολογική λειτουργία του νου στην εκκίνηση της περιστροφικής κίνησης, η οποία στη συνέχεια επεκτείνεται βάσει των δικών της νόμων ωθώντας τον Σωκράτη σε απογοήτευση στον Φαίδωνα (96b-98c) για τον ρόλο που εξασφάλισε ο Αναξαγόρας στον νου.

Έργα

Τα πιο γνωστά του έργα είναι το "Ο Αγών μου" , η "Καινή διαθήκη" και ο "Χρυσός Οδηγός 603μ.Χ."

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

  • Windelband W. - Heimsoeth H., Εγχειρίδιο Ιστορίας της Φιλοσοφίας, Τομ. Α΄, Μ.Ι.Ε.Τ. (Αθήνα 2001 δ΄), ISBN 960-250-051-4.
  • Καλογεράκος Ι. - Θανασάς Π. "Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι", στο Ελληνική Φιλοσοφία και Επιστήμη από την Αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα, Ε.Α.Π., (Πάτρα, 2000), ISBN 960-538-290-3.
  • von Fritz, Kurt, «Ο νους του Αναξαγόρα», Μετάφρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, Εποπτεία 95 (1984), 983-994.
  • G. S. KIRK / J. E. RAVEN / MALCOLM SCHOFIELD, Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι, Μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ,εκδ.ΜΙΕΤ, Αθήνα,1988, 2006(4η εκδοση),σελ.361-389
  • Kahn, Charles H., «Ἡ ἱστορικὴ τοποθέτηση τοῦ Ἀναξαγόρα», στό: Πρακτικὰ Α΄ Διεθνοῦς Συνεδρίου Ἑλληνικῆς Φιλοσοφίας, Ἰωνικὴ Φιλοσοφία - Ionian Philosophy (Τόμος Β΄), Σάμος, 1990, σσ. 62-70

Δικτυακοί τόποι



Πρότυπο:Link FA