Πρατίνας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Αφαιρώ 8 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q1362371
Ετικέτα: αφαιρέθηκαν παραπομπές
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


== Βιογραφία ==
== Βιογραφία ==
Γνωστός και ως Ιωάννης Ντηνος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Βόνιτσα Αιτ/νιας.Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να τρώει πρατίνες
Λίγα είναι γνωστά για την ζωή και το έργο του. Γεννήθηκε στους [[Φλειούς]] στην βορειοδυτική [[Αργολίδα]]. Ήταν σύγχρονος του [[Χοιρίλος|Χοιρίλου]] και του Αισχύλου όταν ο [[Αισχύλος]] ξεκινούσε την καριέρα του. Είναι αμφίβολο αν ο Πρατίνος ήταν τραγικός ποιητής. Ίσως να ήταν κωμικός, αλλά σίγουρα ήταν ο πρώτος που δημιούργησε έργα που χαρακτηρίζονται ως ''σατυρικό δράμα'' με χοντρά αστεία και εξωτικούς χορούς των [[σάτυρος|σατύρων]]. Σύμφωνα με την μαρτυρία δύο επιγραμμάτων περί του [[Σοφοκλής|Σοφοκλή]] γνωρίζουμε ότι ο Πρατίνας εκτιμούσε τον σατυρικό χορό. Φέρεται να έγραψε 18 τραγωδίες και 32 σατυρικά δράματα,<ref name="parapompiA">Βαγγέλης Δρακόπουλος, Γεωργία Ευθυμίου: Επίτομο Λεξικό της Ελληνικής Ιστορίας, Αρχαία Ελλάδα/Μέρος 4ο, Δημοσιογραφικός Όμιλος Λαμπράκη, σ. 6.</ref> αλλά τα έργα του έχουν χαθεί σχεδόν όλα. Εκτός των έργων του έγραψε και [[διθύραμβος|διθύραμβους]] και ωδές, τα λεγόμενα ''υπορχήματα''. Ένα σημαντικό απόσπασμα διασώθηκε από τον Αθήναιο.<ref>Athenaeus, lib 11</ref><ref>Athenaeus, xiv. 617</ref>
και μέχρι τα 3 του είχε ξεκληρίσει ήδη 2 κοπάδια.Μετά την ηλικία των 5 ετών η κατανάλωσή του στο έδεσμα αυξήθηκε ραγδαία και με τις προτροπές της οικογένειας του συνέχιζε να ξεκλήριζε με ταχείς ρυθμούς ολόκληρα κοπάδια.Οι επισκέψεις του στο χωριό Παλιάμπελα (απο το οποιο κατάγεται ο πατέρας του Στελάρας ),το οποίο είναι γνωστό για τους πρατινοφάγους του,και οι συναναστροφές του με καταναλωτές μεγάλων ποσοήττων πρατίνας και ειδικότερα με τον 'terminator' εκατομμυρίων κοπαδιών Μπαρμπαλάκη Ρούσσο, τον έκαναν έναν από τους πιο ελπιδοφόρους πρατινοφάγους. Το καλοκαίρι του 2013 ίδρυσε τους "los pratineros" έχοντας ως ηγετικά μέλη τον μικρότερο αδερφό του Φώτη Ντηνο και τον Θεόδωρο Μαζαρακη ενώ ως επίτιμος πρόεδρος θεωρήθηκε ο Μπαρμπαλάκιας Ρούσσος.Το κίνημα του συνεργάστηκε με τους χιλιαρηκάκηδες και με το κίνημα ΤΣΑΦΙ (ληδες).Αυτόν τον καιρό εκτελεί την ποινή ( 3μηνη απουσία απο οβεληστήρια και ψησταριές και κυρίως απο πρατίνα) πυ του επέβαλλε το ανώτατο δικαστήριο Ε.ΕΙ καθώς βρέθηκε να παίζει Volley με τα φλώρια Δωνο και Μπιτο.

Γιος του Πρατίνα ήταν ο Αριστέας, προς τιμή του οποίου οι κάτοικοι των Φλοιών του είχαν στήσει ανδριάντα, επειδή πατέρας και γιος θεωρούνταν ως οι μεγαλύτεροι ποιητές μετά τον Αισχύλο.


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 09:17, 5 Οκτωβρίου 2013

Ο Πρατίνας υπήρξε από τους πρώτους ποιητές της αρχαίας Ελλάδας. Έδρασε την εποχή γύρω στην 70ή Ολυμπιάδα και θεωρείται ο εισηγητής του σατυρικού δράματος.[1]

Βιογραφία

Γνωστός και ως Ιωάννης Ντηνος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Βόνιτσα Αιτ/νιας.Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να τρώει πρατίνες και μέχρι τα 3 του είχε ξεκληρίσει ήδη 2 κοπάδια.Μετά την ηλικία των 5 ετών η κατανάλωσή του στο έδεσμα αυξήθηκε ραγδαία και με τις προτροπές της οικογένειας του συνέχιζε να ξεκλήριζε με ταχείς ρυθμούς ολόκληρα κοπάδια.Οι επισκέψεις του στο χωριό Παλιάμπελα (απο το οποιο κατάγεται ο πατέρας του Στελάρας ),το οποίο είναι γνωστό για τους πρατινοφάγους του,και οι συναναστροφές του με καταναλωτές μεγάλων ποσοήττων πρατίνας και ειδικότερα με τον 'terminator' εκατομμυρίων κοπαδιών Μπαρμπαλάκη Ρούσσο, τον έκαναν έναν από τους πιο ελπιδοφόρους πρατινοφάγους. Το καλοκαίρι του 2013 ίδρυσε τους "los pratineros" έχοντας ως ηγετικά μέλη τον μικρότερο αδερφό του Φώτη Ντηνο και τον Θεόδωρο Μαζαρακη ενώ ως επίτιμος πρόεδρος θεωρήθηκε ο Μπαρμπαλάκιας Ρούσσος.Το κίνημα του συνεργάστηκε με τους χιλιαρηκάκηδες και με το κίνημα ΤΣΑΦΙ (ληδες).Αυτόν τον καιρό εκτελεί την ποινή ( 3μηνη απουσία απο οβεληστήρια και ψησταριές και κυρίως απο πρατίνα) πυ του επέβαλλε το ανώτατο δικαστήριο Ε.ΕΙ καθώς βρέθηκε να παίζει Volley με τα φλώρια Δωνο και Μπιτο.

Παραπομπές

  1. Βαγγέλης Δρακόπουλος, Γεωργία Ευθυμίου: Επίτομο Λεξικό της Ελληνικής Ιστορίας, Αρχαία Ελλάδα/Μέρος 4ο, Δημοσιογραφικός Όμιλος Λαμπράκη, σ. 6.


Πηγές

  • John William Donaldson, George Paddison, Peter Elmsley, επιμ. (1838). Synopsis of the Greek Drama (στα Αγγλικά). Λονδίνο: W. Tower. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2009. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: editors list (link)


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pratinas της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).