Μίλος Όμπιλιτς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 15: Γραμμή 15:
[[Κατηγορία:Σερβική Αυτοκρατορία]]
[[Κατηγορία:Σερβική Αυτοκρατορία]]
[[Κατηγορία:Λαϊκή παράδοση της Σερβίας]]
[[Κατηγορία:Λαϊκή παράδοση της Σερβίας]]
[[Κατηγορία:Μάχη του Κοσσυφοπεδίου]]

Έκδοση από την 06:26, 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Μίλος Όμπιλιτς σε τοιχογραφία της Μονής Χιλανδαρίου στο Άγιο όρος

Ο Μίλος Όμπιλιτς (σερβικά : Милош Обилић ή Милош Кобилић) ήταν ένας Σέρβος στρατιώτης, πιθανότατα μυθικό πρόσωπο, που πήρε μέρος στην Μάχη του Κοσσυφοπεδίου. Λόγω του κατορθώματος του να σκοτώσει τον σουλτάνο Μουράτ Α΄ έγινε θρυλικό πρόσωπο όπου αναφέρεται σε λαϊκά τραγούδια και θρύλους.

Στα επικά δημοτικά τραγούδια και τους θρύλους ο Μίλος αναφέρεται ως ήρωας με υπερφυσική γέννηση και εξουσία, η μητέρα του ήταν μια νεράιδα ή ο πατέρας του ήταν ένας δράκος. Ο Θρύλος αναφέρει ότι πήρε τη δύναμή του από γάλα φοράδας (από την οποία προέρχεται από το επώνυμο του Κόμπιλιτς, Kobilić). Αδελφοί εξ αίματος ήταν ο Μίλαν Σπα και ο Γιοβάν Κόζαντσιτς, αρραβωνιαστικιά του ήταν η Όλιβερ κόρη του πρίγκιπα Λάζαρου Χρεμπελιάνοβιτς.

Στις 15 Ιουνίου, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, κατά τη διάρκεια της μάχης του Κοσσυφοπεδίου ο Μίλος μπήκε στο τουρκικό στρατόπεδο προσποιούμενος ότι αυτομόλησε στην πλευρά τους. Σε κατάλληλη στιγμή όταν ο Σουλτάνος ήταν στη σκηνή του τον πληγώθηκε θανάσιμα με ένα μαχαίρι. Στο τέλος του 14ου - 15ου αιώνα ο Ιγνάτιος Σμολένσκ στο έργο του "Ταξίδια" γράφει ότι ο σουλτάνος Μουράτ σκοτώθηκε μετά τη μάχη όταν ένας Σέρβος τον σκότωσε κάνοντας τον νεκρό.

Πηγές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Милош Обилић της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).