Ευάγγελος Πέτσος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ αφαιρέθηκε η Κατηγορία:Βουλευτές εκλεγμένοι με την Δημοκρατική Ένωση,προστέθηκε η [[Κατηγορία:Βουλευτές εκλεγμένοι με τη Δημοκρατική ...
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
[[Κατηγορία:Βουλευτές εκλεγμένοι με την Ένωση Κέντρου]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές εκλεγμένοι με την Ένωση Κέντρου]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές Πέλλας]]
[[Κατηγορία:Βουλευτές Πέλλας]]
[[Κατηγορία:Έλληνες γιατροί]]
[[Κατηγορία:Έλληνες δικηγόροι]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1909]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1909]]
[[Κατηγορία:Θάνατοι το 1965]]
[[Κατηγορία:Θάνατοι το 1965]]

Έκδοση από την 14:31, 27 Αυγούστου 2013

Ο Ευάγγελος Πέτσος (Έδεσσα, 1909 - Αθήνα, 1η Σεπτεμβρίου 1965[1]) ήταν Έλληνας νομικός και πολιτικός. Υπηρέτησε ως βουλευτής με την Ένωση Κέντρου και πέθανε όντας εν ενεργεία βουλευτής Πέλλας. Ο γιος του, Γεώργιος Πέτσος, έγινε επίσης βουλευτής και υπουργός. Μετά την αποστασία του 1965, ήταν ανάμεσα στους 134 συνολικά βουλευτές που παρέμειναν πιστοί στην Ένωση Κέντρου και στον αρχηγό της.

Σταδιοδρομία

Καταγόταν από παλαιά οικογένεια πολιτικών και αγωνιστών, από τη Μακεδονία.[2] Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές Επιστήμες.

Εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές του 1951 με την ΕΠΕΚ του Πλαστήρα και επανεξελέγη στις εκλογές του 1952 με το ίδιο κόμμα. Στις εκλογές του 1956 εξελέγη ξανά βουλευτής με τη Δημοκρατική Ένωση (πρώτος στο νομό με 9.947 σταυρούς[3]) και αργότερα εντάχθηκε στην Ένωση Κέντρου, με την οποία εξελέγη βουλευτής Πέλλας, δύο φορές, στις εκλογές του 1963 και σε εκείνες του 1964.

Πέθανε από αιφνίδια καρδιακή προσβολή (την οποία είχε υποστεί τη νύχτα, ενώ αναπαυόταν στο σπίτι του) σε ηλικία 56 ετών στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" στην Αθήνα, όπου είχε μεταφερθεί από τους δικούς του. Κηδεύτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών παρουσία πλήθους κόσμου, ανάμεσα στους οποίους και ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου. Την έδρα του κατέλαβε ο τότε Δήμαρχος Γιαννιτσών, Ιωάννης Ιγνατιάδης, ο οποίος όμως εξέφρασε την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί από το δημαρχιακό αξίωμα. Συνεπεία αυτού, η έδρα του Ευάγγελου Πέτσου στην Πέλλα περιήλθε στον αντιστράτηγο (γενικό διευθυντή του ΟΛΠ), Γεώργιο Πετρόπουλο[1].

Ήταν παντρεμένος με τη Στέλλα Κολύβα και απέκτησαν 3 παιδιά.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 Απεβίσεων εις τας Αθήνας εκ καρδιακής προσβολής ο βουλευτής Πέλλης της Εν. Κέντρου Ευ. Πέτσος, Μακεδονία, 2/9/1965, σελ. 8.
  2. Βιογραφικό σημείωμα Γ. Πέτσου
  3. εφ. "Ελευθερία", φ. 22/2/1956, σελ. 6.